Owoc kaktusa, czyli pitaja. Czy warto ją jeść? Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni

Fot. Roxiller / Getty Images

Owoc kaktusa znany jest pod różnymi nazwami: pitaja, smoczy owoc lub truskawkowa grusza. Posiada soczysty, słodko-kwaskowaty miąższ, który można jeść na surowo lub dodawać do sałatek, deserów i tortów. Smoczy owoc wspomaga prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, chroniąc m.in. przed nadciśnieniem tętniczym. 

Owoc kaktusa - pitaja - jest niskokaloryczny, a przy tym bogaty w wartości odżywcze. Stanowi dobre źródło witaminy C i innych związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu redukuje ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Owoc kaktusa - nazwa. Czym jest?

Pitaja, nazywana inaczej smoczym owocem lub truskawkową gruszą, jest owocem niektórych odmian kaktusa, które swoim wyglądem przypominają pnącza. Owoc kaktusa uprawiany jest w Azji Południowo-Wschodniej oraz w Ameryce Środkowej i Południowej. Ma owalny kształt i pokryta jest czerwoną lub żółtawą skórką. Cechą charakterystyczną pitaji są długie i spiczasto zakończone liście upodabniające owoc do smoczej łuski, stąd też jego nazwa. Miąższ truskawkowej gruszy ma barwę białą, czerwoną lub żółtą i zawiera liczne, drobne pestki podobne do czarnuszki. Smoczy owoc ma delikatny, słodki i lekko kwaskowaty smak przypominający połączenie gruszki i truskawki.

Owoc kaktusa - wartości odżywcze

Owoc kaktusa posiada wysokie wartości odżywcze, dzięki czemu ma korzystny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Pitaja jest niskokaloryczna - w 100 g dostarcza około 52 kcal. Jest źródłem błonnika pokarmowego (3 g/100 g), który reguluje procesy trawienne, poziom cholesterolu oraz stabilizuje stężenie glukozy we krwi. W 100 g smoczego owocu znajduje się około 1.1 g białka, 0.4 g tłuszczów oraz 11 g węglowodanów. W składzie owocu kaktusa znajdują się liczne witaminy i minerały, a także związki o działaniu antyoksydacyjnych. Są to m.in.: witamina C, beta-karoten, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), fosfor, wapń, żelazo oraz flawonoidy roślinne.

Owoc kaktusa - właściwości zdrowotne

Owoc kaktusa jest ceniony za liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Stanowi dobre źródło substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Posiadają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe oraz zapobiegają wystąpieniu chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego czy nadciśnienie tętnicze. Związki antyoksydacyjne obecne w smoczym owocu korzystnie wpływają na stan skóry zmniejszający ryzyko wystąpienia niektórych chorób skóry, np. łuszczycy. 

Pitaja dostarcza dużej ilości witaminy C, która wspomaga układ immunologiczny, podnosząc odporność oraz hamuje procesy starzenia się komórek organizmu. Beta-karoten występujący w truskawkowej gruszy zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chroni przed schorzeniami siatkówki oka. Pitaja jest również źródłem substancji wspomagających pracę układu nerwowego i przyczyniających się do poprawy zdolności poznawczych, takich jak pamięć, uwaga i koncentracja. Minerały w niej zawarte wpływają na zachowanie zdrowych kości oraz zębów. Smoczy owoc dzięki obecności błonnika pokarmowego reguluje działanie układu pokarmowego. Pobudza procesy trawienne i ruchy perystaltyczne jelit zapobiegając zaparciom i innym dolegliwościom żołądkowo-jelitowym. Ponadto błonnik wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z substancji toksycznych, wykazując właściwości przeciwnowotworowe. Owoc kaktusa przyczynia się także do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych.

Nasiona pitaji są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych o potencjale przeciwzapalnym. Związki te zapewniają również prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, gdyż obniżają poziom trójglicerydów we krwi. Smoczy owoc zmniejsza insulinooporność, co jest ważne zwłaszcza u osób z cukrzycą czy otyłością. Chroni również przed stłuszczeniem wątroby, które może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Pitaja znajduje zastosowanie w diecie odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna, zmniejsza łaknienie i obniża poziom glukozy we krwi.

Owoc kaktusa - jak się je? Zastosowanie kulinarne

Owoc kaktusa można jeść w postaci surowej. Wystarczy przekroić owoc wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć delikatny, soczysty miąższ. Pestki truskawkowej gruszy są jadalne, dlatego nie ma konieczności ich usuwania. Pitaja doskonale smakuje jako dodatek do koktajli, musów, lodów, kremów i tortów oraz domowych wypieków. Ze smoczych owoców otrzymuje się soki oraz wina. Można nimi wzbogacać sałatki, nie tylko owocowe, ale również z warzywami i kurczakiem. Z suszonych liści owocu kaktusa przygotowuje się napar wykorzystywany m.in. do zwalczania bólów mięśniowych.

Owoc kaktusa - zastosowanie w kosmetyce

Owoc kaktusa znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni i medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Truskawkowa grusza dodawana jest m.in. do peelingów i maseczek działających odżywczo na skórę twarzy. Wyciągi ze smoczego owocu wykazują właściwości przeciwzmarszczkowe i opóźniają procesy starzenia się skóry.

Jakie owoce są polecane na problemy z erekcją? Przekonajcie się:

Zobacz film: Owoce na problemy z erekcją. Co wprowadzić do diety? Źródło: Stylowy Magazyn


Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 09.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej