Na czym polega dieta wysokobiałkowa – produkty, posiłki, przykładowy jadłospis

Getty Images

Dieta wysokobiałkowa, zwana także proteinową, to najbardziej popularna metoda odchudzająca, której istotą jest zwiększenie podaży białka w jadłospisie przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia węglowodanów i tłuszczów. Posiłki wysokobiałkowe polecane są sportowcom i osobom aktywnym fizycznie.

Wysokobiałkowa dieta sprzyja procesom rozbudowy włókien mięśniowych oraz ogólnej redukcji masy ciała. Warto jednak pamiętać, że produkty i dania wysokobiałkowe należy spożywać w odpowiednich ilościach, aby nie doprowadzić do nadmiernego stężenia danej grupy składników odżywczych. Tego typu zjawisko sprzyja powikłaniom zdrowotnym, np. w postaci niewydolności nerek czy wątroby lub innych niekorzystnych dla zdrowia zmian w organizmie.

Przeczytaj też: Jaką rolę odgrywa białko w diecie? Niedobór, nadmiar i źródła białka

Na czym polega dieta wysokobiałkowa?

Dieta wysokobiałkowa, zwana także proteinową lub odchudzającą, polega na zwiększonej podaży produktów bogatych w białko przy jednoczesnym ograniczeniu dostarczania węglowodanów i tłuszczów. Tego typu bilans wspiera procesy budulcowe masy ciała i mechanizmy regeneracyjne uszkodzonych w wyniku wysiłku fizycznego włókien mięśniowych. Przyspiesza ponadto redukcję masy ciała ze zbędnej tkanki tłuszczowej na skutek zwiększenia stopnia wykorzystania zapasów energetycznych do trawienia pokarmów i prowadzenia innych wewnętrznych procesów metabolicznych, a także wykonywania kontrolowanej pracy fizycznej.

Zwiększony deficyt kaloryczny sprzyja redukcji masy ciała oraz budowaniu zdrowej i silnej sylwetki. Warto jednak pamiętać, że potrawy wysokobiałkowe wykluczają część innych niezbędnych makroskładników potrzebnych do utrzymania zdrowia. Nadużywanie lub zbyt długie stosowanie tego typu diety może prowadzić do powikłań zdrowotnych, np. zaburzeń pracy nerek i wątroby. Powikłania nazywa się wadami diety wysokobiałkowej.

Przeczytaj też: Czy nadmiar białka szkodzi? Skutki zbyt dużej podaży białka w diecie

Produkty wysokobiałkowe

Jadłospis diety wysokobiałkowej sprzyja przyrostowi masy mięśniowej, jednak dla uzyskania optymalnych efektów przy opracowywaniu posiłków należy wziąć pod uwagę m.in. wiek pacjenta, kondycję fizyczną i stopień dziennej aktywności ruchowej. Dieta wysokobiałkowa dla chorych będzie się znacznie różnić od przygotowanej dla zdrowego użytkownika.

Produkty zwiększające podaż podstawowego składnika diety powinny zapewniać blisko 2,5 grama białka na każdy kilogram masy ciała. Jednymi z najcenniejszych źródeł białka będą:

  • chude mięso drobiowe,
  • ryby, głównie sola, łosoś, dorsz i owoce morza,
  • przetwory i produkty mleczne – twaróg, ser, naturalne jogurty i kefiry oraz jaja.

Uzupełnienie posiłków białkowych powinny stanowić warzywa i owoce z niską zawartością cukrów, a także pełnoziarniste pieczywo. Każdy jadłospis wysokobiałkowy musi również uwzględniać odpowiednio wysokie nawodnienie organizmu dzięki wodzie, lekkostrawnym napojom oraz izotonikom bogatych w elektrolity.

Przeczytaj też: Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

Jadłospis w diecie wysokobiałkowej

Jadłospis w diecie wysokobiałkowej składa się w 70% z produktów białkowych, a każde danie powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkownika. Optymalne posiłki wysokobiałkowe mają na celu dostarczenie minimalnych ilości błonnika i tzw. zastrzyków energetycznych w postaci cukru. Przykładowo:

  • śniadanie wysokobiałkowe, czyli najważniejszy posiłek w ciągu dnia, od którego w dużej mierze zależy kondycja funkcjonowania organizmu i umysłu do czasu obiadu, może składać się z jajecznicy z dwóch jaj, kromki pełnoziarnistego chleba, szklanki herbaty bez cukru lub porcji soku z marchwi. Alternatywą mogą być także płatki owsiane z bananem na chudym mleku, bądź serek wiejski z pomidorem, szczypiorkiem i szynką;
  • drugie śniadanie, czyli przekąska białkowa w postaci koktajlu z jogurtu naturalnego z malinami;
  • obiad wysokobiałkowy, w którym największą porcję stanowić będą ryby i mięso, np. pierś z kurczaka wraz z porcją fasolki szparagowej gotowane na parze lub grillowane w piecu, duszony dorsz z surówką z marchwi, jabłka i selera lub stek z polędwicy wołowej z szalotką i pietruszką i porcja soku z czarnej porzeczki;
  • kolacja wysokobiałkowa, czyli ostatni posiłek w ciągu dnia; zalecany na co najmniej trzy godziny przed snem; może uwzględniać m.in. lekkostrawny zestaw gotowanych warzyw z łososiem, chudy twaróg z rzodkiewką, świeżym ogórkiem i naturalny niskotłuszczowy jogurt lub wędzona makrela.

Pomiędzy obiadem a kolacją poleca się także odpowiednio skomponowane przekąski białkowe, np. serek wiejski z orzeszkami czy szynką, koktajle owocowe na bazie jogurtu lub powszechnie dostępne batony proteinowe. Uzupełnienie diety wysokobiałkowej może stanowić suplementacja odżywkami, np. serwatką białkową. Warto jednak pamiętać, że przed przystąpieniem do zmiany sposobu żywienia należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą żywieniowym, którzy pomogą ustalić bezpieczną metodę odchudzania i budowania masy.

Dla kogo dieta wysokobiałkowa?

Przepisy na dania wysokobiałkowe polecane są szczególnie dla sportowców oraz osób prowadzących aktywny tryb życia, uprawiających rekreacyjne i amatorskie treningi fizyczne, a także zmagających się z kontuzjami. Na taką dietę mogą zdecydować się również osoby starsze.

Bibliografia:

  • P. Dukan, Metoda doktora Dukana, Wydawnictwo Otwarte, Kraków 2009.
  • P. Majkowska, Dieta proteinowa, Złote myśli, Gliwice 2011.

Zobacz też film: Dietetyczka o najczęstszych błędach popełnianych przy odchudzaniu. Jak nad tym zapanować?

Źródło: Zdrowie

    Data aktualizacji: 11.08.2020,
    Opublikowano: 11.08.2020 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej