Ocet winny – jakie ma właściwości? Jak go przyrządzić samodzielnie w domu?

Fot.: Saddako / Getty Images

Ocet winny jest dodatkiem do wielu potraw – stanowi popularny składnik marynaty do mięs (zwłaszcza czerwonych), sosów (wzbogacających smak sałatek i surówek) oraz galaretek z czerwonych owoców. Niskie pH octu przedłuża trwałość potraw, a jego charakterystyczny smak wzbogaca danie.

Ocet winny nie tylko ma zastosowanie w kuchni, ale jest także substancją wykazującą właściwości zdrowotne, z których nie każdy zdaje sobie sprawę. Powstaje w wyniku fermentacji winogron, których kolor decyduje o jego późniejszej barwie.

Jak powstaje ocet winny?

Ocet winny jest produktem fermentacji białych lub czerwonych winogron, który przebiega w dwóch etapach. Pierwszy to tzw. fermentacja alkoholowa – w jej trakcie zawarty w owocach (lub dodany) cukier, w warunkach beztlenowych, przekształca się w alkohol. W kolejnym etapie powstały alkohol zmienia się w kwas octowy, którego stężenie zazwyczaj zamyka się w przedziale od 2 do 11% i zależy od zawartości cukru w owocach i długości procesu fermentacji. Im dłużej trwa produkcja, tym końcowa substancja będzie miała wyższe stężenie i kwaśniejszy smak. Przy krótszej fermentacji końcowy smak będzie słodszy, a moc octu znacznie mniejsza.

Na rynku dostępne są różne produkty. Wiele z nich ma jednak znacznie słabsze stężenie kwasu octowego niż te przygotowywane w tradycyjny sposób. Zawierają go zazwyczaj około 6%, podczas gdy prawdziwy ocet ma 10–12%.

Jako ciekawostkę można dodać, że może on też powstać na skutek fermentacji wina – wówczas całość procesu obejmuje tylko drugą fazę, czyli wytrącenie się kwasu octowego z alkoholu.

Ocet winny – właściwości

Naturalny ocet winny, otrzymany w procesie fermentacji winogron lub wina, posiada wiele właściwości zdrowotnych i składników odżywczych. Stąd też nie należy go mylić z octem spirytusowym, który jest produktem zupełnie jałowym.

Oryginalny produkt, spożywany w niewielkich ilościach, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn, a także usprawnia metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Stymuluje ponadto pracę przewodu pokarmowego i go odkaża, wykazując działanie bakteriobójcze. Dodatkowo ocet, jako składnik posiłków, inicjuje wytwarzanie większej ilości enzymów trawiennych przez narządy układu pokarmowego. Stąd też dobrze jest, jeśli stanowi dodatek do ciężkostrawnych posiłków.

Zawartość potasu w occie nie jest zbyt wysoka, ale wystarczająca, aby wspomagać proces obniżenia ciśnienia krwi, równowagę ciśnień ustrojowych płynów osmotycznych i regulację kwasowo-zasadową organizmu. Ponadto jest niezbędnym pierwiastkiem, który odpowiada za regulację prawidłowej kurczliwości mięśni.

Najważniejsze jest, aby pamiętać, że ocet winny posiada właściwości lecznicze tylko wtedy, kiedy dodawany jest do posiłków i potraw w niewielkich ilościach – jego nadmiar nie jest wskazany i ma szkodliwe działanie. Kwaśne pH podrażnia błony śluzowe układu pokarmowego, co objawia się zgagą, refluksem czy nadkwasotą treści pokarmowej. Jeżeli stan zapalny przyjmie formę przewlekłą, zwiększa się ryzyko choroby wrzodowej. Właśnie z tego powodu nie jest wskazany dla osób z wrażliwym żołądkiem – może nasilić nieprzyjemne objawy.

Zobacz film: Zgaga. Źródło: 36,6.

Ocet winny – zastosowanie

Ocet winny ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest często dodawany do sosów i serów (głównie pleśniowych, zarówno o ostrzejszym, jak i łagodniejszym smaku). Dobrze uzupełnia smak wołowiny, dziczyzny i kaczki. Jest używany jako marynata, ale na jego bazie można też skomponować sosy do pieczeni. Smakosze cenią go za wyrazisty smak, jaki nadaje słodko-pikantnemu sosowi chatney, przygotowanemu na bazie czerwonej cebuli.

Stosowany jest także zewnętrznie. Okłady z dodatkiem octu redukują ból głowy, a słabe stężenie roztworu ma właściwości pielęgnacyjne, jeżeli chodzi o skórę. Potwierdzone działanie bakteriobójcze czyni z niego skuteczny środek odkażający, który z powodzeniem można stosować na rany i skaleczenia zewnętrznych partii skóry.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6

Jak zrobić ocet winny?

Ocet winny można kupić w każdym supermarkecie, ale niektórzy decydują się na przygotowanie go w domu. Do jego zrobienia konieczne będą:

  • 200–300 ml wina (czerwone da bardziej intensywny smak octu, a białe sprawi, że płyn będzie znacznie łagodniejszy – wyboru należy dokonać na podstawie własnych preferencji),
  • słoik,
  • gaza i gumka (tzw. recepturka),
  • filtr, którego można użyć do przelania gotowego octu.

Proces domowej produkcji octu jest czasochłonny, ale zupełnie nieskomplikowany. Należy przelać wino do słoika, przykryć go gazą, aby nie dostał się do niego kurz lub inne zanieczyszczenia i w takiej postaci pozostawić na 4–5 tygodni w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Na skutek naturalnie zachodzących procesów fermentacji wino ulegnie zakwaszeniu, czyli wytworzy się w nim kwas octowy. Po tym czasie należy tylko przelać płyn przez filtr (np. stosowany do ekspresów do kawy), aby uzyskać jego klarowną postać.


Data aktualizacji: 06.01.2019,
Opublikowano: 26.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Rip 05.08.2021r.

WD jeśli dodasz matki octowej do wina ,powstanie ocet ignorancie.By powstał ocet jest potrzebny alkohol .Możesz sfermentować winogrono ,by otrzymać wino ,i zrobić ocet,wolna wola.By powstał ocet musi być alkohol,popularny ocet jest octem spirytusowym i nie robi się go z zboża

Redakcja serwisu 22.01.2019r.

W tekscie wyraźnie zostało określone, że ocet winny "robi się" z winogron, później tylko dodatkowo wspomniano, że z wina także, co nie jest absolutnie błędne.

wd 29.11.2018r.

ocet winny robi sie z wina??????? zatkało mnie. robi sie z winogron ignoranci

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej