Otręby gryczane - źródło błonnika i minerałów. Właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie w kuchni

Fot. deeaf / Getty Images

Otręby gryczane mają smak przypominający kaszę gryczaną. Dostarczają błonnika gryczanego, który chroni przed zaburzeniami układu pokarmowego oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Otręby gryczane mają właściwości wzmacniające odporność i przyspieszające metabolizm. Do czego można je wykorzystać? Zobaczcie przepis na szpinakowe babeczki z otrębami gryczanymi.

Otręby gryczane są bogatym źródłem składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na wysoką zawartość białka zalecane są w diecie sportowców. Dostarczają cennych minerałów, m.in. krzemu, który zapewnia prawidłową kondycję włosów i paznokci.

Przepis na szpinakowe babeczki z otrębami gryczanymi znajdziecie na dole artykułu.

Otręby gryczane - czym są i do czego stosować?

Otręby gryczane powstają jako produkt uboczny w procesie przemiału gryki na kaszę gryczaną. Mają postać suchych drobinek o smaku bardzo zbliżonym do głównego produktu, czyli do kaszy gryczanej. Posiadają wysoką wartość odżywczą, gdyż dostarczają organizmowi wielu związków niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, m.in. witamin, minerałów i cennego błonnika pokarmowego. Otręby gryczane mogą być wykorzystywane do zagęszczania zup i sosów. Dodaje się je również do produktów mlecznych, np. jogurtów naturalnych. Można je łączyć z owocami, pieczywem oraz stosować jako zamiennik bułki tartej do przygotowania panierowanych mięs. Otręby pszenne doskonale sprawdzą się jako dodatek do owocowo-mlecznego smoothie, domowych ciast oraz wytrawnych babeczek ze szpinakiem.

Otręby gryczane - wartości odżywcze, czyli co dostarczą organizmowi?

Otręby gryczane są produktem cenionym za wysokie wartości odżywcze. Są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego. W 100 g otrębów gryczanych znajduje się aż 36 g białka oraz 9.9 g tłuszczów i 20 g węglowodanów oraz około 339 kcal. Otręby gryczane dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zawierają duże ilości magnezu, cynku i krzemu. Otręby gryczane w 100 g dostarczają około 13 g błonnika pokarmowego o zbawiennym wpływie na organizm. Związek ten zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego, ale chroni również przed chorobami sercowo-naczyniowymi. W składzie otrębów gryczanych występują także wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy z grupy B (B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 - niacyna).

Otręby gryczane - właściwości zdrowotne

Otręby gryczane stanowią dobre źródło krzemu, który wykazuje wszechstronne właściwości zdrowotne oraz kosmetyczne. Minerał ten przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, uszczelnia naczynia włosowate i przyspiesza proces regeneracji komórek. Jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii. Krzem obecny w otrębach gryczanych przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, wspomaga usuwanie szkodliwych toksyn oraz działa wzmacniająco na kości i stawy. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu, chroni przed wiotczeniem skóry oraz ułatwia leczenie zmian skórnych w postaci trądziku czy liszaju. Krzem działa przeciwzapalnie, poprawia zdolności poznawcze (pamięć, uwagę i koncentrację), zapobiega wypadaniu włosów i pobudza ich wzrost oraz wzmacnia paznokcie chroniąc przed ich łamaniem. 

W składzie otrębów gryczanych występują również inne ważne dla organizmu minerały - magnez i cynk. Pierwszy z nich - magnez - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć, zdolności myślowe oraz działa uspokajająco. Odpowiada również za sprawne działanie układu sercowo-naczyniowego i mięśni. Cynk obecny w otrębach gryczanych podnosi odporność organizmu, łagodzi podrażnienia skóry, działa wzmacniająco na włosy i paznokcie oraz ma korzystny wpływ na płodność, zwłaszcza u mężczyzn. Cynk zmniejsza podatność na różnego rodzaju infekcje: wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy i wyprysków skórnych. Witaminy z grupy B występujące w otrębach gryczanych wpływają na działanie układu nerwowego. Wykazują właściwości przeciwdepresyjne i usprawniają procesy poznawcze.

Błonnik gryczany - właściwości

Otręby gryczane są źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Błonnik gryczany przyczynia się do oczyszczania jelit ze zbędnych resztek pokarmowych. Pobudza procesy trawienne i reguluje perystaltykę jelit chroniąc przed zaparciami i wzdęciami utrudniającymi codzienne funkcjonowanie. Błonnik gryczany odpowiada również za obniżanie poziomu “złego” cholesterolu LDL. Dzięki temu chroni przed miażdżycą oraz innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak: choroba wieńcowa, zawał serca, a także udar mózgu.

Czy znacie już wszystkie zalety kaszy gryczanej? Sprawdźcie także co ją wyróżnia na tle innych dodatków do obiadu:

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem co jem na diecie

Otręby gryczane - przepisy z dodatkiem otrąb

Przepis na szpinakowe babeczki z otrębami gryczanymi

Składniki:

  • 50 g otrębów gryczanych,
  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 100 g szpinaku mrożonego,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Do jednej miski wrzuć wszystkie suche składniki: otręby, mąkę, przyprawy, sodę. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Do drugiej miski wrzuć mokre składniki: mleko, maślankę, drobno posiekaną cebulą i czosnek, oliwę, jajko oraz rozmrożony szpinak. Wymieszaj.
  3. Zawartość dwóch misek połącz ze sobą mieszając za pomocą łyżki lub miksera na małych obrotach.
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  5. Przygotowaną masę szpinakową przełóż do formy na muffiny. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. 
Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 14.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej