Mukofagia – czym jest tzw. spaczone łaknienie? Jak się je leczy?

Fot. mediaphotos / Getty Images

Pozornie niewinne zjadanie wydzieliny z nosa zarówno przez małe dzieci, jak i dorosłych ma swoją nazwę medyczną i jest kwalifikowane jako zaburzenie odżywiania. Mukofagia to jeden z rodzajów spaczonego łaknienia, tzw. pici, które w zaawansowanych przypadkach powinno być leczone.

O mukofagii mówi się, gdy spożywanie wydzieliny nosowej trwa co najmniej miesiąc, nie zalicza się więc do niego sporadyczne zjadanie „gilów”, które zdarza się wielu osobom. Leczenie uciążliwych przypadków mukofagii opiera się na przyjmowaniu leków z grupy SSRI oraz psychoterapii.

Mukofagia – co to jest?

Mukofagia zaliczana jest do grupy zaburzeń jedzeniowych – to tzw. pica, czyli spaczone łaknienie. Polega ona na spożywaniu znajdującej się w jamie nosowej wydzieliny, czyli substancji uznawanej typowo przez większość kultur za niejadalną. Połączona jest zwykle z rhinotillexomanią, czyli zachowaniem polegającym na obsesyjnym dłubaniu w nozdrzach. W wielu społeczeństwach takie zachowanie jest potępiane oraz uznawane za wstydliwe, choć sporadycznie zdarza się dość często niemal u każdego człowieka.

Co ciekawe, nawet same cierpiące na to zaburzenie osoby uważają czynność spożywania wydzieliny z nosa jako obrzydliwą, choć w niektórych przypadkach zjadają ją ze smakiem, nie widząc w tym niczego zdrożnego. Zachowania związane z mukofagią mogą pojawiać się wtedy, kiedy osoba przebywa sama ze sobą, a także – w bardziej zaawansowanych przypadkach – w towarzystwie innych osób, co może prowadzić do problemów społecznych.

Do niedawna mukofagia była rozpoznawana tylko u dzieci, jednak zgodnie z najnowszą klasyfikacją chorób psychicznych – DSM 5 – może pojawić się w każdym wieku, choć rzeczywiście najczęściej zdarza się u najmłodszych i młodzieży. Zaburzenie to znane jest już od IV wieku p.n.e., kiedy to Hipokrates zanotował pierwszą wzmiankę o spaczonym łaknieniu.

Żeby zdiagnozować mukofagię, zachowanie odbiegające od normy musi trwać co najmniej miesiąc. Sugeruje się, że należy ona do zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych (OCD) i jej nasilenie zwiększa się w sytuacjach związanych z napięciem emocjonalnym.

Mukofagia – przyczyny i konsekwencje

Przyczyn mukofagii doszukuje się w odczuwaniu głodu i niedoborze mikroelementów. Zaobserwowano, że schorzenie występuje częściej u osób z autyzmem – nawet u 48% zdiagnozowanych, chorych na schizofrenię oraz u pacjentów z niepełnosprawnością intelektualną. Stan taki może być również spowodowany zmianami organicznymi w mózgu. Mukofagia może być także objawem problemów natury emocjonalnej, zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych, stresującego trybu życia i napięć psychicznych.

Możliwe komplikacje związane z nieprawidłowym odżywianiem się to między innymi zwiększone ryzyko powstawania wrzodów żołądka, infekcji, problemów żołądkowo-jelitowych. Dłubanie w nosie poprzedzające mukofagię może przyczynić się do powstawania podrażnień, krwawień ze śluzówki nosa oraz zakażeń w obrębie jamy nosowej. Ponadto jest to zachowanie niehigieniczne i może przyczyniać się do rozprzestrzeniania drobnoustrojów wśród ludzi.

Nie należy zapominać o problemach natury społecznej oraz psychicznej, z jakimi związane jest występowanie mukofagii. Osoby takie mogą być publicznie wyśmiewane, społeczeństwo może unikać kontaktów z chorym, co może doprowadzić do wykluczenia z danego środowiska i pogłębienia zaburzeń.

Polecamy: Zespół Roszpunki – czym się charakteryzuje? Co to jest?

Mukofagia – leczenie

Ze względu na zagrożenia związane z możliwością pojawienia się powikłań mukofagia powinna być leczona, szczególnie gdy jest całkowicie niekontrolowana przez pacjenta. Czasami wystarczające jest uświadomienie sobie istnienia problemu i walka z nawykiem, jednak na to mogą sobie pozwolić osoby normalnie funkcjonujące w społeczeństwie. Należy również zwrócić uwagę na ogólny stan zdrowia psychicznego i fizycznego, a także odżywienie.

W przypadku chorych z autyzmem i schizofreników terapia okazuje się trudniejsza i może wiązać się z niepowodzeniem. W leczeniu mukofagii stosuje się głównie leki z grupy inhibitorów zwrotnych serotoniny oraz psychoterapię, zazwyczaj w nurcie poznawczo-behawioralnym, która skupia się na walce z samym nawykiem.

Zaburzenia psychiczne u dzieci? Zobaczcie, jak szkoła powinna zareagować:

Zobacz film: Zaburzenia psychiczne u dzieci - reakcja szkoły. Źródło: Dzień Dobry TVN

Inne rodzaje spaczonego łaknienia

Mukofagia nie jest jedynym rodzajem spaczonego łaknienia. Oprócz niej w literaturze można znaleźć takie przypadki, jak:

  • amylofagia – konsumpcja skrobi (kartek papieru, kartonu, gazet),
  • geofagia – zjadanie ziemi,
  • litofagia – połykanie kamieni,
  • pagofagia – zjadanie lodu,
  • trichofagia – często jako powikłanie trichotillomanii, czyli niepohamowanego wyrywania włosów, polega na ich konsumowaniu,
  • koprofagia – spożywanie kału,
  • ksylofagia – zjadanie drewna.

Każdy z nich jest stanem nieprawidłowym i wymaga interwencji psychologa oraz psychiatry, a także poszukiwania przyczyn wystąpienia danego zaburzenia.

Bibliografia:

1. A. Michalska, Niespecyficzne zaburzenia odżywiania się – subiektywny przegląd, „Psychiatria Polska” 2016, 50(3), s. 497–507.

2. M. Pilecki, Co pediatra powinien wiedzieć o zaburzeniach odżywiania się? „Standardy Medyczne. Pediatria” 2018, t. 15, nr 5, s. 830–839.

Data aktualizacji: 18.04.2019,
Opublikowano: 19.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej