Olej MCT i tłuszcze MCT – co to takiego? Pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Fot: 5ph / fotolia.com

Tłuszcze MCT i olej MCT doceniane są między innymi przez sportowców, osoby aktywne, osoby cierpiącym na choroby układu pokarmowego oraz takie, które chcą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Kwasy tłuszczowe zwykło dzielić się na dwie grupy: nasycone i nienasycone. W obrębie kwasów nasyconych – powszechnie uznawanych za szkodliwe dla zdrowia – występują kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe i długołańcuchowe. I to właśnie nasycone kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe nazywane są tłuszczami MCT. Mają one inne działanie niż pozostałe kwasy tłuszczowe nasycone i mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Są wykorzystywane w medycynie i polecane na przykład osobom, które chcą schudnąć lub borykają się z problemami układu pokarmowego. Tłuszcze MCT występują w niektórych roślinnych olejach i nabiale, a sam olej MCT jest pochodną oleju kokosowego. Warto poznać różnice między tłuszczami MCT, olejem kokosowym i olejem MCT.

Czym są tłuszcze MCT?

Aby dowiedzieć się, czym jest olej MCT i tłuszcze MCT, należy zrozumieć różnicę między tłuszczami nasyconymi i nienasyconymi. Tłuszcze nienasycone dzielą się na dwie grupy:

  • jednonienasycone, czyli takie, które mają tylko jedno wiązanie podwójne w łańcuchu,
  • wielonienasycone – mają przynajmniej dwa wiązania podwójne w łańcuchu.

Tłuszcze te pochodzą głównie z roślin, a także z ryb i owoców morza. Są zdrowe dla serca, chronią przed chorobą wieńcową, chorobami zapalnymi i niektórymi typami raka.

Tłuszcze nasycone natomiast nie mają podwójnych wiązań w łańcuchu i występują głównie w produktach odzwierzęcych oraz w tłuszczach tropikalnych, takich jak olej kokosowy czy olej palmowy. Powszechnie uważa się, że tłuszcze nasycone przyczyniają się do powstawania chorób serca i podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Wśród tłuszczów nasyconych wyróżnia się jednak dwa rodzaje:

  • tłuszcze długołańcuchowe – zawierają 12 lub więcej atomów węgla w łańcuchu,
  • tłuszcze średniołańcuchowe – czyli tłuszcze MCT (Medium Chain Triglicerydes), które (w przeciwieństwie do powyższych tłuszczów) zawierają od 6 do 10 atomów węgla w łańcuchu i mają korzystny wpływ na zdrowie, są bowiem inaczej wchłaniane przez ludzki organizm.

Jak działają i skąd pochodzą tłuszcze MCT?

Aby ludzki organizm wchłonął tłuszcze MCT, nie potrzebuje do tego obecności enzymów, takich jak lipaza i żółć (niezbędnych do trawienia pozostałych tłuszczów). Są one wchłaniane bezpośrednio przez żyłę wrotną do naczyń krwionośnych wątroby i w całości przez wątrobę metabolizowane. Zaczynają rozkładać się już w jamie ustnej w wyniku działania enzymów, a ich całkowity rozkład jest szybki i nie wymaga dużego nakładu energetycznego.

Dzięki tłuszczom MCT wydłuża się czas przebywania pokarmu w przewodzie pokarmowym, co ma bezpośrednie przełożenie na zwiększenie uczucia sytości i zwiększenie wchłaniania składników odżywczych, takich jak witamina E, wapń oraz magnez. Ponadto tłuszcze MCT są wykorzystywane przez organizm w pierwszej kolejności – przed innymi tłuszczami.

Główne źródła tłuszczów MCT to:

  • olej kokosowy – zawiera w składzie ponad 60% średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych i jest ich najbogatszym źródłem,
  • olej palmowy – zawiera około 50% tłuszczów MCT,
  • nabiał – zawiera około 10-12% tłuszczów MCT.

Warto pamiętać, że mimo wielu zalet tłuszczów MCT, nie należy spożywać ich w zbyt dużej ilości, ponieważ może to prowadzić do wzrostu stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a w konsekwencji do powstania chorób układu krążenia. Na przykład w samym oleju kokosowym występuje około 24-30% kwasów długołańcuchowych. Nie opracowano do tej pory zalecanej dawki tłuszczów MCT, ale szacuje się, że nie powinno przekraczać 50 mililitrów na dobę.

Tłuszcze MCT powinny być spożywane przede wszystkim na zimno – zachowują wtedy najwięcej właściwości odżywczych. Ponadto smażenie sprawia, że tłuszcze rozpadają się na związki niebezpieczne dla zdrowia człowieka.

Zastosowanie tłuszczów MCT

Ze względu na sposób rozkładania i wchłaniania tłuszczów MCT, polecane one szczególnie w poniższych przypadkach:

  • Dla osób cierpiących na choroby metaboliczne, które polegają na nieprawidłowym przyswajaniu tłuszczów i zaburzeniach wchłaniania. Opisane schorzenia to np. celiakia, syndrom krótkiego jelita, biegunki.
  • Dla chorych na mukowiscydozę i inne schorzenia związane z niedożywieniem.
  • Dla osób z chorobami wątroby.
  • Jako wspomaganie leczenia alzheimera czy epilepsji.
  • Wspomagająco u osób chcących schudnąć – tłuszcze MCT mogą zmniejszać magazynowanie tłuszczów w organizmie, zwiększać spalanie kalorii i zwiększać uczucie sytości.

Olej MCT – co to?

Oprócz oleju kokosowego, palmowego czy nabiału, dostępny jest także olej MCT, który jest pochodną oleju kokosowego. Pozyskuje się go w procesie ekstrakcji olejów kokosowych. Olej MCT dostępny jest często w sklepach z suplementami dla sportowców i osób aktywnych i właśnie przez takie osoby jest stosowany najchętniej.

Tłuszcze w codziennej diecie - które są bezpieczne, a których lepiej unikać? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Tłuszcze - zasady zdrowego żywienia. Źródło: Dzień Dobry TVN

Różnica między olejem kokosowym a pozyskiwanym z niego olejem MCT polega na różnej zawartości kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych. Zawiera znacznie więcej kwasu:

  • kapronowego lub heksanowego (C6), który najszybciej przekształca się w energię,
  • kaprylowego (C8), działającego prozdrowotnie na układ pokarmowy i wytwarzającego energię, z której mózg może korzystać niemal natychmiast.

Olej MCT jest lubiany przez sportowców, ponieważ przyspiesza przemianę materii, dostarcza energii, a także pomaga budować tkankę mięśniową i redukować zbędne kilogramy.


Data aktualizacji: 07.12.2018,
Opublikowano: 26.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Palma 07.07.2019r.

Olej palmowy jest szkodliwy w formie utwardzonej, obecny w wielu produktach żywnościowych wysokoprzetworzonych. Podobnie szkodliwe są inne tłuszcze roślinne utwardzone, np. w margarynie.

Redakcja serwisu 09.05.2019r.

Tekst ma charakter informacyjny i nie ma w niż żadnej wzmianki promującej olej palmowy. Podkreślone jest jedynie to, że nie można go spożywać w nadmiarze.

Gdynia 11.03.2019r.

Brawo za promowanie oleju palmowego przez TVN. Ten artykuł to jakiś żart.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej