Odświeżanie mięsa. Oto sklepowe triki napędzające sprzedaż

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Odświeżanie mięsa - niby coś słyszeliście, ale nie chcecie w to wierzyć. A tymczasem nawet w sieci znajdziemy porady na temat tego, w jaki sposób możemy odświeżyć mięso, aby nadawało się do sprzedaży. Właśnie, do sprzedaży, bo do spożycia już nie. 

Słyszeliście o tym, że w niektórych sklepach mięso jest odświeżane? Co to właściwie oznacza? Otóż mięso sprzedawane na stoiskach może nie być pierwszej jakości. Nie mówiąc już o świeżości - czasem, jeśli leży zbyt długo, a do tego dochodzi np. nieodpowiednia temperatura, produkt po prostu się psuje. Jednak można trochę przedłużyć jego trwałość. To nic, że może okazać się szkodliwy, jeśli nie trujący dla konsumenta.

Warto przeczytać: Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?

Zobaczcie na filmie, jakie triki są wykorzystywane przez nieuczciwych sprzedawców:

Zobacz film: Odświeżanie mięsa: eksperyment. Źródło: Co nas truje

Odświeżanie mięsa to jednak nie jedyny problem, na jaki możemy natrafić. Mięso przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze, w nieodpowiednim miejscu (np. na bazarku, gdzie leży w skrzyniach) jest trujące. Możemy zarazić się salmonellą, pasożytami - na to, jaki produkt kupujemy trzeba zwracać uwagę. Wbrew pozorom niska temperatura nie gwarantuje, że bakterii nie ma. Listeria, szalenie niebezpieczna dla niemowląt i kobiet w ciąży, świetnie czuje się w niskich temperaturach. 

Ryzyko zakażeń pokarmowych jest bardzo duże. Najczęstsze z nich to salmonella, pałeczki paraduru, listeria. Tych bakterii jest mnóstwo, a sami często sprawiamy, że szansa na zakażenie rośnie.

Rocznie około 10 tys. osób choruje z powodu spożycia nieświeżego jedzenia, w tym wędlin. Na filmie zobaczycie, jakie błędy popełniają sprzedawcy mięsa:

Zobacz film: Wędliny - roczne spożycie wędlin a nowotwory. Przechowywanie mięsa a choroby. Źródło: Co nas truje

Czy mięso jest zdrowe?

To już osobny temat, ale pamiętajcie, że mięso samo w sobie zdrowe nie jest. Liczne badania wskazują, że jego spożycie powinno znacznie się ograniczyć, a tymczasem konsumpcja rośnie. A wraz z nią rośnie ryzyko zachorowania na liczne nowotwory. Dietetycy często podkreślają, że powinniśmy jeść głównie mięso białe i ryby, a mięso czerwone ograniczyć. Podobnie jest z wędlinami - można jeść plasterek dziennie! 

Więcej na ten temat: Mięso to samo zdrowie? Niekoniecznie. Do czego może doprowadzić jedzenie mięsa w zbyt dużych ilościach?

Data aktualizacji: 04.10.2018,
Opublikowano: 04.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej