Niezwykły miód spadziowy – rodzaje, smak i właściwości 

Fot. Pakhnyushchyy / Getty Images

Miód spadziowy jest cenionym produktem. Powstaje z wydzielin owadów bytujących na drzewach. Jest gęsty, ciężki, specyficzny w smaku, droższy od miodu nektarowego, a przede wszystkim – bardzo zdrowy. Miód spadziowy może leczyć wiele schorzeń i zapobiec rozwojowi różnych chorób, w tym nowotworów.

Wśród miodów jedną grupę stanowią miody nektarowe (kwiatowe), a drugą – miody spadziowe. Miód spadziowy pozyskują pszczoły z wydzielin owadów (mszyc albo czerwców), które pasożytują na liściach drzew. Ich wydzielina zmieszana jest z sokiem roślinnym; mszyce i czerwce wraz z sokiem roślinnym przyswajają białko oraz inne potrzebne składniki, wydzielają natomiast cukry. Ta zebrana i zagęszczona przez pszczoły wydzielina to właśnie miód spadziowy.

W Polsce można spotkać dwa rodzaje miodów spadziowych: spadź liściastą (pochodzącą zazwyczaj z drzew lipy, a także klonu, dębu, wierzby) oraz spadź iglastą (pochodzącą zazwyczaj z takich drzew, jak jodła, świerk, modrzew, sosna). Miód spadziowy liściasty ma kolor ciemnożółty, natomiast miód spadziowy iglasty – bardzo ciemny (prawie czarny) z zielonkawym odcieniem.

Właściwości miodu spadziowego

Miód spadziowy ma gęstszą konsystencję od miodu nektarowego, odznacza się znaczną lepkością. Jest też drogi – spadź (zwana również rosą miodową) nie występuje co roku. W niektórych regionach Polski zaledwie raz w ciągu paru lat. Stąd też miód spadziowy jest jednym z najdroższych w Polsce.

W składzie miodu spadziowego znajdują się fruktoza, glukoza oraz melecytoza (trójcukier), którą nazywa się cukrem modrzewiowym, choć występuje nie tylko w modrzewiu. Melecytoza syntezowana jest z cukrów prostych organizmów owadów, które produkują spadź. W miodzie spadziowym znajduje się bardzo dużo flawonoidów należących do grupy polifenoli roślinnych. Wykazują one znaczną aktywność biologiczną, która korzystnie wpływa na organizm człowieka.

W spadzi znajduje się dwucukier trehaloza, który ma zdolność spowalniania blaszki miażdżycowej w aorcie. Inne cenne składniki miodu spadziowego to: enzymy, witaminy z grupy B, witaminy A i K, żelazo, mangan, magnez, cynk, miedź, potas, wapń, fosfor, kobalt, siarka, garbniki, żywice.

Wszystkie te składniki czynią miód spadziowy cennym produktem leczniczym o szerokich walorach prozdrowotnych. Zapobiegać chorobom i leczyć mogą zarówno miód spadziowy liściasty, jak i miód spadziowy iglasty. Szczególnie miód spadziowy liściasty w porównaniu do miodów nektarowych jest znacznie bogatszy w związki mineralne.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

Miód spadziowy – ogólne właściwości lecznicze:

  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Pomaga leczyć przeziębienia i infekcje.
  • Jest bardzo skuteczny w leczeniu chorób dróg oddechowych.
  • Działa wykrztuśnie.
  • Wzmacnia stawy, jest pomocny w leczeniu ich schorzeń.
  • Reguluje pracę układu nerwowego.
  • Pomaga zwalczyć napięcie psychiczne.
  • Poprawia samopoczucie.
  • Reguluje funkcjonowanie wątroby.
  • Korzystnie wpływa na drogi żółciowe.
  • Pomaga w przypadku zapalenia płuc.
  • Reguluje tempo przemiany materii.
  • Ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.
  • Działa przeciwmiażdżycowo.
  • Przeciwdziała skutkom ubocznym napromieniowania.
  • Pomaga leczyć schorzenia układu pokarmowego, w tym wzdęcia, zaparcia i biegunki.
  • Ze względu na właściwości odtruwające jest zalecany osobom pracującym w szkodliwych warunkach.
  • Może leczyć choroby układu moczowego.
  • Działa uspokajająco.
  • Wspiera regenerację organizmu po ciężkiej chorobie.
  • Wspiera regenerację organizmu po długotrwałej kuracji silnymi lekami (np. sterydami czy lekami przeciwnowotworowymi).
  • Dodaje energii, niweluje zmęczenie fizyczne i umysłowe.
  • Pomaga leczyć kamicę nerkową oraz astmę.
  • Chroni zęby przed odkładaniem się kamienia.
  • Spowalnia starzenie się organizmu.
  • Pomaga leczyć reumatyzm.
  • Ogranicza trujący wpływ czarnej herbaty, kawy, tytoniu oraz alkoholu na organizm.
  • Wzmacnia serce.
  • Działa przeciwnowotworowo.

Smak miodu spadziowego

Miód spadziowy zasadniczo różni się smakiem od miodów nektarowych. Nie jest tak słodki, zwłaszcza miód spadziowy liściasty. Ma on smak nieco gorzkawy, który nie każdemu odpowiada. Za smaczniejszy uchodzi miód spadziowy iglasty, który jest łagodny i lekko słodkawy. Ma przyjemny zapach kojarzący się z lasem i żywicą.

Miód spadziowy – krystalizacja

Krystalizacja w miodach spadziowych przebiega powoli oraz nierównomiernie. Tempo krystalizacji zależy od rodzaju miodu – na ogół proces ten w miodach spadziowych trwa do roku. Miody ciemne rozwarstwiają się na postać stałą i płynną, natomiast miody jaśniejsze w procesie krystalizacji zmieniają konsystencję na grudkowatą i niejednorodną.

Zastosowanie miodu spadziowego

Miód spadziowy warto spożywać profilaktycznie oraz leczniczo. Żeby uchronić się przed chorobami i wzmocnić odporność, powinno się spożywać 1 łyżkę miodu dziennie (można więcej, jeśli organizm go dobrze toleruje). Miód spadziowy można również rozpuścić w szklance ciepłego (nie gorącego!) napoju (herbaty ziołowej, mleka, soku). Warto zastąpić nim cukier w codziennej diecie.

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 15.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Dabi 20.06.2021r.

Witam. Kupuję ten miod spadziowy od dluzszego czasu bo stwierdzilam ze jest b. smaczny. A przy tym b. mi pomaga na doleglowości i chorobę drog oddechowych. Jestem asmatykiem. Pozdrawiam.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej