Pestki moreli gorzkiej – czy są lekarstwem na raka? Jakie dają skutki uboczne?

Fot.: istockphotostudio / Getty Images

Pestki moreli gorzkiej przez niektórych uważane są za skuteczniejsze w walce z nowotworem niż chemioterapia. Faktycznie od lat mają szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej i praktykach określanych jako niekonwencjonalne. Cenione są zwłaszcza przez zawartość substancji zwanej amigdaliną.

Amigdalinie, która jest zawarta w pestkach moreli gorzkiej, przypisuje się zdolność do zwalczania złośliwych komórek nowotworowych. Jest to substancja, która w naturze odpowiada za gorzki smak nasion i charakterystyczny aromat. Zawierają ją również migdały, morele, wiśnie czy jabłka.

Pestki moreli gorzkiej

Pestki moreli gorzkiej używane w medycynie naturalnej pochodzą głównie z owoców dziko rosnących drzew, które pierwotnie występowały u podnóża Himalajów, na terenach północnych Chin i w Armenii. Mimo że nie można ich zaliczyć do smacznych przekąsek, zyskały liczne grono zwolenników. Można je spotkać również pod nazwą „morelowe migdały”, pod którą występują w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Za około 200 g trzeba zapłacić średnio 20 zł.

Pestki moreli gorzkiej a chemioterapia

W ostatnim czasie nasiona te zostały okrzyknięte cudownym lekiem na raka. Zwolennicy tej teorii uważają, że spożywanie pestek moreli gorzkiej jest skuteczniejsze niż chemioterapia, ze względu na zawartość w nich amigdaliny. Jest to substancja określana jako witamina B17, której przypisuje się zdolność do niszczenia komórek nowotworowych. Wyniki badań nie dają jednak jednoznacznie potwierdzających to stwierdzenie odpowiedzi, ponieważ do tej pory wszelkie przesłanki opierały się na tzw. badaniach przedklinicznych, prowadzonych w warunkach wyłącznie laboratoryjnych oraz na zwierzętach. Zarówno jedne, jak i drugie nie wykazały powiązania między zastosowaniem substancji, a pożądanymi efektami.

Zobaczcie, jak ważna jest dieta w czasie walki z nowotworem:

Zobacz film: Jak ważna jest dieta podczas walki z nowotworem. Źródło: 36,6

Brak jest nadal badań klinicznych polegających na porównaniu grup osób, którym podawany jest badany środek z tymi, którym podawane jest placebo. Wszystkie dane, które są zamieszczone w internecie, opierają się na pojedynczych przypadkach i opisach poszczególnych doniesień, które nie stanowią naukowych dowodów. Jedyne badania z użyciem amigdaliny podawanej osobom ze zdiagnozowanymi nowotworami przeprowadzone były w 1953 r. i faktycznie wykazały, że wystąpiła poprawa na skutek podjętego leczenia. Jednak te same osoby poddawane były w trakcie terapii zabiegom naświetlania i dożylnym wlewom, wobec czego niemożliwe jest jednoznaczne określenie, co zadecydowało o skuteczności leczenia.

Pestkom moreli gorzkiej przypisuje się również właściwości wspomagające leczenie:

  • zapalenia stawów,
  • przeziębień,
  • bólu (przez zawarty w nim benzaldehyd, który jest lekiem przeciwbólowym).

Poza tym mają one właściwości wspierające układ odpornościowy, korzystnie wpływają na ciśnienie krwi, poprawiają wygląd skóry i włosów, a także utrzymują właściwe pH organizmu. W niektórych kulturach uważane są też za afrodyzjak.

Jakie skutki uboczne wywołują pestki moreli gorzkiej?

Pestki moreli gorzkiej, a w zasadzie zawarta w nich amigdalina, mogą wywoływać skutki uboczne. U niektórych osób na skutek nadmiernego spożycia witaminy B17 dochodzi do znacznego pogorszenia funkcji trawiennych, występują zgaga, ból brzucha, wzdęcia i nudności. Dodatkowo przy zespole złego wchłaniania może ulec pogorszeniu przyswajanie innych cennych składników odżywczych. Nie ma również dokładnych danych na temat interakcji substancji z innymi lekami, a zwłaszcza cytostatykami (lekami przeciwnowotworowymi).

Przy spożywaniu dużej liczby pestek moreli gorzkiej pojawia się także ryzyko zatrucia organizmu kwasem pruskim, ponieważ amigdalina rozkłada się w organizmie właśnie na cyjanowodór. Stąd też wynika zalecenie, że dziennie można zjeść maksymalnie 2–3 pestki moreli. Jeżeli stężenie niebezpiecznej substancji znacznie przekracza normy, wówczas dochodzi do uszkodzenia układu nerwowego, niewydolności nerek, uszkodzenia wątroby, a także małopłytkowości i kwasicy. Przedawkowanie witaminy B17 przyjmowanej w nasionach moreli jest znacznie mniej prawdopodobne niż w przypadku suplementów, tabletek czy kapsułek, które ją zawierają. Ryzyko zatrucia wzrasta, jeżeli jednocześnie występują niedobory witaminy B12 lub równocześnie spożywana jest w dużych ilościach witamina C.

Ze względu na możliwe działania niepożądane pestki nie są wskazane dla kobiet w ciąży, karmiących matek i dzieci.

Pestki moreli gorzkiej – zastosowanie

Pestki moreli gorzkiej mają zastosowanie głównie jako dodatek do potraw bądź po prostu forma suplementu diety, który przyjmowany jest w związku z konkretnymi dolegliwościami. Można spożywać je na surowo lub w formie proszku (w niewielkich ilościach) dodawać do zup, sałatek, napojów i każdego dania, które chce się urozmaicić gorzkim smakiem. Dostępne są w całości lub w formie wstępnie przetworzonej. Do nabycia jest także olej z nasion moreli, który może stanowić bazę sosów sałatkowych, chociaż bywa też wykorzystywany do masażu.

Bibliografia

Kapała A., „Fakty i mity żywienia w chorobie nowotworowej”, broszura.

Data aktualizacji: 12.12.2018,
Opublikowano: 24.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Mirus 20.01.2019r.

nie bylo komenarzy czy wszystkie niezgodne z artykulem usuwacie?

Miś 04.09.2018r.

Innej opini nikt by się nie spodziewał ze strony TVN

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej