Pasztet z soczewicy – wegetariański i dietetyczny. Wartości odżywcze i właściwości soczewicy

Fot. ratmaner / Getty Images

Pasztet z soczewicy jest nie tylko delikatny i smaczny, ale również zdrowy i dietetyczny. Soczewica odznacza się wysoką wartością odżywczą i niską kalorycznością. W jej składzie występują liczne związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, które zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, anemii i miażdżycy. 

Pasztet z soczewicy jest delikatnym w smaku wyrobem roślinnym, cieszącym się dużą popularnością w diecie wegetariańskiej. Soczewica będąca podstawowym składnikiem tego produktu jest dobrym źródłem białka, błonnika pokarmowego, potasu, żelaza i kwasu foliowego.

Pasztet z soczewicy – jak go przygotować?

Pasztet z soczewicy największą popularność zyskał w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jest produktem roślinnym, którego podstawowym składnikiem jest soczewica, najczęściej czerwona. Przygotowując pasztet z soczewicy, można bazować na rozmaitych przepisach różniących się przede wszystkim dodatkami. Do zrobienia wegetariańskiego pasztetu oprócz soczewicy wykorzystuje się często: marchew, cebulę, pietruszkę, przyprawy, np. curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę. Do pasztetu z soczewicy można dodawać również ryż, kaszę jaglaną lub gryczaną. Przygotowany pasztet jest delikatny w smaku, lekki, zdrowy i dietetyczny.

Pasztet z soczewicy – przepis

W przygotowanym według poniższego przepisu pasztecie z soczewicy znajduje się około: 

kcal 4259 
białko 172,6 g
tłuszcz 188 g
węglowodany 641.8 g
błonnik pokarmowy 67.3 g 

W 100 g produktu zawarte jest około: 

kcal 258
białko 10.4 g
tłuszcz  11.4 g
węglowodany 38 g
błonnik pokarmowy 4 g

Składniki:

  • 500 g czerwonej soczewicy,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu,
  • 2 jaja,
  • 8 łyżek oliwy,
  • ⅔ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • przyprawy: czubata łyżka curry, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchew, pietruszkę i cebulę. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż partiami na 4 łyżkach oliwy. Całość przełóż do miski.
  2. Do garnka wsyp soczewicę i ryż. Zalej taką ilością wody, by sięgała na 3 małe palce ponad powierzchnię ziaren. Dodaj odrobinę soli i oliwę. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  3. Gotową soczewicę i ryż dodaj do miski z podsmażonymi warzywami (marchewką, pietruszką i cebulą). Dodaj przyprawy. Wymieszaj. Po przestygnięciu dodaj do masy mąkę ziemniaczaną. Ponownie wymieszaj. W przypadku gdy masa pasztetowa jest za gęsta, można dodać mleko kokosowe (do 125 ml, obserwując konsystencję masy).
  4. Blachę do pieczenia posmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Do blachy wyłóż przygotowaną masę pasztetową. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180℃. Pasztet z soczewicy piecz przez 60 minut.

Pasztet z soczewicy – dlaczego warto jeść soczewicę? Wartość odżywcza

Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych, uprawianych w wielu krajach na całym świecie. Na rynku dostępne są różne rodzaje soczewicy, które różnią się między sobą barwą. Wyróżnia się soczewicę: czerwoną, zieloną, żółtą i czarną. Roślina ta odznacza się wysoką wartością odżywczą, gdyż jest prawdziwą skarbnicą cennych dla organizmu substancji pokarmowych. Soczewica jest bogatym źródłem białka roślinnego, mogącego stanowić zamiennik dla białka pochodzenia zwierzęcego, gdyż cechuje się dobrym składem aminokwasowym. Z tego powodu soczewica ma szerokie zastosowanie w diecie wegetariańskiej, niedopuszczającej spożywania mięsa. W 100 g soczewicy znajduje się ponad 9 g wartościowego białka. Ten rodzaj rośliny strączkowej zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego (około 7,9 g/100 g produktu). Związek ten jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego, a ponadto ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu w surowicy krwi. Soczewica dostarcza wielu witamin i minerałów, wśród których znajdują się: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), kwas foliowy, witamina C i K, beta-karoten oraz żelazo, magnez, cynk, wapń, fosfor i duże ilości potasu (368 mg/100 g).

Soczewica – właściwości zdrowotne

Soczewica dzięki swoim wysokim wartościom odżywczym wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Jedną z nich jest przeciwdziałanie i wspomaganie leczenia nadciśnienia tętniczego, co wiąże się z wysoką zawartością potasu w tej roślinie. Soczewica jest bogata w błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienne i obniżający poziom „złego” cholesterolu. Z tego powodu ma bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca, udaru mózgu. Duża ilość kwasu foliowego i żelaza sprawia, że soczewica wykorzystywana jest również w leczeniu i zapobieganiu niedokrwistości. Soczewica jest zalecana w żywieniu kobiet ciężarnych, gdyż kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i przeciwdziała wadom cewy nerwowej u dziecka, takim jak: rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie. Roślina ta odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dlatego może pojawić się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo zawarty w niej błonnik korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi, przyczyniając się do jego unormowania. Soczewica odznacza się niską kalorycznością – w 100 g zawiera około 116 kcal, a dodatkowo zawiera niewielkie ilości tłuszczu i szybko daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu. Z tego powodu tę roślinę strączkową warto włączyć do jadłospisu diety odchudzającej.

Soczewica – jak ją gotować?

Soczewica występuje w różnych odmianach. Każda z nich różni się nie tylko kolorem, ale także twardością ziaren, od której zależy czas gotowania. Najkrócej przygotowuje się soczewicę czerwoną i żółtą. Te rodzaje nie wymagają wcześniejszego namaczania, a czas ich gotowania wynosi jedynie około 15 minut. Soczewica zielona odznacza się większą twardością ziaren, dlatego czas jej gotowania wydłuża się do 30 minut. Roślina ta bardzo chłonie wodę. Z tego powodu zalecanymi proporcjami stosowanymi przy gotowaniu są 2 szklanki wody na jedną szklankę soczewicy. Soczewicę należy solić na 10 minut przez zakończeniem gotowania. W ten sposób zmniejsza się straty białka oraz zapobiega twardnieniu ziaren soczewicy. 

Zobacz film: Gdzie szukać glutenu i kto naprawdę powinien z niego zrezygnować? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 01.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej