Mykotoksyny w żywności – rodzaje toksyn, objawy i leczenie zatrucia 

Fot. MBPROJEKT_Maciej_Bledowski / Getty Images

Mykotoksyny obecne są w żywności, lecz mogą wnikać do organizmu również poprzez inhalację bądź przez skórę. Nie ma leczenia przyczynowego. Pozostaje objawowe, które przy ostrych zatruciach nie rokuje dobrze.

Mikotoksyny (mykotoksyny) to produkty naturalnej przemiany grzybów pleśniowych. Mimo iż występowanie tych toksyn nie jest niczym zaskakującym, mogą być bardzo niebezpieczne. Mikotoksyny mogą pojawić się w żywności, paszy, zbożach, kukurydzy. Objawy zatrucia są często bardzo ciężkie. Mikotoksykoza, czyli pewna grupa chorób, które powstały z powodu niekorzystnego działania toksyn, może mieć charakter przewlekły bądź ostry. Przyczyną zatruć są złe warunki przechowywania żywności. Należy pamiętać, że zatrucia toksynami grzybów – mikotoksynami, nie mają nic wspólnego z popularnymi grzybicami u ludzi.

Jak mykotoksyny działają na organizm?

Mykotoksyny działają szkodliwie na ludzi i zwierzęta. W zależności od rodzaju, mikotoksyny wpływają negatywnie na wątrobę, nerki, serce, uszkadzają błony śluzowe i skórę, mogą powodować również obrzęki płuc. Mikotoksyny uszkadzają też układ nerwowy. Kiedy znajdą się w paszy, bywają przyczyną chorób zwierząt i ogromnych strat ekonomicznych. Osłabiają ponadto układ immunologiczny, rozregulowują gospodarkę hormonalną i mogą stać się przyczyną procesów nowotworowych w organizmie.

Polecamy: Co to jest patulina? Jakie mogą być objawy zatrucia pleśnią z owoców?

Czy grzyby obecne w żywności są niebezpieczne dla zdrowia? Odpowiedź znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Drożdżak biały w organizmie człowieka. Źródło: Co nas truje.

Rodzaje mikotoksyn

Mikotoksyny dzieli się ze względu na to, kiedy powstają. Niektóre rodzaje mikotoksyn uszkadzają zboże, zanim nastąpią żniwa. Inne powstają bezpośrednio w wyniku nieprawidłowego przechowywania pokarmu.

Rodzaje mikotoksyn i ich źródło w pokarmach:

  • aflatoksyny – przyprawy, orzechy arachidowe, ziarna, nasiona roślin strączkowych, piwo,
  • ochratoksyna – zboże, winogrona i wino, soki owocowe, podroby, fasola, soja,
  • patulina – kiełbasy, soki owocowe, pieczywo,
  • zearalenon – kukurydza, ryż,
  • fumonizyny – kukurydza,
  • niwalenol – pszenica, fasola,
  • deoksyniwalenol – zboża,
  • cytrynian – ryż, fasola,
  • psoralen – seler,
  • kwas penicylinowy – salami, sery, kukurydza, mąka, fasola,
  • maltoryzyna – kiełki słodowe,
  • rubatoksyna – zboże,
  • sterigmatocystyna – przetwory owocowe,
  • luteoskiryna – żółty ryż,
  • kwas kladosporynowy – zboża,
  • kwas byssochlaminowy – soki owocowe.

Polecamy: Zasady przechowywania żywności w lodówce. Systemy wspierające świeżość

Jak dochodzi do zakażenia mikotoksynami?

Grzyby pleśniowe obecne są niemal wszędzie. Ogromny problem stanowią grzybnie tworzące się w wilgotnych pomieszczeniach. Do organizmu grzyby wnikają przy bezpośrednim spożyciu żywności, lecz również poprzez inhalację czy skórę. Zaniedbania w zakresie czyszczenia klimatyzatorów to jedno z czynników ryzyka. Mikotoksyny pojawiają się również w żywności: w zbożu, owocach, warzywach, orzechach, nasionach roślin strączkowych czy niektórych przyprawach. Najwięcej mikotoksyn występuje jednak w paszy. Prowadzi to do zakażeń u zwierząt, a poprzez spożycie jaj, mleka czy mięsa zatrutych zwierząt dochodzi do zakażenia człowieka.

Niestety mikotoksyny są odporne na obróbkę termiczną i wiele innych procesów obróbki pokarmu. Z tego powodu zatrucia toksynami mają bardzo szeroki zasięg.

Polecamy: Czy pieczenie lub gotowanie zwalczy pleśń?

Objawy zatrucia mikotoksynami

Objawy ostrego zatrucia są bardzo rzadkie. Najczęściej mikotoksyny wywierają przewlekły wpływ na organizm. Objawy, jakie powodują, są bardzo zróżnicowane – zależą przede wszystkim od dawki i rodzaju mikotoksyny. Często uszkadzają nerki oraz wątrobę. Niejednokrotnie przewlekłe oddziaływanie tych związków na organizm doprowadza do przemian o charakterze nowotworowym i zwiększa ryzyko wystąpienia np. raka przełyku. Przewlekłe zatrucie ma duży wpływ na odporność organizmu. Dochodzi dodatkowo do zaburzeń płodności, spadku libido, niejednokrotnie zupełnej bezpłodności przez zatrzymanie funkcji jajników i brak produkcji plemników.

Polecamy: Aflatoksyny – objawy zatrucia, występowanie w żywności

Leczenie mikotoksyn

Zatrucie mikotoksynami w momencie, gdy toksyna ta wniknęła już do organizmu, jest nieuniknione. W tym przypadku można zastosować jedynie działania doraźne jak np. przemycie spojówek, błon śluzowych wodą, dokładną higienę skóry, użycie węgla aktywnego. Przy ostrym zatruciu chory wymaga stałej hospitalizacji. Konieczne jest wyrównanie gospodarki wodno-elektrolitowej, utrzymywanie ciśnienia i innych parametrów krążenia w normie. Ostre zatrucie jest bardzo rzadkie. Jeśli wystąpi, rokowanie jest złe. Wynika to z uszkodzenia wielu narządów i ryzyka późniejszego, przewlekłego wpływu toksyn na procesy nowotworowe.

Data aktualizacji: 19.02.2019,
Opublikowano: 19.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej