Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?

Fot: Liountmila Korelidou / gettyimages.com

Lato to czas, kiedy każdy z nas chciałby pochwalić się na plaży piękną i zgrabną sylwetką. Niestety nie zdajemy sobie sprawy, że na piękną wakacyjną figurę trzeba pracować cały rok. Czy można wrócić do formy na kilka tygodni przed wyjazdem na urlop?

Powiedzmy sobie szczerze – ani dieta cud, ani magiczne kapsułki, które pomogą nam pozbyć się zbędnych kilogramów bez większego wysiłku  nie istnieją. Mimo że czas ucieka i o figurze modelki czy modela większość z nas może zapomnieć, to sprawa nie jest jeszcze beznadziejna. Dzięki modyfikacji diety można poprawić swój wygląd, a przede wszystkim poczuć się lepiej.

Zapomnij o głodówce

Wbrew pozorom głodzenie się czy mniejsza ilość posiłków to nie najlepsze rozwiązanie w walce o zgrabną sylwetkę przed wakacjami. Dlaczego? Organizm, który dostaje zbyt mało pożywienia zaczyna oszczędzać i odkładać to, co dostał. Niewystarczająca ilość składników odżywczych takich, jak białko, tłuszcze czy węglowodany złożone sprawia, że musi wybierać, który organ i ile pożywienia dostanie. W pierwszej kolejności odżywia te najważniejsze, np. serce. W konsekwencji mniej istotne organy czy części ciała odżywione są tylko w niewielkim stopniu lub wcale. To, co w takich sytuacjach cierpi najbardziej to skóra, włosy i paznokcie. Skóra traci jędrność, nabiera ziemistego odcieniu, włosy stają się łamliwe i wypadają, a paznokcie - słabe i rozdwojone.

Jak zdrowo się odchudzać? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Jak zdrowo się odchudzać? Źródło: 36,6.

Na początek regularne posiłki

Od czego zacząć? Po pierwsze od regularnych posiłków. Jedząc o określonych porach mamy większą kontrolę nad ilością przyjmowanego jedzenia, a przede wszystkim nad jego wartością energetyczną. Częstsze posiłki pozwolą także uniknąć podjadania i sięgania po niezdrowe i niestety tuczące przekąski. Zdaniem specjalistów najlepiej jest zjadać pięć posiłków w ciągu dnia.

Przyjrzyj się temu, co jesz

Ogromne znaczenie ma także to, co trafia na nasz talerz. Komponując posiłki warto zadbać o to, aby znalazło się w nich wszystko, czego potrzebuje nasz organizm. Przy odchudzaniu potrzebujemy przede wszystkim pełnowartościowego białka oraz błonnika.

– Jeśli chcemy poprawić swój wygląd przed latem w naszej diecie powinny przeważać zielone, liściaste warzywa. To one mają najwięcej fitoaktywnych związków i błonnika, które przyspieszają metabolizm oraz zatrzymują uczucie sytości na dłużej. Ostrożnie trzeba obchodzić się z owocami. Aby wyszczuplić i wysmuklić ciało najlepiej wybierać owoce jagodowe, czyli jagody, jeżyny czy truskawki. Najlepsze będą te ostanie, bo zawierają mało cukru i mają niski indeks glikemiczny. Po ich zjedzeniu poziom glukozy nie podnosi się tak szybko i dłużej czujemy się najedzeni – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.

A na jakie owoce uważać? Przede wszystkim na arbuza. Mimo że składa się głównie z wody, to ma też bardzo dużo cukru, który nie pomaga utrzymać prawidłowej masy ciała. Nie najlepszym rozwiązaniem będą także winogrona, banany oraz czereśnie.

Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta odchudzająca? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Zasady prawidłowej diety odchudzającej. Źródło: 36,6.

Pamiętaj o wodzie

O wypijaniu 2,5 litra płynów musimy pamiętać nie tylko wtedy, kiedy chcemy schudnąć czy poprawić swoją sylwetkę. Woda mineralna zawiera niezbędne dla zdrowia substancje, które odpowiadają za prawidłowe działanie organizmu. Dostarcza potasu, sodu i magnezu, czyli elektrolitów, które zapewniają właściwe ph i regulują gospodarkę wodno-elektrolitową. Ale to nie wszystko. Odpowiednio nawodniony organizm lepiej i szybciej trawi. Dzięki wodzie resztki pokarmowe i to, co nie zostało strawione, a musi zniknąć z organizmu, usuwane jest z niego znacznie szybciej. Woda sprawia, że złogi po prostu szybciej się przesuwają i szybciej zostają wydalone z organizmu. A którą wodę wybrać?

– To nie ma większego znaczenia i wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. Na wodę gazowaną powinny uważać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, np. zmagają się refluksem żołądkowym czy chorobą wrzodową. W ich przypadku zawarty w gazowanej wodzie dwutlenek węgla może nasilić problem – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.

Więcej warzyw i owoców, mniej przetworzonego jedzenia

To, co w dużej mierze przyczynia się do tego, że nasza masa ciała ciągle rośnie to sięganie po wysoko przetworzoną żywność. Tego rodzaju jedzenie nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych, za to dostarcza pustych i bezwartościowych kalorii ze względu na dodatek cukru. Do tego zawiera pełno konserwantów, spulchniaczy i ulepszaczy smaku.

Zobacz nasz film i dowiedz się wszystkiego o zdrowym odchudzaniu

Zobacz film: Odchudzanie - fakty i mity. Źródło: Stylowy Magazyn.

Po to niezdrowe jedzenie sięgamy zazwyczaj wtedy, gdy nie mamy czasu zjeść lub dopada nas nagły, silny głód. W takich sytuacjach najlepiej, zamiast bezwartościowej i sztucznej przekąski, sięgnąć po owoc lub warzywo. Zawierają one witaminy oraz substancje odżywcze, które zaspokoją głód i dostarczą tego, czego organizm akurat potrzebuje.

Nie czekaj, działaj

Każdy moment na zmianę nawyków żywieniowych jest dobry. Jeśli jednak chcemy przyspieszyć odchudzanie poza dietą warto wprowadzić aktywność fizyczną. To najlepszy sposób, aby szybciej zobaczyć pierwsze efekty. Trzeba sobie zdawać sprawę, że nic nie dzieje z dnia na dzień i odchudzanie to długotrwały proces.

– Najbezpieczniejsze odchudzanie to takie, kiedy w ciągu tygodnia "gubimy" od 0,5 do 1 kg, ale u osób, które ćwiczą masa ciała może się wcale nie zmienić, a nawet nieznacznie się podnieść. Dzieje się tak, ponieważ mięśnie ważą znacznie więcej niż tkanka tłuszczowa. Stosowanie bardziej restrykcyjnych czy drakońskich diet, choć sprawi, że szybko zgubimy zbędne kilogramy, to równie szybko zafundujemy sobie efekt jojo i wrócimy do poprzedniego stanu. Aby utrata masy ciała była trwała trzeba się uzbroić w cierpliwość i przede wszystkim odchudzać się z głową – dodaje specjalistka.








 Kiedy warto skorzystać z pomocy dietetyka? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Kiedy pójść do dietetyka? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 28.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej