Otręby orkiszowe – właściwości i zastosowanie prozdrowotne

Fot. gubernat / Getty Images

Otręby orkiszowe to produkt przemiału ziarna pszenicy orkisz. Bogate są w łatwo przyswajalny błonnik pokarmowy, dzięki czemu regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Dodatkowo zapewniają uczucie sytości i obniżają poziom cholesterolu.

Otręby orkiszowe, niegdyś traktowane jako odpad, dziś znane są z korzystnego działania na organizm i szerokiego zastosowania w kuchni. Mogą stanowić dodatek do musli, zup, sałatek i ciast. Dodatkowo wykorzystuje się je w kosmetyce do wytwarzania maseczek na twarz. Zawierają kwas krzemowy, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, zapewniając jej wygładzenie i odżywienie.

Otręby orkiszowe – wiadomości ogólne

Otręby orkiszowe to grubo rozdrobnione zewnętrzne warstwy ziarna pszenicy orkisz (z łac. Triticum spelta L.), zaliczanej do rodzaju pszenica (z łac. Triticum L.) i rodziny wiechlinowate [z łac. Poaceae (R. Br.) Barnh.]. Roślina zwyczajowo określana jest szpelcem lub orkiszem. Orkisz zawiera gluten, w tym białka glutenowe o nazwie glutenina i gliadyna. Stąd też otręby orkiszowe nie powinny być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu.

Polecamy: Orkiszowa dieta oczyszczająca według św. Hildegardy: zasady i przepisy

Zobacz nasz film i poznaj najlepszy przepis na babeczki orkiszowe:

Zobacz film: Babeczki orkiszowe - przepis Damiana Kordasa. Źródło: 36,6.

Otręby orkiszowe – właściwości i zastosowanie prozdrowotne

Otręby orkiszowe mają liczne właściwości prozdrowotne. Stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku, zmniejsza uczucie głodu. Reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom, gdyż skutecznie przyspiesza perystaltykę jelit i pasaż treści przez przewód pokarmowy. Korzystne działanie otrębów orkiszowych na układ pokarmowy przejawia się dodatkowo w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka jelita i pobudzaniu wydzielania żółci. Otręby orkiszowe są niskokaloryczne, w związku z czym poleca się spożywanie ich osobom znajdującym się na diecie redukcyjnej. Wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych substancji i działają ochronnie na florę bakteryjną jelit.

Otręby orkiszowe dostarczają wielu składników mineralnych (potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza) i witamin (zwłaszcza z grupy B) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkt ten reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W związku z tym wzmacnia serce i chroni przed rozwojem miażdżycy. Dodatkowo poprawia koncentrację i aktywność mózgu. Orkisz wpływa wzmacniająco i regenerująco na organy wewnętrzne, przez co usprawnia ich pracę. Ze względu na zawartość niacyny wykazuje korzystne oddziaływanie na pracę układu hormonalnego. Obecność tiaminy zaś zapewnia redukcję poziomu stresu i ogranicza niekorzystne skutki działania stresorów.

Polecamy: Kasza orkiszowa - archaiczny produkt powraca do diety. Właściwości, wartości odżywcze, kalorie, indeks glikemiczny, przepisy

Jak zacząć jeść zdrowo? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Zastosowanie w kosmetyce

Otręby orkiszowe to częsty składnik domowej roboty maseczek na twarz, które wykazują działanie wygładzające i natłuszczające. Dodatkowo chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Maseczka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy połączyć 2 łyżki otrąb z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Po dokładnym wymieszaniu miksturę odstawia się na kilka minut, po czym nakłada na uprzednio oczyszczoną twarz. Maseczkę pozostawia się na skórze przez około 20 minut, a następnie zmywa letnią wodą.

Wartości odżywcze otrąb orkiszowych

Wartość odżywcza otrębów orkiszowych w 100 g produktu przedstawia się następująco:

wartość energetyczna 278 kcal,
białko  19 g,
 węglowodany 20 g,
 błonnik pokarmowy 41 g,
 tłuszcze  4,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone to 0,9 g.

Jak jeść otręby orkiszowe?

Istnieje wiele przepisów na wykorzystanie otrębów orkiszowych. Najczęściej spożywa się je na śniadanie, gotując na mleku czy wodzie lub dodając do jogurtu, kefiru lub maślanki. W sztuce kulinarnej otręby orkiszowe stanowić mogą dodatek do wypieków, a zwłaszcza ciasteczek zbożowych, sałatek, kotletów mielonych, pulpetów, czy posłużyć do panierowanego mięsa i warzyw. Należy jednak pamiętać o stopniowym włączaniu otrąb do menu.

Przepis na musli z otrębami orkiszowymi

Jednym z popularniejszych sposobów spożycia otrębów orkiszowych jest musli, które sprawdzi się na śniadanie czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. Z poniższego przepisu uzyska się ilość musli do kilkukrotnego użycia. Niezbędne składniki: 180 g otrąb orkiszowych, 60 g nasion amarantusa, 150 g posiekanych orzechów pekan, 100 g nasion słonecznika, 200 g naturalnego miodu, garść żurawiny, 2 łyżki klarowanego masła. Wszystkie suche składniki z wykluczeniem żurawiny należy dokładnie wymieszać w misce. W rondlu podgrzewa się miód i masło. Po uzyskaniu jednolitej płynnej konsystencji dodaje się do miski z suchymi składnikami i miesza, by lekko się posklejały. Na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadza się powstałą masę i piecze przez około 20 minut w 160ᵒC. Międzyczasie należy pamiętać o kilkakrotnym przemieszaniu musli. Po ostudzeniu do mieszanki dodaje się żurawinę. Musli należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Otręby orkiszowe są dość powszechnie spotykanym produktem. Nabyć je można w sklepach ze zdrową żywnością i w większych sklepach spożywczych. Za opakowanie 500 g zapłaci się około 8 zł.

Data aktualizacji: 31.05.2019,
Opublikowano: 03.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Seba38 10.08.2019r.

Bardzo Zdrowe Polecam

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej