Omułek zielonowargowy – właściwości, maść i tabletki

Fot. koss13 / stock.adobe.com

Omułek zielonowargowy jest endemicznym gatunkiem skorupiaka, występującym tylko na Nowej Zelandii. Wyciąg z tego małża ceni się za właściwości lecznicze, wykazuje bowiem silne działanie przeciwzapalne i pozytywnie wpływa na stawy. Dostępny jest w postaci tabletek, maści oraz balsamu.

Omułek zielonowargowy, zwany też małżem zielonym (Perna canaliculus), już przed wiekami gościł w jadłospisie rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii, Maorysów. Na początku lat 70. XX w. skorupiaki wzbudziły zainteresowanie tamtejszych naukowców. Okazało się, że omułek zielonowargowy jest źródłem wielu cennych substancji, zwłaszcza glikozaminoglikanów, czyli polisacharydów zbudowanych z powtarzających się jednostek dwucukrowych – aminocukru i kwasu uronowego. Wykazują one silne działanie przeciwzapalne oraz pozytywnie wpływają na stawy.

Omułek zielonowargowy – właściwości

Właściwości omułka zielonowargowego wciąż są przedmiotem badań naukowych, ale nie ulega wątpliwości, że nowozelandzkie małże dostarczają dużo cennych substancji, które mogą pozytywnie wpływać na ludzki organizm. Najważniejszą z nich są glikozaminoglikany, nie tylko wykazujące działanie przeciwzapalne, ale również mające zdolność do wiązania wody i odpowiadające za lepko-sprężyste właściwości łękotki oraz wspieranie funkcji kolagenu i elastyny.

Te związki występują naturalnie w płynie stawowym i chrząstce – zapewniają jej elastyczność i prawidłowe funkcjonowanie. Problem pojawia się, gdy dochodzi do niedoboru glikozaminoglikanów. Chrząstka przestaje wówczas działać jak amortyzator chroniący stawy przed uszkodzeniami spowodowanymi np. nadmiernym obciążeniem. W takiej sytuacji korzystne jest suplementowanie naturalnymi glikozaminoglikanami zawartymi w ekstrakcie z omułka zielonowargowego. Stymulują one odbudowę tkanki chrzęstnej, zapobiegają dalszym procesom degradacji chrząstki i działają przeciwzapalnie.

Wyciąg z małży zielonych dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych, zwłaszcza kwasu krzemowego. Aktywuje on regenerację struktury komórek, hamuje proces ich starzenia oraz wspiera tworzenie się sieci włókien tkanki łącznej. W ten sposób pozytywnie wpływa na kości, chrząstki i stawy. Dzięki dużej zawartości krzemu poprawia też stan włosów i paznokci.

Omułek zielonowargowy zawiera spore ilości lyprinolu, czyli kompleksu lipidowego z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, działającymi przeciwzapalnie. Sprawdzają się one w leczeniu artretyzmu, reumatyzmu, astmy czy problemów z oddychaniem spowodowanych przez stan zapalny.

Warto dodać, że w ekstrakcie nowozelandzkich małży znajdują się fosfolipidy, sterole, witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D1, D3, E) oraz m.in.: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor i selen.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby? Źródło: 36,6

Omułek zielonowargowy – maść i balsam

Maść i balsam z omułka zielonowargowego to jedne z najpopularniejszych produktów wytwarzanych na bazie wyciągu z tego skorupiaka. Zwykle są one wzbogacane olejami roślinnymi, dzięki czemu zmniejszają ból i obrzęk stawów, pomagają w stanach zapalnych i artrozie, służą lepszej regeneracji tkanki kostnej. Zalecane są również osobom zmagającym się z bólami pleców i kręgosłupa. Mogą być wykorzystywane do masażu zmęczonych i nadwyrężonych mięśni. Skutecznie ujędrniają skórę.

Po nałożeniu maści czy balsamu z omułka zielonowargowego czuje się zwykle charakterystyczny efekt chłodzenia, zaś po chwili przyjemne uczucie ciepła, wpływające korzystnie na stawy, mięśnie, ramiona i biodra.

Szczególnie ceniony jest wpływ produktów z omułka zielonowargowego na stawy. Ekstrakt z małży zalecany jest np. osobom cierpiącym na chorobę zwyrodnieniową stawów czy reumatoidalne zapalenie stawów. Zmniejsza uciążliwość objawów, redukuje ból i sztywność stawów.

Omułek zielonowargowy – tabletki

Na rynku dostępne są tabletki z ekstraktem z omułka zielonowargowego. Uchodzą za najprostszą i najbardziej wygodną formę długotrwałego stosowania tego środka. Kapsułki zawierają od 100 do 300 mg wyciągu z małży, a niekiedy nawet do 500 mg. W celu wsparcia zdrowych stawów i kości należy zażywać do 1500 mg ekstraktu dziennie, w przypadku zapalenia stawów i chorób zwyrodnieniowych dawka może zostać podwojona. Zaleca się stosowanie preparatów przez co najmniej 2 miesiące.

Nie stwierdzono skutków ubocznych zażywania tabletek z ekstraktem z omułka zielonowargowego. Sporadycznie mogą zdarzyć się jedynie biegunki i nudności. Niekiedy tego typu suplementy działają też wiatropędnie. Kapsułek powinny unikać kobiety w ciąży i matki karmiące, a zwłaszcza osoby ze zdiagnozowaną alergią na białko oraz owoce morza.

Jak zadbać o dietę, żeby jeść z głową i nie wydawać majątku? Zobaczcie:

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 27.01.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

krak 18.11.2019r.

stosuje od 1,5 miesiąca , żel i jest poprawa, stawy kolanowe nie są tak sztywne.

Adam 27.02.2019r.

Stosowałem pół roku i było czuć poprawę w ruchu.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej