Niedokwasota żołądka – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

Fot. ipopba / Getty Images

Niedokwasota (inaczej hipochlorhydria albo niedokwaśność) żołądka to stan, w którym sok żołądkowy nie zawiera dostatecznej ilości kwasu solnego. Powoduje to nieprzyjemne dolegliwości i zaburzenia wchłaniania, które mogą prowadzić np. do ciężkiej anemii.

Niedokwasota żołądka (nazywana też niekiedy potocznie niedokwaszeniem żołądka) to stan, w którym organizm nie reaguje na bodźce pokarmowe dostatecznym wydzielaniem kwasu solnego (HCl). Przyczyny związane są zwykle z chorobami błony śluzowej żołądka lub ze stosowaniem niektórych leków. Spotykane często w codziennych rozmowach określenia „niedokwaszony żołądek”, „niedokwaszenie żołądka” nie są stosowane w medycynie, gdyż istotą tego schorzenia jest niedostateczne zakwaszenie trawionej treści pokarmowej, a nie narządu.

Niedokwasota żołądka – objawy

Niedokwasota żołądka objawia się najczęściej zaburzeniami o typie dyspepsji (niestrawności). Chory skarży się na odbijanie, uczucie pełności w nadbrzuszu. Często dochodzi do wzdęć, którym mogą towarzyszyć nudności czy bóle brzucha. Stan ten pojawia się zwykle po posiłkach i może utrzymywać się przez kilka godzin. Chorzy źle reagują na potrawy tłuste, smażone, grillowane, sery, śmietanę, ale również słodycze. Niekiedy pojawiają się zaburzenia pasażu jelitowego: kruczenia, przelewania i kolki jelitowe oraz nieregularnie zaparcia i biegunki.

Niedostateczna ilość kwasu w soku żołądkowym nie pozwala na właściwe strawienie fragmentów pokarmu. Jednocześnie znajdujący się w wydzielinie błony śluzowej żołądka proenzym pepsynogen nie ulega przemianie do swojej aktywnej postaci. Białka nie są wtedy prawidłowo rozkładane do substancji prostszych, które mogą być wykorzystane przez organizm.

Jeśli dolegliwości utrzymują się przez dłuższy czas, pojawiają się zaburzenia wchłaniania. Przyswajanie żelaza, wapnia czy magnezu jest zdecydowanie większe w środowisku kwaśnym. Mechanizmy odpowiedzialne za transport tych pierwiastków do krwioobiegu wymagają do sprawnego działania dużej liczby jonów wodorowych. Jeśli ich dostępność jest zbyt mała (ponieważ zawartość żołądka ma odczyn słabo kwaśny), to relatywnie szybko pojawiają się kliniczne objawy niedoborów białek i mikroelementów.

Powiązane z tym zjawiskiem objawy niedokwaśności żołądka to utrata masy ciała, wychudzenie, spadek siły mięśniowej i zmniejszona wydolność organizmu. Charakterystycznym symptomem jest postępująca anemia (niedokrwistość) z niedoboru żelaza.

Jak działa układ pokarmowy? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Przyczyny niedokwasoty żołądka

Niedokwaśność żołądka związana jest z niedostatecznym wydzielaniem kwasu solnego przez błonę śluzową żołądka. W warunkach normalnych odczyn soku żołądkowego jest silnie kwaśny i w skali pH wynosi 1,2–2,5. Przy zaburzeniach wydzielania HCl sok może mieć odczyn niemal obojętny i osiągać wartość 6,0.

Przyczynami obniżenia wydzielania kwasu solnego są zwykle przewlekły stan zapalny, zmiany zanikowe w obrębie śluzówki żołądka albo rozległy naciek nowotworowy. Powodem względnej niedokwasoty (powstającej przy prawidłowym wydzielaniu soku żołądkowego) może być również zasiedlenie błony śluzowej przez bakterie Helicobacter pylori, które wytwarzają ureazę – substancję zasadową, neutralizującą kwas solny. Znaczną niedokwaśność żołądka i intensywne objawy niedoborowe (zespół złego wchłaniania) może spowodować również częściowe usunięcie tego narządu.

Nadkwasota czy niedokwasota żołądka?

Większość ogólnych objawów nadkwasoty i niedokwasoty żołądka jest bardzo podobna, stąd często pojawiające się we wczesnej fazie diagnostyki wątpliwości. Rozpoznanie przyczyny choroby ułatwiają charakterystyczne dla nadkwaśności dolegliwości: nawracające, ssące bóle żołądka w przypadku dłuższej przerwy między posiłkami czy głodu oraz powstawanie owrzodzeń okolicy odźwiernikowej żołądka i dwunastnicy. Po posiłkach często pojawia się zgaga – pieczenie i ból w nadbrzuszu i w klatce piersiowej, połączone z kwaśnym odbijaniem. Objawy te przemijają (przynajmniej na krótką chwilę) po wypiciu nawet niewielkiej ilości płynów czy spożyciu kilku kęsów chleba.

Niedokwasota żołądka – leczenie

Niedokwasota żołądka to stan, który nie jest łatwy do leczenia. Podstawowymi sposobami na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego są:

  • leczenie infekcji Helicobacter pylori (o ile zostaną rozpoznane),
  • uzupełnianie niedoborów kwasów i enzymów za pomocą preparatów, takich jak np. Citropepsin – spożywa się je bezpośrednio przed posiłkiem lub w jego trakcie,
  • dostosowanie diety i harmonogramu spożywania posiłków do spowolnionego tempa wydzielania kwasu solnego tak, by optymalnie wykorzystać własne możliwości organizmu i zapewnić jak najlepsze wchłanianie cennych składników pokarmowych,
  • w przypadku znacznych niedoborów – suplementacja, przede wszystkim żelaza i witaminy B12.

Stosowanie preparatów zawierających enzymy i środki zakwaszające jest możliwe jedynie wtedy, gdy wykluczy się istnienie owrzodzeń lub nadżerek żołądka.

Niedokwaśność żołądka – dieta

Dieta przy niedokwasocie żołądka powinna charakteryzować się dużą podażą żelaza i witamin. Należy unikać dużych jednorazowych dawek białka oraz ciężkostrawnych produktów. Niezwykle istotne jest spożywanie większej liczby posiłków (przynajmniej 5 dziennie) składających się z niewielkich porcji.

Przed jedzeniem, w jego trakcie i bezpośrednio po zakończeniu nie należy spożywać płynów. Rozcieńczają one sok żołądkowy i powodują podwyższenie pH (zmniejszenie kwasowości) trawionej treści pokarmowej.

Niezwykle ważne jest urozmaicenie jadłospisu i zwiększenie atrakcyjności spożywanych potraw. Atrakcyjny wygląd, zapach czy smak wpływają dzięki fizjologicznym odruchom na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego i kwasu solnego.

Data aktualizacji: 15.01.2019,
Opublikowano: 15.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Ból brzucha po jedzeniu – przyczyny, o czym świadczy i jak się go pozbyć

Ból brzucha po jedzeniu to przypadłość, która dotyka wiele osób. Najczęściej świadczy o niestrawności, lecz przyczynami mogą być także choroby przewodu pokarmowego: refluks żołądka, choroba wrzodowa, zatrucie, nietolerancja pokarmowa, zespół jelita drażliwego oraz choroby pęcherzyka żółciowego.

Czytaj więcej
Operacja przepukliny pępkowej. Na czym polega i jak wygląda rekonwalescencja?

Uwypuklenie się zawartości jamy brzusznej przez naturalny otwór ciała, jakim jest pępek, to przepuklina pępkowa. Operację wykonuje się u dzieci w przypadku dużych zmian, które nie ulegają samoistnemu cofnięciu, oraz u dorosłych.

Czytaj więcej
Ból brzucha u dzieci – co jest jego przyczyną i jak sobie z nim radzić?

Bóle brzucha należą do najczęstszych dolegliwości pediatrycznych. Mogą być spowodowane nadwrażliwością pokarmową, czynnikami psychogennymi, zapaleniem wyrostka robaczkowego, alergią bądź być symptomami wielu przewlekłych chorób.

Czytaj więcej
Płukanie żołądka – wskazania do przeprowadzenia i przebieg zabiegu

Płukanie żołądka to zabieg umożliwiający usunięcie z żołądka substancji, które mogą okazać się groźne dla życia i zdrowia. Polega ono na wprowadzeniu do narządu sondy żołądkowej – miękkiej gumowej rurki, za pomocą której wtłacza się do niego wodę, a następnie ją usuwa.

Czytaj więcej
Przepuklina rozworu żołądkowego – przyczyny, objawy, leczenie

Przepuklina rozworu żołądkowego nazywana jest potocznie przepukliną żołądka. Schorzenie dotyczy układu pokarmowego, polega na osłabieniu lub uszkodzeniu przepony. Leczenie opiera się zarówno na środkach farmakologicznych, jak i na operacji oraz lekkostrawnej diecie.

Czytaj więcej
Zgaga - jakie są jej przyczyny, objawy i jak ją leczyć?

Choroba refluksowa może doprowadzić do stanu zapalnego i zmian metaplastycznych w przełyku. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% ma ją codziennie. Zgaga występuje częściej u mężczyzn i osób w wieku powyżej 40 lat.

Czytaj więcej
Jak sobie poradzić z niestrawnością i wzdęciami z powodu przejedzenia? Poznaj 8 domowych sposobów

Wzdęcia i niestrawność to częste przypadłości, które mogą zakłócać przyjemność biesiadowania w czasie świąt. Winne są nie tyle same potrawy, co ich nadmiar i długie godziny spędzone za stołem w pozycji siedzącej. Jak sobie poradzić z objawami niestrawności domowymi sposobami?

Czytaj więcej
Święta w wersji light. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób czas obżarstwa i błogiego lenistwa. Niestety to, co przyjemne dla ducha, dla ciała już takie nie jest. Poza niestrawnością możemy także nabawić się przy świątecznym stole kilku nadprogramowych kilogramów. Co można przygotować w wersji light? Podpowiedzi znajdziecie poniżej!

Czytaj więcej
Burczenie w brzuchu – co powoduje tę dość krępującą dolegliwość?

Burczenie w brzuchu może być spowodowane przez wiele przyczyn. Z jednej strony stanowić może oznakę prawidłowej pracy układu trawiennego, z drugiej zaś informować o głodzie. Niekiedy bywa objawem chorobowym i pojawia się w przebiegu np. alergii pokarmowej.

Czytaj więcej
Sok z selera – właściwości i działanie. Jak samodzielnie zrobić sok z selera?

Sok z selera stał się w ostatnim czasie niezwykle popularnym daniem. Jego picie promuje wielu celebrytów, a na portalach społecznościowych tworzone są konta propagujące jego prozdrowotne właściwości. Napój najczęściej przygotowuje się z odmiany naciowej.

Czytaj więcej