Ogórek - kalorie, witaminy, wartości odżywcze

Fot. xxmmxx / Getty Images

Ogórek to warzywo, które w 97 proc. składa się z wody. W składzie ogórka znajdziemy także flawonoidy, luteinę, potas i kwas kawowy. Warzywo świetnie sprawdzi się w upały, a musicie wiedzieć, że ma także zastosowanie w kosmetyce. 

Ogórek w uprawie występuje w trzech wariantach:

  • ogórek gruntowy - ma szorstką skórkę pokrytą włoskami, jest mniejszy i nadaje się do kiszenia;
  • korniszony – są to ogórki niewielkich rozmiarów, nie przekraczają 6 cm i świetnie nadają się do marynowania;
  • ogórki szklarniowe – rosną nawet do 30 cm i mają gładką skórkę, pozbawioną chropowatości. Najczęściej wykorzystuje się je do sałatek.

Ogórek jest warzywem, które aż w 97 proc. składa się z wody, zawiera także bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz bardzo mało kalorii - na 100 gramów znajdziemy zaledwie 14 kcal. Większość cennych składników zawiera skórka ogórka, a nie ich miąższ, zatem powinno się je spożywać po dokładnym umyciu, ale bez obierania!

Ogórek - właściwości odżywcze i zdrowotne

Spożywanie ogórka pomaga nawodnić organizm, a także zniwelować problemy trawienne, a dokładniej zgagę i zaparcia. Ogórki zawierają w swoim składzie bardzo długo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, a także zapewnia uczucie sytości na długo. Ogórki, z racji dużej zawartości wody, działają także lekko moczopędnie. 

Naukowcy wskazują także, że ogórki mogą być pomocne w walce z komórkami nowotworowymi. Kukurbitacyny zawarte w ogórkach to związki odpowiedzialne za gorzkawy smak ogórków i mogą one chronić organizm przed rozwojem nowotworu trzustki. Udowodniono tajże, że kukurbitacyny hamują rozwój komórek odpowiedzialnych za raka prostaty. Za antynowotworowe działanie ogórków odpowiedzialne są także trzy rodzaje lignanów (lariciresinol, secoisolariciresinol i pinoresinol). W ogórku znajdziemy także flawonoidy, luteinę i kwas kawowy oraz stosunkowo dużą ilość potasu, dlatego ogórka mogą bez przeszkód spożywać osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami serca. 

Polecamy: Naturalne źródła potasu i jego rola w organizmie

Czy lubisz ogórki?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Ogórek ze skórką - kalorie i witaminy

W ogórku znajdziemy wspomniany już potas, a także witaminy z grupy B, witaminy A,C i K. Ogórek dostarczy nam także magnezu i fosforu i bardzo mało kalorii! Ze względu na swoje właściwości ogórek jest polecany osobom, które spożywają dużo soli i żywności przetworzonej, ze skłonnościami do nadmiernego magazynowania wody w organizmie. Woda zawarta w ogórkach może pomóc w pozbyciu się obrzęków i oczyszczeniu ciała z toksyn. Spożywanie ogórków przyspiesza także metabolizm.

100 g 14 kcal 
Białko  0,7 g
Węglowodany  2,4 g
Błonnik  0,5 g
Potas  136 mg
Witamina B5 0,240 mg
Witamina B9 14 µg
Witamina C 3,2 mg
Witamina K 7,2 µg
Witamina A 72 I.U.
Magnez  12 mg
Fosfor 21 mg

Panuje przekonanie, że ogórka nie powinno się łączyć z innymi warzywami, a w szczególności z pomidorem. Wszystko przez zawarty w nim enzym - askorbinazę, która niszczy witaminę C. Działanie askorbinazy zostaje zniwelowane w kwaśnym środowisku, zatem wystarczy skropić sałatkę octem winnym. Czy ogórka można łączyć z pomidorem? Więcej dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone lub korniszony mają jeszcze mniej kalorii i dostarczają nam kwas mlekowy, będący pożywką dla dobrych bakterii bytujących w naszym układzie pokarmowym. Kiszone warzywa dostarczają nam mniej cukrów niż surowe, są lekkostrawniejsze. Ogórki można zastosować także w przemyśle kosmetycznym. 

Ogórka można wykorzystać także w kosmetyce. Zobaczcie, jak przygotować z niego oczyszczający tonik do twarzy:

Zobacz film: Oczyszczający tonik z ogórka. Źródło: Klinika urody 

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 17.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej