Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?

Fot. Paper Boat Creative / Getty Images

Sztuczne barwniki, tak chętnie dodawane do żywności przez producentów, są bardzo szkodliwe. Ich nadmierne spożywanie może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Jakich? Sprawdźcie koniecznie. Dodatkowo dowiecie się, jakiej żywności unikać, chociaż to akurat wydaje się oczywiste... 

Pięknie wyglądająca przetworzona żywność, śliczne ciasta, kolorowe żelki i cukierki (nawet te sprzedawane w aptece jako suplementy diety dla dzieci), słodkie napoje gazowane, niektóre soki owocowe - barwniki spożywcze mogą znaleźć się nawet w składzie sałatek! Dlatego należy bardzo dokładnie czytać etykiety - wiedza to podstawa zdrowego żywienia. Zacznijmy zatem wymieniać szkodliwe substancje E. Teraz dowiecie się co jecie i jaki ma to wpływ na wasze zdrowie. 

Do najgroźniejszych substancji E należących do grupy barwników zaliczamy:

  • E102 - tartrazynę, która może powodować problemy z koncentracją oraz bezsenność. Barwi się nią głównie produkty w proszku, jak np. zupy, ale także używa się jej w przemyśle cukierniczym, dodaje do groszku i kukurydzy, galaretek, likierów, dżemów, płatków zbożowych, kaszy, sztucznym miodzie, musztardzie, a także w gotowych sosach;
  • E104 - żółcień chinolinową, która może wywoływać reakcje alergiczne skóry. Używana jest jako barwnik do lodów, napojów gazowanych, galaretek i cukierków na kaszel;
  • E110 - żółcień pomarańczową, wywołującą duszności, pokrzywkę, wysypkę, zakazaną m. in. w Finlandii i Norwegii. Znajdziemy ją w likierach owocowych, marcepanie, płatkach zbożowych, kaszy, konserwach oraz wyrobach cukierniczych; 
  • E122 - azorubinę, która powoduje obrzęk ciała. Dodawana jest do żywności, która  wcześniej została poddana fermentacji, a następnie obróbce cieplnej, czyli do wyrobów cukierniczych, cukierków, marcepanów, dżemów, marmolad, konfitur, jogurtów, napojów oraz win;
  • E123 - amarant, który ma działanie mutagenne, a spożywany przez kobiety w ciąży może powodować wady rozwojowe u płodu. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,5 mg/kg ciała! Znajdziemy go w: ciastach i galaretkach w proszku, płatkach śniadaniowych, napojach alkoholowych, kawiorze i przetworach z czarnej porzeczki;
  • E124 - czerwień koszalinową, inaczej pąs 4R, która ma działania pobudzające i może powodować nadpobudliwość u dzieci, a także negatywnie wpływać na płodność. Dopuszczalne dzienne spożycie tego barwnika wynosi 4 mg/kg ciała. Znajdziemy go w napojach, lodach, ciastach i galaretkach w proszku, dżemach, zupach, a także w polewach; 
  • E127 - erytrozyna, może ona powodować dekoncentrację, trudności w nauce, jest także niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą. W niektórych krajach jest zakazana. Tymczasem w Polsce znajdziemy ją w owocach konserwowych i koktajlowych, kiełbasie, herbatnikach i ciastach w proszku;
  • E129 - czerwień allura, która wzmaga dolegliwości u astmatyków, a dodatkowo podejrzewana jest o działanie rakotwórcze. Testy na zwierzętach wykazały, że ma negatywny wpływ na płodność. W przemyśle spożywczym dodawana jest do napojów, wyrobów cukierniczych (głównie ciast biszkoptowych), galaretek w proszku, płatków zbożowych, kasz i herbatników czekoladowych;
  • E131 - błękit patentowy powoduje wydzielanie histaminy, może przez co być niebezpieczny dla alergików. Z powodu jego szkodliwości jest wycofywany z użycia, nadal jednak znajdziemy go w żelkach. Co ciekawe barwnik ten stosowany jest w stomatologii jako barwnik do tabletek barwiących - jego zadaniem jest pokryć płytkę nazębną, uwidaczniając ją w ten sposób;
  • E132 - indygotyn, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze. Ma kolor głęboko niebieski, a znajdziemy go w słodkich napojach, słodyczach, herbatnikach, lodach oraz w wyrobach cukierniczych;
  • E151 - czerwień brylantowa, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób nadwrażliwych na salicylany. W jelicie jest przekształcana do szkodliwych związków, a znajdziemy ją m. in. w sosach, dżemach z czarnej porzeczki i kawiorze;
  • E161g (kantaksantyna) - różowy barwnik dodawany do owoców kandyzowanych i dekoracji ciast, a także do barwienia paluszków rybnych, lodów, ptasiego mleczka, a także marynat, sosów i konserw. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z piór flamingów. Odkłada się w warstwach skóry, może wywoływać niepożądane reakcje skórne. Jego użycie do celów spożywczych jest zakazane w niektórych krajach;
  • E173 - aluminium, które może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, jest także toksyczne dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. Wykorzystywane jest głównie w cukiernictwie do zdobienia ciast.

Więcej o szkodliwych substancjach E znajdziecie tutaj: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Zobacz film: Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia. Źródło: Co nas truje


Data aktualizacji: 26.07.2018,
Opublikowano: 26.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Krupeczka 08.10.2022r.

Naturalne barwniki też mogą byś szkodliwe dla człowieka, ponieważ nasz system trawienny nie jest przystosowany do ich trawienia, np. czerwień koszenilowa.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej