Ocet kokosowy - właściwości i zastosowanie. Jakie są korzyści dla zdrowia?

Getty Images

Kokos ma wielu zwolenników. Większość jego fanów spożywa go zazwyczaj w wersji surowej lub też w formie mleczka lub oleju. Warto jednak również wiedzieć, że na sklepowych półkach dostępny jest także ocet kokosowy. Dlaczego warto po niego sięgać? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.

Ocet kokosowy powstaje z drzewa palmowego i doceniany jest zwłaszcza w kuchniach wschodu. Jednakże wyrazisty smak to nie jego jedyna zaleta. Okazuje się bowiem, że produkt ten zawiera wiele witamin i minerałów, które rewelacyjnie wpływają na nasze zdrowie. Jak właściwie działa ten ocet?

Przeczytaj też: Kokos – dlaczego warto go jeść? Jak go otworzyć?

Ocet kokosowy – właściwości i zastosowanie

Ocet kokosowy ma przeważnie biały lub bursztynowy kolor, a jego smak jest nieco bardziej łagodny, aniżeli octu jabłkowego. Co istotne jest on niskokaloryczny i wyróżnia się niewielką zawartością węglowodanów. Jak już wspomnieliśmy, produkt ten zaliczymy też do źródeł wielu witamin i minerałów, w tym między innymi witaminy C, witamin z grupy B, potasu, boru, żelaza, fosforu, manganu, magnezu, potasu i cynku. W jaki sposób można spożywać ocet kokosowy? Wypróbuj go jako element marynaty, sosu czy do sałatek.

Ocet kokosowy – korzyści dla zdrowia

Ocet kokosowy korzystnie wpływa na nasz organizm. A jedną z korzyści płynących z jego przyjmowania będzie poprawa trawienia. Warto też wiedzieć, ze produkt ten dobrze działa na florę bakteryjną jelit, a także bakterie i wirusy, które mogą wywoływać problemy ze strony układu pokarmowego. Co jeszcze możemy zawdzięczać regularnemu spożywaniu octu kokosowego? Wsparcie wątroby, a konkretniej rzecz ujmując przyspieszenie jej regeneracji oraz wspomaganie działania. Poza tym substancja ta obniża poziom cukru we krwi. Warto zdawać sobie sprawę, że ocet ten posiada niski indeks glikemiczny, a co za tym idzie, nie stanowi zagrożenia dla diabetyków. Jakie jeszcze ma właściwości ocet kokosowy? Jego regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko zachorowań na miażdżycę. Produkt ten powinien znaleźć się też na półce osób walczących z dodatkowymi kilogramami, ponieważ hamuje apetyt i ochrania przed napadami głodu.

Przeczytaj też: Wiórki kokosowe – czy warto włączyć je do diety? Jakie mają właściwości?

Ocet kokosowy – korzyści dla urody

Ocet kokosowy warto mieć nie tylko na kuchennej półce. Dlaczego? Okazuje się, że produkt ten świetnie działa także na urodę. W jaki sposób? Jeśli chcesz mieć bardziej gęstą i lśniącą czuprynę, pozostaw go na włosach przez 20 minut (później umyj kosmyki). A może walczysz z cieniami pod oczami? W tej sytuacji wsmaruj kilka kropel pod dolną powiekę, a następnie wykonaj masaż. Dodajmy również, że ocet kokosowy rewelacyjnie walczy też z niedoskonałościami skóry. Wystarczy, że zmieszasz jego łyżkę z odrobina wody i dwa razy dziennie oczyścisz tą mieszanką twarz.

Przeczytaj też: Mleko kokosowe – właściwości, kalorie, zastosowanie. Jak zrobić mleko kokosowe?

Zobacz też film: Cała prawda o kokosach. Dlaczego warto je jeść?

Źródło: Agencja TVN

Data aktualizacji: 18.06.2020,
Opublikowano: 18.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej