Owoc rambutan - egzotyczny owoc o unikalnym wyglądzie. Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

Fot. Mariana Mikhailova / Getty Images

Rambutan jest egzotycznym owocem o soczystym i orzeźwiającym miąższu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, owoc rambutan wzmacnia odporność i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Dostarcza również minerałów uczestniczących w produkcji hemoglobiny i transporcie tlenu do tkanek. 

Rambutan jest owocem mającym postać małych, różowych kulek pokrytych licznymi brodawkami. Miąższ owocu jest ceniony nie tylko za smak przypominający polską śliwkę, ale również za wysoką wartość odżywczą. Rambutan jest skarbnicą witaminy C, fosforu oraz miedzi.

Rambutan - co to jest i jak smakuje? Rambutan a liczi

Rambutan, którego pełna nazwa brzmi “jagodzian rambutan”, jest drzewem występującym w Malezji, Indonezji oraz w Chinach. Roślina ta osiąga wysokość do 30 m. Wydaje jadalne owoce o ciekawym i nietypowym wyglądzie. Owoce rambutan mają okrągły kształt i są pokryte grubą, różową, żółtą lub czerwoną skorupą otoczoną przez miękkie włoski, które niekiedy zakończone są kolcami. Miąższ rambutanu jest soczysty, słodki i orzeźwiający, a w smaku porównywany jest do polskiej śliwki. Jagodzian rambutan jest spokrewniony z liczi, które przypomina zarówno smakiem, jak też wyglądem. Jednak charakterystyczne, włochate wypustki nadają mu oryginalności, dlatego owoców tych nie da się ze sobą pomylić.

Rambutan - wartość odżywcza

Owoc rambutan stanowi bogactwo związków niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, które świadczą o jego wysokiej wartości odżywczej. W 100 g owocu znajduje się około 68 kcal, 1 g białka, 16 g węglowodanów oraz 3 g błonnika pokarmowego. Rambutan waży średnio 30 g, a po usunięciu części niejadalnych - 15 g. Taka ilość dostarcza 10 kcal, 0.2 g białka, 2.4 g węglowodanów i 0.5 g błonnika pokarmowego. Ten egzotyczny owoc jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. W jego składzie znajdują się: witamina C, witaminy z grupy B, miedź, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan oraz żelazo. Rambutan należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Rambutan - właściwości zdrowotne

Rambutan znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie indonezyjskiej i malezyjskiej już od setek lat, gdyż wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywany jest zarówno w profilaktyce, jak też leczeniu różnych schorzeń, m.in. nadciśnienia tętniczego. Owoce rambutan dostarczają dużych ilości witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza podatność na przeziębienie, grypę i różnego rodzaju infekcje. Witamina C działa ochronnie na naczynia krwionośne i przyczynia się do ich wzmocnienia, uszczelnienia i uelastycznienia. Należy do związków o właściwościach antyoksydacyjnych, podobnie jak flawonoidy również występujące w owocach rambutan. Naturalne antyoksydanty pełnią niezwykle ważną rolę w organizmie, gdyż neutralizują wolne rodniki tlenowe. W ten sposób zmniejszają ryzyko rozwoju wielu schorzeń, m.in. cukrzycy, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, łuszczycy, nowotworów. Związki antyoksydacyjne opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu oraz działają przeciwzapalnie. 

Witaminy z grupy B występujące w jagodzianie rambutan mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego. Ten włochaty owoc zawiera sporą dawkę miedzi - minerału uczestniczącego w procesie syntezy hemoglobiny i transporcie tlenu do wszystkich komórek organizmu. Miedź podnosi odporność organizmu, działa bakteriostatycznie i przeciwdziała schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Niedobór miedzi w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia anemii oraz zaburzeń ze strony układu kostno-stawowego. Rambutan dostarcza także żelaza niezbędnego w procesie wytwarzania krwinek czerwonych, czyli erytrocytów. Występujące w nim minerały zapewniają zdrowe i mocne kości oraz regulują wartości ciśnienia tętniczego krwi. 

Błonnik pokarmowy znajdujący się w owocach rambutan pobudza procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii oraz obniża poziom “złego” cholesterolu wykazując właściwości przeciwmiażdżycowe. Okłady z liści i korzeni jagodzianu wykorzystywane są w łagodzeniu bólu głowy. Napar przygotowany na bazie skórki rambutanu znajduje zastosowanie jako naturalny środek na czerwonkę objawiającą się m.in. biegunką, gorączką i postępującym odwodnieniem organizmu. Owoce rambutanu mają również właściwości kosmetyczne, gdyż działają nawilżająco na skórę. Pasta z liści rośliny może być stosowana jako preparat wspomagający nawilżenie skóry głowy i włosów.

Niektóre owoce mogą pomóc w problemach z potencją. Jakie? Sprawdźcie:

Zobacz film: Owoce na problemy z erekcją. Co wprowadzić do diety? Źródło: Stylowy Magazyn

Rambutan - jak jeść owoc? Zastosowanie kulinarne

Rambutan można jeść na surowo lub też wykorzystać do przygotowania różnych deserów. Owoc pokryty jest grubą skórką, która jest łatwa w usunięciu. Wystarczy delikatnie naciąć ją nożem, zdjąć połowę łupinki i wyjąć zawartość, czyli soczysty miąższ o kremowym kolorze. Wewnątrz owocu znajduje się twarda i gorzka pestka, którą należy wyrzucić. Rambutan znajduje zastosowanie jako składnik sałatek owocowych i koktajli. Doskonale komponuje się z bananem, ananasem, melonem i arbuzem. Można go dodawać do domowych przetworów takich jak dżemy, marmolady i galaretki. Rambutan niekiedy wykorzystywany jest jako składnik wzbogacający smak sosów i mięs. W polskich sklepach można znaleźć owoce rambutanu w syropie. 

Polecamy: Dieta arbuzowa – zalety, zasady stosowania, efekty

Data aktualizacji: 06.08.2018,
Opublikowano: 06.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej