Parmezan - czy można nim zastąpić zwykły ser? Wartości odżywcze parmezanu

Fot. barmalini / Getty Images

Parmezan jest serem twardym typu podpuszczkowego, wytwarzanym z mleka krowiego. Parmezan leżakuje w solance, a jego cechą charakterystyczną jest smak, zawdzięczany mleku - markowy ser produkowany jest wyłącznie na bazie mleka krów rasy reggiana, które są karmione specjalną paszą.

Parmezan to ser włoski, pochodzący dokładnie z regionu Emilia-Romania. Jak wspomnieliśmy, oryginalny ser jest produkowany na bazie mleka krów rasy reggiana. Są one żywione wyłącznie zielonkami z naturalnych łąk o ściśle określonym składzie botanicznym.

Parmezan - produkcja i cena

Uogólniając produkcja parmezanu polega na poddaniu mleka działaniu temperatury oraz podpuszczki do momentu uzyskania grudek. Grudki przenosi się do solanki na okres 23 dni. Po tym czasie ser trafia do dojrzewalni i może tam leżakować:

  • rok - uzyskujemy ser młody, charakteryzuje go pieczęć w kolorze czerwonym,
  • 2 lata - uzyskujemy ser stary, charakteryzuje go pieczęć w kolorze srebrnym,
  • 3 lata - uzyskujemy ser bardzo stary), charakteryzuje go pieczęć w kolorze złotym.

Od czasu dojrzewania zależy cena parmezanu - im krócej dojrzewa, tym jest tańszy. Oryginalny ser ma ciemną skórkę oraz posiada informację o miesiącu produkcji i numer identyfikacyjny producenta. Za kilogram oryginalnego parmezanu zapłacimy około 100-125 zł. 

Imitacje parmezanu

Ser parmezan można pomylić z serem grana padano. Różnica między grana padano a parmezanem polega na mleku wykorzystywanym do ich produkcji. Za odpowiedniki parmezanu zapłacimy od 20 do 30 zł za kilogram. 

Z filmu dowiecie się, czy żółty ser może uzależniać:

Zobacz film: Czy żółty ser może uzależniać? Źródło: Co nas truje? 

Parmezan - wartości odżywcze

Parmezan jest serem o wysokiej zawartości tłuszczu. Znajdziemy w nim także wysoką zwartość sodu, w związku z czym z parmezanem nie powinny przesadzać osoby chore na nadciśnienie tętnicze i z problemami z układem krwionośnym. 

Ser jest bardzo bogaty w wapń - 100 g parmezanu dostarcza 110 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Parmezan dostarcza nam także potasu, fosforu, magnezu, a także witamin A i B12.

431 kcal na 100 g
Tłuszcz 28,6 g
Wapń 1250 mg
Białko

41,5 g 

Witamina A   40 µg
Cholesterol 71,0 g
Sód  1714 mg
Potas 600 mg
Witamina B12  1,1 µg

Kto powinien jeść parmezan?

Parmezan jest serem polecanym dzieciom, kobietom w ciąży, karmiącym piersią, w okresie menopauzy ze względu na dużą zawartość wapnia, mającego wpływ na układ kostny człowieka. Parmezan zawiera także fosfor i śladowe ilości witaminy D, co w połączeniu z wapniem pozwala wzmacniać strukturę tkanki kostnej i opóźniać proces jej degradacji. Tym samym można uznać, że regularne spożywanie parmezanu pomaga zapobiegać osteoporozie.

Parmezan wpływa pozytywnie na stan szkliwa zębów - stomatolodzy zalecają, by parmezan rzuć - wysoka zawartość wapnia może wypełnić ewentualne ubytki w szkliwie. Jest to zalecane zwłaszcza po jedzeniu cytrusów. 

Parmezan pozytywnie wpływa na mikrobiotę jelitową, wzrok (dzięki zawartości witaminy A), a także pomaga zapewnić prawidłową podaż białka. 

Parmezan - przepisy

Parmezan wykorzystuje się zwykle przy daniach kuchni włoskiej. Poniżej znajdziecie przepis na spaghetti z parmezanem:

  • pełnoziarnisty makaron typu spaghetti,
  • pulpa pomidorowa,
  • oparzony ze skóry pomidor,
  • bazylia,
  • ser parmezan,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • oliwki czarne i zielone,
  • ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Zacznij od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oliwie. W trakcie smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, rozpływająca się, dodaj ją do garnka z pulpą pomidorową i rozdrobnionym pomidorem - całość zagotuj. Dodaj posiekane oliwki i gotuj przez około 15 minut. Możesz także spaghetti doprawić do maku - solą, pieprzem, oregano, cząbrem. Można dodać także pół łyżeczki cynamonu, dzięki któremu sos będzie słodszy.

W międzyczasie gotujemy makaron. Makaron polewamy gorącym sosem, następnie dodajemy starty parmezan i liście bazylii. Smacznego!

Parmezan - zastosowanie w kuchni

Parmezan można wykorzystać także jako dodatek do zup, sałatek, pizzy, grzanek, pieczonych warzyw. Bardzo często jest podawany wraz z innymi serami do wina.

Data aktualizacji: 13.06.2019,
Opublikowano: 13.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej