Herbata oolong wytwarzana jest głównie w Chinach oraz na północy Tajwanu. Rzadziej spotkać można ulungi z Indii, Nepalu czy Wietnamu. Powstają z tej samej rośliny, co najpopularniejsze rodzaje herbat – czarna i zielona. Różnice między nimi wynikają z odmiennych sposobów obróbki liści.
Czym jest niebieska herbata oolong?
Herbata oolong znana jest pod wieloma nazwami. W transkrypcji z języka chińskiego to „wūlóng” (czyt. ulung) – stąd najpopularniejsze zachodnie określenie „oolong”. Słowo „wūlóng” oznacza czarnego smoka (ze względu na wygląd zaparzonych liści), dlatego herbata bywa nazywana smoczą. Na Wschodzie herbaty określa się ze względu na kolor naparu, na Zachodzie – suszu. Wynika z tego wiele nieporozumień związanych z innymi nazwami herbaty oolong. Susz może mieć różne odcienie, w zależności od stopnia fermentacji. Odpowiednio zmienia się także kolor naparu. W Polsce oolong nazywany jest herbatą niebieską, szafirową, turkusową. Bywa zaliczany do herbat zielonych lub czerwonych. Takie określenia i przyporządkowania są błędne. Niebieska herbata to napar z kwiatów tropikalnej klitorii ternateńskiej. Ma on intensywnie turkusowy kolor i inne właściwości niż oolong, którego pewne odmiany nadają wodzie zielonkawoniebieski odcień. Oolong w postaci suszu ma czerwono-zielony kolor, ale zarówno od zielonej, jak i od czerwonej herbaty różni się sposobem fermentacji.
Polecamy: Biała herbata – właściwości i działanie. Jak parzyć białą herbatę?
Właściwości niebieskiej herbaty
Popularnie nazywana niebieską herbata oolong powstaje w złożonym procesie częściowej fermentacji, dzięki czemu ma inne właściwości organoleptyczne niż niefermentowana herbata zielona i fermentowana czarna. Najłatwiej rozpoznać ją po zaparzonych liściach – mają one ciemniejsze brzegi (te ulegają fermentacji) i jasny środek (jak w zielonej herbacie). Oolong może mieć różne aromaty, np. orzechowy lub owocowy. W smaku jest zdecydowanie łagodniejszy od nieco cierpkiej, zielonej herbaty (tak jak czarna), ale zachowuje więcej jej właściwości chemicznych niż odmiany poddane pełnej fermentacji. Zgodnie z najnowszymi badaniami, jakie przeprowadzono nad herbatą na Uniwersytecie Kalifornijskim, liście Camellia sinensis mają podobny wpływ na ludzki organizm w każdej postaci (niezależnie od stopnia fermentacji). Dlatego herbatę oolong wyróżniają przede wszystkim walory smakowe.
Polecamy: Lapacho – właściwości zdrowotne herbaty Inków
Zobacz film i sprawdź jak przygotować leczniczą herbatę:
Herbata oolong a zdrowie
Herbata oolong zasobna jest w związki polifenolowe, taninę, alkaloidy (m.in. kofeinę, teobrominę, teofilinę), olejki eteryczne (ich zróżnicowanie jest największe właśnie w półfermentowanych liściach), nieco witamin (A, C, B, E, K) i minerałów (m.in. wapń, miedź, mangan, fluor, selen, potas, krzem i jod). Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza przede wszystkim substancjom o właściwościach przeciwutleniających, głównie – katechinom. Regularne picie niebieskiej herbaty oolong:
- wspomaga procesy przemiany materii – przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów, stymuluje termogenezę oraz wydalanie nadmiaru płynów z organizmu, metabolizm tłuszczów (dzięki temu służy profilaktyce otyłości i ułatwia odchudzanie);
- wzmacnia ogólną odporność organizmu i ogranicza szkodliwą aktywność wolnych rodników – spowalnia procesy starzenia się, przeciwdziała rozwojowi infekcji, chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, łagodzi objawy dermatoz;
- wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi – zmniejsza stężenie złego cholesterolu i trójglicerydów, służąc tym samym profilaktyce miażdżycy i jej powikłań;
- obniża poziom glukozy we krwi, co jest pomocne w profilaktyce cukrzycy typu II;
- w zależności od czasu parzenia działa pobudzająco (stymuluje pracę mózgu, poprawiają zdolności poznawcze) lub wyciszająco (relaksuje, ułatwia zasypianie).
Jak parzyć herbatę oolong?
Tradycyjnie (w stylu wschodnim) niebieską herbatę zaparza się w 85–90ºC. Na około 120–200 ml wody używa się 5–8 g suszu. Czas parzenia nie powinien przekraczać minuty. Nie należy go wydłużać, by uzyskać mocniejszy napar. W tym celu można dodać nieco więcej suszu. Podobnie jak w przypadku zielonej herbaty, oolong można parzyć nawet kilkunastokrotnie.
Na Zachodzie przyjęło się zaparzanie niebieskiej herbaty w nieco wyższej temperaturze (95–98ºC) i przez dłuższy czas (2–3 minuty). Zaleca się użyć 2–3 g suszu na 170 ml wody. Parzoną w ten sposób porcję herbaty można wykorzystać trzykrotnie.
Różnice w sposobie parzenia nie zmieniają znacząco działania herbaty na organizm (choć im dłużej parzona, tym bardziej zmniejsza się jej pobudzające działanie na rzecz uspokajającego), ale wpływają na jej walory smakowe.
Gdzie kupić niebieską herbatę?
Herbata oolong popularna była w Polsce kilkadziesiąt lat temu. Obecnie trudno ją znaleźć na półkach w supermarketach, ale można kupić przez Internet, w sklepach z żywnością ekologiczną lub specjalistycznych sklepach z herbatą. Porcja ważąca 100 g kosztuje około 15–25 zł.
Asakura 15.06.2021r.
Oolong to herbata oolong. Niebieską herbatą inaczej Butterfly blue pea nazywamy napar z kwiatów rośliny rosnącej w Azji, Australii i Afryce a mianowicie klitorii ternateńskiej (Clitoria ternatea l.) dla ścisłości:-)