Nie ma bezpiecznej dla organizmu dawki alkoholu. Lampka wina dla zdrowia to mit?

Fot. Hero Images / Getty Images

Naukowcy alarmują: każda ilość alkoholu może być groźna dla organizmu. Nie istnieje pojęcie bezpiecznej dawki alkoholu, a tym bardziej - zdrowej dawki trunków. Co zatem z obiegowym twierdzeniem, że lampka wina jest dobra na układ krążenia? Czy to mit, że czerwone wino obniża poziom cholesterolu?

W żadnych naukowych pismach ani zaleceniach nie znajdziemy informacji, że alkohol należy pić w celach zdrowotnych. Dlaczego? Ponieważ pojęcie "zdrowej dawki alkoholu" nie istnieje. Wypicie trunków  wpływa negatywnie na nasz organizm, ilość procesów negatywnych przewyższa te pozytywne. A zatem lampka czerwonego wina na zdrowe serce to mit. I to mit, który w końcu obalają naukowcy.

Mowa o badaniu Global Burden of Disease, którego efekty opublikowano w prestiżowym magazynie "The Lancet". Naukowcy z Waszyngtonu sprawdzili, jak wyglądało spożycie alkoholu w 195 krajach w latach 1990-2016. Pod uwagę wzięto ponad pół tysiąca szczegółowych danych z całego świata. Projekt ogromny, a wyniki?

Dla lekarzy nie są one zaskoczeniem - od dawna wiadomo, że alkohol może negatywnie wpływać na organizm człowieka, w tym przyczyniać się do powstania licznych nowotworów. Co roku na raka piersi spowodowanego piciem alkoholu zapada 1700 Polek przy czym związek picia alkoholu i zachorowań na nowotwór piersi jest udowodniony.

Picie alkoholu powoduje:

  • marskość wątroby,
  • cukrzycę,
  • zapalenie trzustki,
  • udar mózgu, 
  • nowotwory (rak piersi, jelita grubego, przełyku, krtani, warg i jamy ustnej i nosowej, wątroby, żołądka i trzustki).

Regularne spożywanie napoi alkoholowych zwiększa ryzyko wystąpienia niektórych chorób zakaźnych, np. gruźlicy.

Gigantyczny projekt Global Burden of Disease sfinansowała Fundacja Billa i Melindy Gatesów. Z danych wynika, że na całym świecie 2,8 mln zgonów rocznie można powiązać z piciem alkoholu. Tym samym alkohol można uznać za siódmy czynnik ryzyka przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności na świecie. Nie jest to jednak jedyny raport udowadniający toksyczny wpływ alkoholu na nasz organizm.

European Union of Gastroenterology w 2017 roku stworzyła raport, w którym udokumentowała wpływ alkoholu na rozwój nowotworów układu pokarmowego. Znajdziemy w nim m. in. informację, że pięć drinków wypitych w trakcie jednej imprezy powoduje wzrost zachorowania na raka trzustki o 3,5 punktu procentowego!

Spożycie alkoholu w Polsce jest bardzo wysokie, co powinno nas zaniepokoić. Statystyczny Polak wypija około 10 litrów czystego alkoholu rocznie, co daje butelkę wódki tygodniowo! A teraz jeśli odliczyć osoby unikające alkoholu, wyjdzie jeszcze więcej - nawet 25-30 litrów czystego (stuprocentowego) alkoholu rocznie!

Picie alkoholu z umiarem, a najlepiej wcale, może przyczynić się do lepszego samopoczucia oraz uniknięcia wielu chorób. Pamiętajmy także, aby nie łączyć alkoholu z papierosami ani lekami. Alkohol powoduje, że szkodliwe substancje z dymu tytoniowego są lepiej wchłaniane. Wtedy ryzyko zachorowania na nowotwór jeszcze bardziej wzrasta! A jak jest z lekami? Czy alkohol po antybiotyku jest groźny? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Prawda czy mit. Alkohol po antybiotyku jest groźny? Czy można brać antybiotyki i pić alkohol? Źródło: 36,6

Cały raport na temat negatywnego wpływu alkoholu na zdrowie oraz dodatkowe statystyki znajdziecie na stronie TVN24.pl: Lampka wina dla zdrowego serca? To mit! Naukowcy alarmują: nie ma bezpiecznej dawki. 

Opublikowano: 03.09.2018 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

MariusWelder....... 16.11.2018r.

Wszystko dobre z umiarem.Dziadek żył 90 lat i codziennie w wieku dozwolonym oczywiscie spożywał alkohol winko,piwko z umiarem i rak czy cukier go nie dopadł.Te cale naukowe teorie to stek bzd....W życiu jest niewiele przyjemności,jeśli masz ochotę na lampkę czy dwie wina,piwa czy cos mocniejszego po ciężkim dniu moim zdaniem wal śmiało.Jak mój dziadek mawiał życie jest zbyt krótkie żeby odmawiać sobie małych przyjemności.

Wlodek 03.09.2018r.

No nie wiem, co lekarz to inna opinia. Mnie kiedyś lekarz powiedział, że można bezpiecznie wypić kieliszek czerwonego wina. W jego opinii bardzo dobrze robi na serce i pomaga obniżyć cholesterol. Wy natomiast teraz piszecie można dostać cukrzycy a nawet zachorować na raka. To gdzie leży prawda?

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej