Monohydrat kreatyny – najlepszy suplement na masę mięśniową? Zasady stosowania

Fot. Hinterhaus Productions / Getty Images

Monohydrat kreatyny to najtańsza, a zarazem najpopularniejsza, forma kreatyny – organicznego związku chemicznego, który występuje w ścięgnach i mięśniach człowieka. W latach 90. monohydrat kreatyny znalazł zastosowanie jako suplement przyśpieszający wzrost tkanki mięśniowej.

Monohydrat kreatyny jest dostępny w kilku postaciach: kapsułek, tabletek i proszków. Część suplementów na zwiększenie masy mięśniowej jest wieloskładnikowa, pozostałe to tzw. monopreparaty. Uzyskanie pożądanego efektu wymaga przyjmowania odpowiednio wysokich dawek monohydratu, które niestety nie są obojętne dla zdrowia.

Monohydrat kreatyny – dawkowanie

Sposób stosowania monohydratu kreatyny zależy od indywidualnych potrzeb ćwiczącego. Należy wziąć pod uwagę jego masę ciała, rodzaj treningu oraz formę suplementu. Zaleca się przyjmowanie preparatu w trybie cyklicznym, zgodnie z następującymi wytycznymi:

  • klasyczna suplementacja cykliczna: 5–10 g monohydratu kreatyny na dobę, w 1–3 dawkach (każda od 2 do 5 g suplementu); preparat stosuje się od 4 do 12 tygodni;
  • suplementacja z fazą nasycenia: 20–30 g monohydraty kreatyny na dobę w pierwszych 5–7 dniach przyjmowania preparatu (ilość suplementu należy podzielić na 4–6 równych porcji); następnie zmniejszenie dawki dobowej do 2–10 g (w kilku porcjach); monohydrat kreatyny należy stosować przez 4–8 tygodni.

Osoby, które decydują się na suplementację stałą kreatyny, nie powinny przekraczać bezpiecznej dawki (od 0,03 do 0,05 g monohydratu na 1 kg masy ciała).

Suplementy diety - czy warto je stosować? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Suplementy diety - czy warto je stosować? Źródło: Wiem, co kupuję

Monohydrat kreatyny – skutki uboczne

U osób stosujących suplement na mięśnie mogą pojawić się następujące objawy: ból żołądka, biegunka, nudności oraz skurcze mięśni. Jeśli ktoś ćwiczy w upalne dni i nie przyjmuje odpowiednio dużo płynów, może doświadczyć odwodnienia organizmu, ponieważ kreatyna sprawia, że mięśnie pobierają wodę z innych tkanek ciała.

Warto uświadomić sobie, że suplementacja nie gwarantuje uzyskania wymarzonego efektu – monohydrat kreatyny źle reaguje na niskie pH panujące w żołądku i może zmienić się pod jego wpływem w kreatyninę. Jest to nieaktywna formę kreatyny, która w żaden sposób nie oddziałuje na masę mięśniową i jest usuwana z organizmu z moczem.

Oddzielnym problemem jest stopniowe zmniejszenie skuteczności monohydratu kreatyny, w miarę jak organizm przyzwyczaja się do jego działania. Aby nie dopuścić do sytuacji, w której suplementacja nie przynosi rezultatu, należy robić przerwy między okresami stosowania preparatu, najlepiej 2 razy dłuższe niż czas przyjmowania kreatyny.

Monohydrat kreatyny – efekty

Badania naukowe wykazały, że przyswajalność monohydratu kreatyny sięga nawet 93%, co oznacza, że suplementacja jest wysoce efektywna. Po spożyciu suplementu ćwiczący doświadcza wyraźnego wzrostu wytrzymałości siłowej i siły. Efekty działania monohydratu kreatyny są widoczne także po zakończeniu treningu: regeneracja powysiłkowa jest krótsza, a przyrost masy mięśniowej jest zauważalnie szybszy niż w przypadku ćwiczeń bez suplementacji.

Oddziaływanie kreatyny na tkankę mięśniową wynika z jej podstawowej funkcji, bierze ona bowiem udział w wytwarzaniu energii niezbędnej mięśniom do pracy. Ponadto zwiększa ilość sarkoplazmy (cytoplazmy komórki mięśniowej), powodując tym samym powiększenie objętości płynu w mięśniach. Dodatkowe właściwości monohydratu kreatyny to obniżanie stężenia miostatyny (hormonu ograniczającego przyrost masy mięśniowej) i wspomaganie funkcji układu dokrewnego.

Efekt suplementacji kreatyną jest lepszy przy prawidłowej odpowiedzi insulinowej, dlatego osoby stosujące monohydrat powinny spożywać produkty, które zawierają węglowodany i białka, dzięki czemu pozytywnie wpływają na wytwarzanie insuliny. Ewentualnie mogą skorzystać z suplementów oraz odżywek o podobnym działaniu, np. odżywek węglowodanowo-białkowych lub węglowodanowych.

Monohydrat kreatyny czy jabłczan?

Obecnie dostępnych jest wiele różnych preparatów na przyrost masy mięśniowej, nic więc dziwnego, że wybór konkretnego suplementu z kreatyną bywa nie lada wyzwaniem, zwłaszcza dla osób rozpoczynających swoją przygodę z treningiem siłowym. Dobrze dobrana suplementacja przyspiesza moment uzyskania wymarzonej sylwetki i poprawia wytrzymałość siłową, ale trudno jednoznacznie określić, jaki produkt to najlepszy monohydrat kreatyny.

Szukając optymalnie skutecznego suplementu, warto zwrócić uwagę na jabłczan kreatyny, który stanowi połączenie 2 lub 3 cząsteczek kwasu jabłkowego z 1 cząsteczką kreatyny. Zwolennicy stosowania jabłczanu przekonują, że jest to preparat bardziej stabilny chemicznie niż klasyczny monohydrat kreatyny, a także lepiej rozpuszczalny w płynach. Należy jednak zauważyć, że pomimo połączenia z kwasem jabłkowym w istocie jest to nadal monohydrat, a jego skuteczność jest podobna do tej, jaką oferuje „tradycyjny” produkt.

Warto zachować pewną dozę sceptycyzmu w odniesieniu do stwierdzenia, iż jabłczan kreatyny pozwala na uzyskanie masy mięśniowej o lepszej jakości niż zwykły monohydrat. Żadne badania naukowe nie potwierdziły tej opinii i nie ma powodu, aby traktować ją jako wskazówkę w kwestii doboru suplementu – o podpowiedź można zapytać trenera.

Data aktualizacji: 29.01.2019,
Opublikowano: 29.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej