Oligofruktoza zaliczana jest do substancji balastowych występujących w żywności, czyli nie podlegających trawieniu w przewodzie pokarmowym. Wspomaga procesy trawienne oraz obniża poziom lipidów we krwi. Wykazuje właściwości prebiotyczne polegające na pobudzaniu rozwoju korzystnej flory bakteryjnej jelit.
Oligofruktoza - co to jest? Oligofruktoza z inuliny
Oligofruktoza jest rozpuszczalną substancją balastową składającą się z długołańcuchowych cząsteczek, które zbudowane są z kilkunastu jednostek fruktozy. Związek ten nie jest trawiony w jelicie cienkim, co oznacza, że nie przedostaje się z przewodu pokarmowego do krwi. Trafia natomiast do jelita grubego, gdzie wykazuje wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Oligofruktoza należy do prebiotyków wspierających naturalną, fizjologiczną mikroflorę jelit. W różnych źródłach oligofruktoza występuje również pod inną nazwą - fruktooligosacharyd. Związkiem o podobnej budowie do oligofruktozy jest inulina, która składa się ze znacznie większej liczby jednostek fruktozy. Naturalnymi źródłami oligofruktozy i inuliny są surowce roślinne, np.: pomidory, banany, cykoria, czosnek, por, szparagi, mniszek lekarski, słonecznik bulwiasty.
Oligofruktoza - właściwości i działanie
Oligofruktoza jest prebiotykiem, dzięki czemu wykazuje wiele korzystnych właściwości dla organizmu. Prebiotyki są nietrawionymi przez enzymy przewodu pokarmowego składnikami występującymi w żywności. Ich podstawową rolą jest stymulowanie wzrostu pożytecznej mikroflory jelitowej bytującej w okrężnicy, czyli w największym odcinku jelita grubego. Oligofruktoza po przedostaniu się do przewodu pokarmowego człowieka zwiększa masy kałowe, ułatwiając ich przesuwanie się. Dzięki temu przeciwdziała uciążliwym zaparciom i skraca czas kontaktu substancji toksycznych i zbędnych produktów przemiany materii ze ścianami jelit. Oligofruktoza wspiera procesy trawienne zapobiegając różnym dolegliwościom żołądkowo-jelitowym. Wykazuje również korzystne działanie na układ kostny przyczyniając się do poprawy wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego. Może być wykorzystywana jako związek wspierający leczenie osteoporozy zaliczanej do chorób cywilizacyjnych.
Oligofruktoza pozytywnie wpływa na absorpcję nie tylko wapnia, ale także innych minerałów, takich jak: magnez, żelazo, miedź i cynk. Ten prebiotyczny związek redukuje poziom “złego” cholesterolu w surowicy krwi zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. miażdżycy, która może doprowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Oligofruktoza wykazuje właściwości antykancerogenne chroniąc przed rozwojem nowotworów jelit. Wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego przyczyniając się do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu.
Oligofruktoza - kiedy wskazane jest jej większe spożycie?
Produkty zawierające oligofruktozę oraz inne substancje o właściwościach prebiotycznych powinny stanowić składnik codziennego, zróżnicowanego jadłospisu. Zwiększone spożycie oligofruktozy, inuliny i innych prebiotyków jest wskazane osobom należącym do grupy ryzyka lub chorującym na: miażdżycę, choroby serca, osteoporozę. Związki prebiotyczne powinny w dużych ilościach pojawić się w diecie osób z osłabioną odpornością, podwyższonych poziomem cholesterolu we krwi, nadwagą lub otyłością oraz nawracającymi problemami trawiennymi i zaparciami. Oligofruktoza jest szczególnie zalecana w okresie po antybiotykoterapii lub po biegunkach, gdyż przyczynia się do szybkiego odbudowania uszkodzonej mikroflory jelitowej.
Oligofruktoza - czy jest bezpieczna?
Dzienna dawka oligofruktozy, która wykazuje korzystny wpływ zdrowotny na organizm człowieka wynosi od 3 do 6 g. Spożycie fruktooligosacharydów w ilości przekraczającej 4 g przyczynia się do wzrostu pożytecznych bakterii jelita grubego, m.in. Bifidobacterium. Nadmierna ilość oligofruktozy w diecie (u kobiet dawka 49 g na dobę, u mężczyzn - 44 g na dobę) może powodować pewne objawy niepożądane, takie jak dolegliwości żołądkowe i biegunki.
Syrop oligofruktozowy - czym jest i gdzie kupić?
Syrop oligofruktozowy jest produktem dostępnym w sklepach ze zdrową żywnością, drogeriach i marketach. Ma słodkość odpowiadającą od 30% do 50% słodkości tradycyjnego cukru białego. Syrop oligofruktozowy może być stosowany jako zamiennik cukru, nadaje się również jako dodatek do domowych wypieków. Dużą popularność zyskał syrop oligofruktozowy pozyskiwany z południowoamerykańskiej rośliny bulwiastej o nazwie yacon. Do produkcji syropu yacon wykorzystuje się bulwy rośliny o największej zawartości fruktooligosacharydów. Syrop oligofruktozowy yacon dostarcza o połowę mniej kalorii w porównaniu z tradycyjnym białym cukrem. Dzięki zawartości fruktooligosacharydów nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi, dlatego może być stosowany przez diabetyków.
Oligofruktoza w kawie i innych produktach
Oligofruktoza dodawana jest do kaw rozpuszczalnych jako substancja nadająca lekko słodkawy smak. Zawartość oligofruktozy w produkcie wspiera procesy trawienne, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości oraz zębów. Oligofruktoza naturalnie występuje w cykorii, której prażony korzeń znajduje zastosowanie w produkcji kawy. Oligofruktoza i inulina w Unii Europejskiej są zaklasyfikowane jako składniki żywności. W Stanach Zjednoczonych funkcjonują jako bezpieczne dodatki do produktów żywnościowych. Oligofruktoza wykorzystywana jest m.in. w produkcji wypieków, potraw mięsnych i produktów mlecznych, takich jak: jogurty, sery, desery oraz dipy.
Zobaczcie, jakie są zdrowe zamienniki cukru. Można zamienić niezdrowe substancje w diecie na coś lepszego!