Nasiona słonecznika – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Fot. Diana Taliun / Getty Images

Nasiona słonecznika to smaczna przekąska, po którą chętnie sięgają mieszkańcy wielu regionów świata, w tym Polski. W 2017 r. trafiły one do piramidy żywienia jako rekomendowane przez Instytut Żywności i Żywienia źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.

Słoneczniki cenione były od wieków przez rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, skąd za sprawą hiszpańskich konkwistadorów przywędrowały w XVI w. do Europy. Zyskały ogromną popularność zarówno ze względu na walory ozdobne, jak i odżywcze. Słonecznik zwyczajny jest obecnie jedną z najważniejszych roślin oleistych.

Nasiona słonecznika – wartości odżywcze

W niepozornych nasionach słonecznika znajduje się imponująca ilość substancji wartościowych dla zdrowia. Zjadając dużą garść (około 25 g) wyłuskanych z łupinek nasion, można w średnio 20% zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na większość składników odżywczych. Taka ilość dostarcza aż 5 g białka (zawierającego komplet wykorzystywanych przez ludzki organizm aminokwasów), blisko 6500 mg wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie omega-6) oraz 2,2 g błonnika. Zawiera ponad połowę referencyjnej wartości dziennego spożycia witaminy E i dużą ilość witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B3, B6 i kwasu foliowego). Nasiona słonecznika to także doskonałe źródło minerałów, w szczególności magnezu, manganu, miedzi, selenu, fosforu, żelaza i cynku. W smacznej przekąsce obecne są także cenne fitosterole i fitoestrogeny.

Ziarna słonecznika dodaje się do pieczywa. Chleb z ziarnami jest zdrowszy!

Zobacz film: Zdrowe dodatki do pieczywa - ziarna. Źródło: Wiem, co jem 

Właściwości nasion słonecznika

Nasiona słonecznika warto jeść ze względu na zawarte w nich substancje o właściwościach przeciwutleniających – witaminę E, selen, miedź, mangan i cynk. Przeciwdziałają one szkodliwej aktywności wolnych rodników, co oznacza, że obniżają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, nowotworowych i sercowo-naczyniowych i spowalniają procesy starzenia się. Antyoksydanty mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, więc przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu i wspierają system immunologiczny w walce z różnego rodzaju infekcjami.

Składniki odżywcze nasion słonecznika są bezcenne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i krążenia. Wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne (witamina E, miedź). Uczestniczą w syntezie ciałek krwi (żelazo, miedź, witaminy B3, B6, B9) i zapewniają jej odpowiednią krzepliwość (witamina E, magnez). Służą normalizacji ciśnienia tętniczego (magnez, żelazo, witamina B6). Odgrywają istotną rolę w regulacji pracy mięśnia sercowego (magnez, witamina B1). Wpływają korzystnie na profil lipidowy krwi, obniżając stężenie trójglicerydów i frakcji LDL cholesterolu (fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina B3). Tym samym spożywanie nasion słonecznika przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawałów, udarów.

Spożywanie nasion słonecznika wpływa korzystnie na układ nerwowy. Za jego prawidłowe funkcjonowanie odpowiadają m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, magnez, miedź, mangan, żelazo czy cynk. Są one niezbędne do pracy mózgu, właściwego neuroprzekaźnictwa. Odpowiednia podaż tych składników odżywczych to warunek sprawności intelektualnej, zdrowia psychicznego i dobrego samopoczucia.

Obecność nasion słonecznika w diecie doskonale służy urodzie. Substancje, takie jak witamina E, cynk, miedź czy kwasy omega, odpowiadają za zdrowie i młody wygląd skóry, wzmacniają włosy i paznokcie. Ponadto miedź to pierwiastek niezbędny do syntezy melaniny – pigmentu włosów i skóry, chroniącego przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.

Spośród wielu innych funkcji, jakie w organizmie pełnią składniki odżywcze zawarte w nasionach słonecznika, warto wymienić:

  • wpływ na prawidłową wydolność mięśni,
  • utrzymywanie prawidłowej struktury kości,
  • regulowanie pracy gruczołów (m.in. tarczycy, trzustki, prostaty),
  • wspomaganie narządu wzroku,
  • udział w syntezie enzymów, hormonów (m.in. płciowych),
  • uczestnictwo w przemianach metabolicznych,
  • zapobieganie wadom rozwojowym płodu.

Należy pamiętać, że nasiona słonecznika to doskonałe źródło białka i wartościowego tłuszczu – podstawowych elementów budulcowych wszystkich komórek i ważnych źródeł energii. Niewielka ilość węglowodanów zawarta w ziarnie to głównie błonnik i dobrze przyswajane przez organizm wielocukry.

Nasiona słonecznika – kalorie, odchudzanie

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu nasiona słonecznika mają dość wysoką wartość energetyczną – wspomniana wyżej porcja 25 g dostarcza około 150 kcal. W związku z tym ziarna należy spożywać z umiarem. Jednak nawet osoby odchudzające się lub szczególnie dbające o linię mają powody, by włączać słonecznik do codziennego jadłospisu. Dostarcza on niezbędnej dawki energii, wielu witamin i minerałów, w które często ubogie są diety redukcyjne. Ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawarte w nasionach substancje regulują metabolizm, ułatwiając spalanie tkanki tłuszczowej. Dzięki dużej ilości błonnika słonecznik przyczynia się do poprawy perystaltyki jelit i ułatwia wydalanie substancji toksycznych. Jako dodatek do sałatki czy jogurtu obniża indeks glikemiczny posiłku i na długo zaspokaja głód.

Zastosowanie nasion słonecznika

Nasiona słonecznika często traktowane są jako samodzielna przekąska. Smaczne i zdrowe ziarna mogą także stanowić składnik wielu potraw. Pasują zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Efektownie prezentują się, gdy posypie się nimi zupę krem, zapiekankę, lody. Warto dodawać je do musli, domowego chleba, ciasteczek i ciast. Lekko uprażone nasiona słonecznika podnoszą walory smakowe warzywnych sałatek. Zmiksowane, stają się wyśmienitą pastą, która nadaje się do smarowania pieczywa. Na jej bazie można także zrobić hummus lub pyszną chałwę.

Opublikowano: 16.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Roman 01.11.2019r.

Niepokoi mnie fakt dużej zawartości w słoneczniku kwasów omega-6. Działają one bowiem pro-zapalnie. Umieszczona niżej teza " wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne" stoi w sprzeczności z tym faktem. Dlatego pewnie kardiolodzy odradzają używaniu oleju słonecznikowego do sałatek. Wg moich obliczeń aby zneutralizować szkodliwe działanie nadmiaru omega-6 trzeba spożywać ziarna słonecznika razem z ziarnami lnu w stosunku 1 porcja słonecznika + 2 porcje lnu (ja tak czynie od lat). I nie prażyć! Kwasy omega przechodzą wtedy z pozycji "cis" w pozycje "trans" i stają się bardzo szkodliwe. Wbudowują się w błony komórkowe (organizm nie odróżnia kwasów cis od trans), uszczelniając je nadmiernie i zwiększają insulino-oporność (m. innymi). Czynią też inne szkody stając się - w niektórych przypadkach - kancerogenami.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej