Natka pietruszki – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Fot: Regine Mahaux / gettyimages.com

Natka pietruszki to zielona część rośliny popularnej we wszystkich regionach świata, cenionej ze względu na walory smakowe i szereg właściwości odżywczych. Zarówno liście, jak i korzeń wykorzystywane są w sztuce kulinarnej i medycynie naturalnej.

Pietruszka jest rośliną z rodziny selerowatych. Historycznie wywodzi się z rejonów wybrzeża Morza Śródziemnego, ale współcześnie zarówno w formie uprawnej, jak i dzikiej występuje niemal na całym świecie. Aromatyczna natka pietruszki wykorzystywana jest najczęściej jako wzbogacający smak ziołowy dodatek do potraw.

Natka pietruszki z powodzeniem może być nazywana superfood. Zobaczcie na filmie, jakie polskie superfood znajdziemy w sklepach:

Zobacz film: Superfoods - jak jeść rozsądnie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Natka pietruszki – wartości odżywcze

Natka pietruszki zawiera duże ilości witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9 (kwas foliowy). Na szczególną uwagę zasługuje zasobność natki pietruszki w witaminę C. W 100 g liści może znajdować się jej nawet 160 mg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie zdrowego dorosłego człowieka na kwas askorbinowy to około 80 mg. Natka pietruszki dostarcza zatem więcej witaminy C niż cytrusy, czarna porzeczka czy papryka. Liście stanowią także bogate źródło prowitaminy A, czyli beta-karotenu.

Natka pietruszki dostarcza wielu mikro- i makroelementów, głównie magnezu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza, sodu, a także cynku, miedzi i manganu. Obecne w liściach żelazo niehemowe jest dobrze wchłaniane dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C. Liście pietruszki stanowią też źródło wielu innych, cennych dla zdrowia substancji:

  • chlorofilu,
  • olejków eterycznych (zawierających m.in. mirystycynę i eugenol),
  • flawonoidów: luteoliny i apigeniny.

Substancje odżywcze natki pietruszki są odporne na zamrażanie, a podczas suszenia ulegają silnej kondensacji. Ponieważ większość cennych związków ulega zniszczeniu w wysokiej temperaturze, do gorących dań natkę należy dodawać na końcu.

Właściwości lecznicze natki pietruszki

W natce pietruszki znajdują się substancje (głównie chlorofil) o właściwościach przeciwzapalnych i antyseptycznych. Witamina C wzmacnia odporność organizmu. Częste dodawanie natki do posiłków chroni przed infekcjami i łagodzi ich objawy. Antybakteryjne działanie chlorofilu pozwala zapobiegać stanom zapalnym jamy ustnej oraz niwelować nieprzyjemne zapachy. Zaleca się żucie natki pietruszki celem złagodzenia intensywnego aromatu czosnku czy nieświeżego oddechu, jaki powoduje palenie papierosów.

Dlaczego warto wprowadzić do diety pietruszkę? dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Pietruszka - jakie ma wartości odżywcze i dlaczego warto ją jeść? Źródło: Dzień Dobry TVN

Natka pietruszki wykazuje korzystny wpływ na układ krwionośny. Dzięki współdziałaniu żelaza, witaminy C i kwasu foliowego spożywanie tej rośliny działa krwiotwórczo, zapobiega anemii. Ponadto witamina C wzmacnia naczynia krwionośne. Witaminy z grupy B obniżają poziom homocysteiny we krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Witamina K zwiększa krzepliwość krwi. W związku z właściwościami moczopędnymi natka pietruszki wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Jako bogate źródło antyoksydantów natka pietruszki regularnie dodawana do posiłków ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Zawarte w natce przeciwutleniacze mają też pozytywny wpływ na wzrok i pomagają zapobiegać częstym chorobom oczu (np. ślepocie zmierzchowej). Ponadto pozwalają na utrzymywanie w dobrym stanie skóry, włosów i paznokci. Obecne w natce pietruszki substancje (witaminy, flawonoidy, składniki olejków eterycznych) wykazują działanie przeciwrakowe. Zapobiegają kancerogenezie, ograniczają szkodliwą aktywność wolnych rodników, a także korzystnie uzupełniają terapię istniejących już nowotworów (w szczególności – raka piersi). Ponadto spożywanie natki pietruszki przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych, m.in. tych, które zawarte są w dymie papierosowym.

Natka pietruszki słynie z silnych właściwości moczopędnych. W połączeniu z działaniem antyseptycznym są one cenne w przypadku dolegliwości dróg moczowych (infekcji, kamicy).

Natka pietruszki na odchudzanie i detoksykację organizmu

Częste spożywanie liści pietruszki wspomaga pracę nerek, ułatwia odprowadzanie nadmiaru wody z organizmu, tym samym powoduje oczyszczanie go z toksyn. Dzięki temu warzywo stanowi pożądany składnik diety odchudzającej (wiele źródeł zaleca uzupełnianie jej np. koktajlem z natki pietruszki, cytryny i ogórka). Co więcej, zawarte w natce substancje regulują i przyspieszają metabolizm oraz zmniejszają wzdęcia.

Natka pietruszki – warzywo cenne dla kobiet

Związki bioaktywne w natce pietruszki niwelują dolegliwości związane z menstruacją. Pomagają w uregulowaniu cyklu, uśmierzają bóle miesiączkowe (dzięki właściwościom rozkurczającym) i redukują obrzęki. Natka pietruszki może posłużyć kobietom w ciąży i w okresie laktacji. Dla przyszłych mam stanowi naturalny, bezpieczny (o ile spożywany z umiarem) środek na wzmocnienie odporności czy łagodne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W okresie karmienia niemowlęcia piersią substancje obecne w natce stymulują produkcję pokarmu.

Zastosowanie natki pietruszki w kuchni

Zarówno świeża, jak i suszona natka pietruszki podnosi walory smakowe i wartości odżywcze potraw. Stanowi częsty składnik dań mięsnych i rybnych, świetnie komponuje się z zupami, pasuje do surówek, sałatek, past kanapkowych i koktajli warzywnych. Natka z pietruszki jest także efektownym elementem dekoracyjnym.

Świeżą natkę pietruszki można kupić w sklepach przez cały rok. Liście zachowują swoje walory po zamrożeniu, więc ich dyżurną porcję można przechowywać w zamrażalniku. Ponieważ pietruszka nie jest wymagająca w uprawie i może rosnąć w doniczce, warto wyhodować ją samodzielnie z nasion lub korzeni.

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.



Data aktualizacji: 08.01.2020,
Opublikowano: 13.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej