Przeziębienia dopadają czasem kilka razy w roku. Nim sięgnie się po farmaceutyki, które zwykle nie są obojętnie dla organizmu (m.in. dla wątroby, żołądka), a zbyt często używane mogą wywoływać niepożądane skutki uboczne, warto zastosować tradycyjne, domowe metody leczenia, które świetnie sprawdzają się w walce z infekcjami. Jeśli skorzysta się z nich odpowiednio wcześnie, po pierwszych objawach przeziębienia, z dużym prawdopodobieństwem drapanie w gardle nie rozwinie się w męczącą przez tydzień chorobę.
Jednym z domowych lekarstw na objawy przeziębienia jest mikstura o dość kontrowersyjnym smaku, ale wysokiej skuteczności, porównywalnej z działaniem kombinacji preparatów z apteki (witamin, środków przeciwbólowych, przeciwzapalnych, przeciwgorączkowych) - mleko z miodem, czosnkiem i masłem. Na czym polega dobroczynny wpływ tego napoju na zdrowie? Odpowiedź na to pytanie tkwi przede wszystkim we właściwościach jego składników.
Zobacz też: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem?
Mleko pełne witamin i minerałów
Zawarte w mleku witaminy i minerały wspierają funkcje układu odpornościowego. Mleko bogate jest w witaminę A i D, a także w witaminy z grupy B. Witamina A wzmacnia błony śluzowe (m.in. układu oddechowego), dzięki czemu bakteriom i wirusom trudniej jest przez nie przenikać. Z kolei witamina D odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, którego mobilizację wspierają też witaminy z grupy B. Mleko jest również źródłem substancji mineralnych - wapnia, fosforu, potasu, magnezu. Substancje te, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wspierają jego kondycję w chwili, gdy potrzebuje pełnej mobilizacji do walki z rozwijającą się infekcją.
Czosnek - naturalny antybiotyk
W czosnku, obok cennych witamin i mikroelementów, zawarte są związki zwane fitoncydami. Są to związki siarkoorganiczne hamujące rozwój mikroorganizmów. Należą do nich allicyna, allistatyna i ajoen, których czosnek jest bogatym źródłem.
Mają one silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, pierwotniakobójcze - skuteczniej niż penicylina niszczą drobnoustroje odpowiedzialne za rozwój infekcji.Substancje obecne w czosnku zwalczają także rhinowirusy, będące przyczyną większości przeziębień. Dzięki zawartości flawonoidów czosnek działa także przeciwzapalnie. Warto wiedzieć, że to nie jedyne cenne właściwości tego niezwykłego warzywa. Czosnek obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, ma działanie przeciwutleniające (opóźnia procesy starzenia się organizmu) i antynowotworowe.
Zobacz także: Czy połączenie czosnku z paracetamolem jest groźne dla zdrowia?
Kojący miód
Pszczoły, produkując miód, wytwarzają związki antybiotyczne - lizozym, inhibinę, apidycynę, które mają właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze.
Substancje zawarte w miodzie działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i uodparniająco.Zmniejszają obrzęk błon śluzowych, a także upłynniają wydzielinę oskrzelową, co ułatwia jej wykrztuszanie. Ponadto miód działa uspokajająco i nasennie. To oczywiście nie wszystkie dobroczynne właściwości miodu, który także przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbiegunkowo, wzmacnia mięsień sercowy, hamuje procesy miażdżycowe czy pobudza pracę mózgu.
Zobacz film i sprawdź jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi i kto powinien po niego sięgać:
Masło - na zdrowie
Wokół masła narosło wiele mitów, które sprawiają, że wielu ludzi eliminuje je ze swojej diety.
Tymczasem to jeden z najzdrowszych tłuszczów i stosowany w rozsądnych ilościach ma bardzo korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu.Jest między innymi bogatym źródłem witamin regulujących działanie tarczycy, kory nadnerczy czy układu sercowo-naczyniowego. Witaminy te są także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto masło zawiera kwas palmitooleinowy, który chroni przed infekcjami, zaś spożywany tłuszcz wyściela i nawilża błony śluzowe gardła, łagodzi ból i ułatwia przełykanie.
Mleko z miodem i czosnkiem na przeziębienie
W związku z dobroczynnymi właściwościami opisanych wyżej składników mleko z miodem i czosnkiem okazuje się doskonałym remedium na kaszel, ból gardła i inne objawy przeziębienia.
Zaletą mieszanki jest to, że bez ograniczeń mogą ją spożywać nawet kobiety w ciąży i małe dzieci. Po miksturę warto sięgnąć, gdy tylko pojawią się pierwsze symptomy infekcji - wówczas będzie najbardziej skuteczna.Sporządzając mieszankę, trzeba pamiętać o ważnej zasadzie. Jaki jest przepis na mleko z miodem i czosnkiem? Mleko trzeba podgrzać do temperatury nie wyższej niż 40 stopni.
Dobrze, by napój był rozgrzewający, ale w wysokiej temperaturze miód i czosnek tracą swoje dobroczynne właściwości.Do szklanki podgrzanego mleka dodaje się łyżkę miodu, łyżkę masła i dwa ząbki posiekanego czosnku. Ciepły napój należy spożywać powoli, najlepiej dwa razy dziennie lub co najmniej wieczorem. Mikstura powinna rozgrzać, złagodzić nieprzyjemne objawy przeziębienia, takie jak ból gardła czy kaszel, a także zapewnić spokojny, mocny sen.