Pączki nie muszą być kaloryczną bombą! Jak przygotować te bardziej dietetyczne

Fot: CasarsaGuru / gettyimages.com

Tłusty czwartek bez pączków – nie przejdzie. Tradycja wymaga, aby tego dnia zjeść przynajmniej jednego. Niestety niewielu udaje się zachować umiar, a jego brak kończy się dodatkowymi centymetrami w pasie i kilogramami. Na szczęście można tego uniknąć przygotowując pączki w domu, do tego w wersji odchudzonej!

Jeden pączek w zależności od nadzienie i tego czy został oblany lukrem czy też nie, ma od 200 do 350 kcal. To mniej więcej tyle, co dobry obiad. Niestety w porównaniu z solidnym posiłkiem energia z pączka bardzo szybko się ulatnia i po jego zjedzeniu w krótkim czasie znowu robimy się głodni. Na szczęście są sposoby, aby nie tylko odchudzić pączki, ale sprawić, że będą odrobinę zdrowsze od tych tradycyjnych.

Dietetyczny pączek, czyli jaki?

Aby przygotować dietetycznego pączka wystarczy delikatnie zmodyfikować klasyczny przepis. Zamiast mąki tortowej – sięgnąć po orkiszową. Cukier wymienić na stewię. Wszystkie te składniki są nie tylko zdrowsze, ale przede wszystkim bogate w substancje odżywcze. Po zjedzeniu takiego pączka uczucie sytości utrzyma się nie, co dłużej, tym samy zjemy ich mniej.

Mąka orkiszowa – najlepsza z najlepszych

Mąka orkiszowa uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Choć też powstaje z pszenicy, to zawiera znacznie więcej substancji odżywczych niż klasyczna mąką pszenna. Orkisz zawiera sporo błonnika pokarmowego, którego potrzebuje układ pokarmowy oraz krwionośny. Dostarcza także cennych kwasów omega 3 i 6, które wspomagają serce i mózg. Poza tym jest doskonałym źródłem witaminy z grupy B (mają korzystny wpływ na układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci) oraz witaminę E, która jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy. Zwalcza wolne rodniki, które nie tylko przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych, ale także przyspieszają starzenia się organizmu.

To lepsze niż zwykły cukier

Stewia, bo o niej mowa, naturalny słodzik, który jest aż 300 razy słodszy od zwykłego cukru i do tego w ogóle nie ma kalorii. Tym samym też bardzo niski indeks glikemiczny i może być bez większych obaw stosowana przez osoby chorujące na cukrzycę. Jest jednak jeden haczyk – podobnie jak wiele innych produktów, stewia w nadmiarze może być bardzo niebezpieczna. Glikozydy stewiolowe wykazują działanie rakotwórcze i mogą przyczynić się do wystąpienia wad płodu.

Po tych doniesieniach Komisja Europejska uznała, że stewię można przedawkować i ustaliła, że bezpieczna dla zdrowia dawka to taka, która nie przekracza 4 mg na kilogram masy ciała. Trzeba sobie zdawać sprawę, że stewia jest bardzo często dodawana do żywności i kryje się pod symbolem E960. Dlatego też osoby, które często sięgają po słodkie napoje – muszą bardzo uważać.

Choć można używać jej do pieczenia, to w przepisach, których potrzebna jest znaczna ilość cukru lepiej sięgną po ksylitol. Pod wpływem wysokiej temperatury zachowuje się karmel i nie zawsze chce się połączyć z drożdżami.

Zobacz film i dowiedz się kiedy warto sięgnąć po stewię

Zobacz film: Stewia - naturalny słodzik. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Przepis na dietetyczne pączki

Wbrew pozorom przygotowanie domowych i bardziej dietetycznych pączków nie jest trudne i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Oto prosty przepis na pączki w odchudzonej i dużo zdrowszej postaci (na ok. 20 sztuk):

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki chudego mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki stewii (lub ksylitolu)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Aby uzyskać przyjemny zapach – warto dodać odrobinę miąższu z laski wanilii lub odrobinę skórki ze startej cytryny.

Rozkruszone drożdże trzeba zalać kilkoma łyżkami ciepłego, ale niegorącego mleka. Dodać łyżkę stewii i taką ilość mąki, aby po wyrobieniu masa miała konsystencję gęstej śmietany. Następnie odstawimy ją w ciepłe miejsce.

Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem tłuszczu i ręcznie wyrabiamy, do momentu aż ciasto nabierze luźnej konsystencji. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawimy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy tłuszcz i wyrabiamy na gładką masę (ciasto powinno bez problemów odchodzić od miski). Ponownie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i przez chwilę wyrabiamy. Później dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem. Na ciasto w niewielkich odstępach kładziemy niewielka ilość domowego dżemu lub budyniu – w zależności od tego, z czym chcemy zrobić pączki. Następnie przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Z pomocą ostrego kubka lub szklanki wycinamy pączki. Blaszkę należy odstawić jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.

Przed wstawieniem ich do piekarnika można je posmarować roztrzepanym żółtkiem lub białkiem. Pączki pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut, po upieczeniu trzeba je od razu wyjąć z piekarnika.

Jaką wartość odżywczą mają pączki (wartości dla jednego pączka)?

Kcal 60
Białko
2,8
Tłuszcz
1,05
Węglowodany
9,26
Błonnik pokarmowy
2,8

Data aktualizacji: 28.02.2019,
Opublikowano: 01.08.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej