Owoce, które świetnie nawodnią organizm w upalne dni

Fot. bulentozber / Getty Images

Latem zwykle nie chce nam się jeść - obiad z powodzeniem może zastąpić sałatka. Jednak odpowiednia podaż płynów jest bardzo ważna. Zobaczcie, jakie owoce zawierają najwięcej wody i z powodzeniem ugaszą nasze pragnienie. 

Arbuz

Chyba każdy spodziewał się, że na pierwszym miejscu wśród owoców gaszących pragnienie znajdzie się arbuz.  100 g arbuza dostarcza 30 kcal. Miąższ owocu to przede wszystkim woda, węglowodany i błonnik pokarmowy. Jednak arbuz dostarcza też trochę witamin, przede wszystkim beta-karotenu (witamina A), kwasu foliowego, witaminy C, kwasu pantotenowego i w mniejszym stopniu witamin: B1, B2 i B3 i B6.

Arbuz zawiera także likopen, czyli czerwony barwnik z rodziny karotenoidów, który ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, potrafiącym skutecznie usuwać z organizmu wolne rodniki tlenowe i chronić komórki przed ich szkodliwym działaniem. Likopen pomaga też regenerować inne cenne antyoksydanty, takie jak luteina czy zeaksantyna.

Arbuz składa się aż w 90 proc. z wody! Skutecznie gasi pragnienie. Więcej o zdrowotnych właściwościach owocu znajdziecie tutaj: Arbuz – właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma arbuz?

Czereśnie

Czereśnie w 80 proc. składają się z wody. W 100 g czereśni znajdziemy 63 kcal oraz bardzo dużo witamin: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminę K. Poza nimi czereśnie zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk.

Czereśnie są także źródłem kwercetyny, która zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, reguluje stężenie cholesterolu we krwi. Porcja czereśni dostarcza dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), który wzmaga produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii.

Dlaczego warto jeść wiśnie i czereśnie? Sprawdź:

Zobacz film: Wiśnie i czereśnie - dlaczego warto je jeść? Źródło: Dzień Dobry TVN

Melon

Melon, podobnie jak arbuz, to w 90 proc. woda. W 100 gramach melona znajduje się między 28 a 26 kalorii (w zależności od odmiany). W melonach znajdziemy: witaminę C, witaminę A, witaminę K, witaminę E, witaminę B6, tiaminę, niacynę, kwas foliowy, ryboflawinę oraz potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk. 

Melon korzystnie wpływa na układ nerwowy dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, wzmacnia wzrok, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie krwi. Co ciekawe melon działa nie tylko orzeźwiająco, ale i... wspomaga utrzymanie opalenizny dzięki obecności beta-karotenu.

Więcej o melonie, jego odmianach oraz właściwościach zdrowotnych znajdziecie tutaj: Melon – jakie są rodzaje melonów? Kalorie, właściwości i wartości odżywcze

Jabłka i gruszki

To bardzo soczyste owoce, które świetnie ugaszą pragnienie. 100 g jabłka zawiera 52 kcal. W skórce tego owocu znajduje się dużo składników, m. in. błonnik pokarmowy, foliany, beta karoten, witamina C oraz potas, wapń i fosfor. W skórce znajduje się także kwercetyna należąca do przeciwutleniaczy. Substancja ta działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, antybakteryjnie oraz przyczynia się do uszczelniania naczyń krwionośnych.

100 g gruszek zawiera 57 kcal oraz liczne witaminy: witaminę C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, witamina E, witamina K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Gruszki składają się w 84 proc. z wody i są polecane osobom cierpiącym na problemy z układem pokarmowym (biegunki lub zaparcia). Dodatkowo zawierają sporo pektyn - rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długi czas wypełnia żołądek, dając uczucie sytości, co czyni je idealnymi na lato. Gruszki zawierają także jod, który wspomaga pracę tarczycy oraz bor, który wspomaga pracę mózgu oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.

Polecamy: Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis

Pomarańcze

Pomarańcze to ożywcze cytrusy, idealne zarówno do jedzenia, jak i do wyciskania. W 100 g pomarańczy znajdziemy 47 kcal. Poza tym zawierają one fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, witaminę B1, witaminę B2, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy E, C i A. Kwas askorbinowy hamuje rozwój miażdżycy, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wzmacnia odporność (bierze udział w produkcji białych krwinek), jest niezbędny do wytwarzania kolagenu i syntezy wielu hormonów, ułatwia przyswajanie żelaza, wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi. Z kolei beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia oraz pozytywnie wpływa na wzrok.

Więcej o pomarańczach znajdziecie tutaj: Pomarańcze – odmiany, wartości odżywcze i zdrowotne

Mango

Gatunków mano wyróżniamy bardzo wiele. Średnio w 100 g owocu znajduje się 60 kcal. Co ciekawe substancje zawarte w mango mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy oraz zapobiegać rozwojowi zespołu metabolicznego.

W mango znajdziemy witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E i K. Poza tym w mango występują: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.  

Polecamy: Mango – kaloryczność, właściwości i wartości odżywcze

Dowiedzcie się także, dlaczego warto jeść owoce. Jakie mają wartości odżywcze? Sprawdźcie na wideo:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło Wiem, co jem


Data aktualizacji: 30.07.2018,
Opublikowano: 10.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej