Nasturcja – właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni. Przepis na nalewkę z nasturcji

fot. whitemay / Getty Images

Nasturcja to roślina, której kwiaty mają szerokie zastosowanie. Używa się ich w lecznictwie, sztuce kulinarnej, kosmetyce, a dzięki atrakcyjnym walorom wizualnym również w ogrodzie. Najbardziej znany gatunek nasturcji to nasturcja większa (z łac. Tropaeolum majus L.).

Nasturcja to roślina znana z szerokiego pozytywnego działania na ludzki organizm. Podnosi ogólną odporność, skutecznie zwalcza wiele problemów skórnych, działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Stosowana może być w formie naparów, okładów, wyciągów. Służy do leczniczych kąpieli. Dużą popularnością cieszy się nalewka z nasturcji oraz nasturcjowe kapary i pesto. Ekstraktów z nasturcji używa się jako naturalnych barwników w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

Polecamy: Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?

Nasturcja – wiadomości ogólne

Nasturcja (z łac. Tropaeolum L.) to rodzaj roślin z rodziny nasturcjowatych (z łac. Tropaeolaceae). W krajach Ameryki Południowej występuje w środowisku naturalnym, gdzie porasta najczęściej wilgotne lasy i górskie piargi, czyli rumowiska skalne. W Polsce uprawiana jest przeważnie w doniczkach na balkonie, a niekiedy i bezpośrednio w gruncie. Największe wykorzystanie znajdują kwiaty nasturcji, których używa się zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie czy kosmetyce. Często sięga się też po owoce nasturcji (mięsista lub sucha rozłupnia, która rozpada się na 3 jednonasienne rozłupki) lub liście.

Jak nakłonić dziecko do picia zdrowych naparów? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Jak podać dziecku napar? Źródło: Dzień Dobry TVN

Nasturcja jako roślina ozdobna

Nasturcja to dość często występująca w ogrodach roślina ozdobna. Pełni tę funkcję od XVI w. za sprawą hiszpańskiego botanika i lekarza Nicolása Bautista Monardesa. Początkowo sadzono nasturcję mniejszą (z łac. Nasturtium indicum), którą pod koniec XVII w. wyparła obecnie najbardziej znana nasturcja większa (z łac. Tropaeolum majus L.). To jednoroczna roślina pnąca, dorastająca do 3 m wysokości. Ma okrągławe, jasnozielone liście i pojedyncze, na długich szypułkach kwiaty, które bywają koloru pomarańczowego, żółtego, czerwonego. Nasturcja kwitnie od czerwca do września. Jest dość łatwa w uprawie. Lubi lekko wilgotne, przepuszczalne, żyzne gleby i słoneczne lub półcieniste stanowiska. Jest wrażliwa na mróz, a podczas upałów na szkodniki, a zwłaszcza mszyce. Nasturcja nie lubi przesadzania, stąd jej nasiona w maju wysiewa się bezpośrednio do doniczek lub gruntu.

Nasturcja – właściwości lecznicze

Nasturcja wykazuje cenne właściwości lecznicze. Przygotowany z niej napar dodawać można do leczniczych kąpieli, które skutecznie łagodzą dolegliwości bólowe i problemy skórne. Zaś przyjmowany doustnie, działa przeciwbakteryjnie, a zwłaszcza w przypadku infekcji układu oddechowego i dróg moczowych. Ze względu na dużą zawartość witaminy C zalecany jest przy szkorbucie i podnosi ogólną odporność organizmu. Z kolei ze świeżych liści nasturcji tworzy się okłady wspomagające gojenie się ran i pełniące rolę środka dezynfekującego. Wyciąg z nasturcji wspomaga leczenie trądziku, opryszczki, liszaja i innych dermatoz. Zawiera mirozynazę, czyli enzym o właściwościach wirusobójczych, grzybobójczych, antybakteryjnych. Dodatkowo znajdują się w nim m.in. glikozyd gorczyczny, olejek eteryczny, flawonoidy, sole siarki i potasu, garbniki, kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, erukowy, linolowy). Nasturcja charakteryzuje się także wysoką zawartością fitoncydów. Niektórzy badacze przypisują nasturcji właściwości przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne oraz uważają za doskonałe źródło luteiny.

Jak przygotować nalewkę z nasturcji?

Nalewka z nasturcji ma właściwości prozdrowotne, ale ceniona jest także ze względu na walory smakowe. Polecana jest zwłaszcza na napięcie przedmiesiączkowe. Pomaga uregulować cykl menstruacyjny. Do jej przygotowania potrzebne będą: 1/2 szklanki kwiatów albo 100 g zielonych nasion, 400 ml czystej wódki. Kwiaty lub nasiona wkłada się do słoika i zalewa wódką. Następnie zamyka i odstawia na 14 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Po tym czasie miksturę należy przefiltrować i zlać do małych butelek. W celach leczniczych nalewka powinna być zażywana najlepiej 7 dni przed wystąpieniem miesiączki 3 razy dziennie po 30 kropli.

Kapary z nasturcji – przepis

Kapary z nasturcji są stosunkowo proste w przygotowaniu. Niezbędne składniki stanowią: zielone owoce nasturcji, przyprawy, takie jak pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, goździki oraz elementy zalewy, w tym ½ szklanki octu, 2 szklanki wody, 100 g szklanki cukru, 2 łyżeczki soli. Owoce nasturcji wrzuca się na wrzącą, osoloną wodę i gotuje przez 5 minut. Po odcedzeniu przekłada się je do słoików i przyrządza zalewę. Do garnka wlewa się wodę, ocet, dodaje cukier, sól i gotuje, często mieszając, do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Zalewa się słoiki z nasturcją, które się następnie pasteryzuje przez 15 minut w garnku z zawartością wody do 2/3 wysokości.

Bibliografia:

1. Parus A., Grys A., Roślina przyszłości – Nasturcja większa (Tropaeolum majus L.), „Postępy Fitoterapii”, 2012, 3, s. 184-187.

2. Lewkowicz-Mosiej T., Leksykon roślin leczniczych, Warszawa, Świat Książki, 2003.

3. Jędrzejko K., Klama H., Żarnowiec J., Zarys wiedzy o roślinach leczniczych, Katowice, Śląska AM, 1997.

Data aktualizacji: 09.01.2019,
Opublikowano: 06.12.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej