Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie

Fot: agneskantaruk / stock.adobe.com

Mleko z miodem i czosnkiem (najlepiej z dodatkiem masła) to mikstura, która dzięki bogactwu zawartych w niej witamin, minerałów i substancji antybakteryjnych pozwala na skuteczną walkę z pierwszymi objawami przeziębienia.

Przeziębienia dopadają czasem kilka razy w roku. Nim sięgnie się po farmaceutyki, które zwykle nie są obojętnie dla organizmu (m.in. dla wątroby, żołądka), a zbyt często używane mogą wywoływać niepożądane skutki uboczne, warto zastosować tradycyjne, domowe metody leczenia, które świetnie sprawdzają się w walce z infekcjami. Jeśli skorzysta się z nich odpowiednio wcześnie, po pierwszych objawach przeziębienia, z dużym prawdopodobieństwem drapanie w gardle nie rozwinie się w męczącą przez tydzień chorobę.

Jednym z domowych lekarstw na objawy przeziębienia jest mikstura o dość kontrowersyjnym smaku, ale wysokiej skuteczności, porównywalnej z działaniem kombinacji preparatów z apteki (witamin, środków przeciwbólowych, przeciwzapalnych, przeciwgorączkowych) - mleko z miodem, czosnkiem i masłem. Na czym polega dobroczynny wpływ tego napoju na zdrowie? Odpowiedź na to pytanie tkwi przede wszystkim we właściwościach jego składników.

Zobacz też: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem?

Zobacz film: Medycyna staropolska - produkty na przeziębienie. Źródło: W dobrym stylu

Mleko pełne witamin i minerałów

Zawarte w mleku witaminy i minerały wspierają funkcje układu odpornościowego. Mleko bogate jest w witaminę A i D, a także w witaminy z grupy B. Witamina A wzmacnia błony śluzowe (m.in. układu oddechowego), dzięki czemu bakteriom i wirusom trudniej jest przez nie przenikać. Z kolei witamina D odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, którego mobilizację wspierają też witaminy z grupy B. Mleko jest również źródłem substancji mineralnych - wapnia, fosforu, potasu, magnezu. Substancje te, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wspierają jego kondycję w chwili, gdy potrzebuje pełnej mobilizacji do walki z rozwijającą się infekcją.

Czosnek - naturalny antybiotyk

W czosnku, obok cennych witamin i mikroelementów, zawarte są związki zwane fitoncydami. Są to związki siarkoorganiczne hamujące rozwój mikroorganizmów. Należą do nich allicyna, allistatyna i ajoen, których czosnek jest bogatym źródłem.

Mają one silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, pierwotniakobójcze - skuteczniej niż penicylina niszczą drobnoustroje odpowiedzialne za rozwój infekcji.

Substancje obecne w czosnku zwalczają także rhinowirusy, będące przyczyną większości przeziębień. Dzięki zawartości flawonoidów czosnek działa także przeciwzapalnie. Warto wiedzieć, że to nie jedyne cenne właściwości tego niezwykłego warzywa. Czosnek obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, ma działanie przeciwutleniające (opóźnia procesy starzenia się organizmu) i antynowotworowe.

Zobacz także: Czy połączenie czosnku z paracetamolem jest groźne dla zdrowia?

Kojący miód

Pszczoły, produkując miód, wytwarzają związki antybiotyczne - lizozym, inhibinę, apidycynę, które mają właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze.

Substancje zawarte w miodzie działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i uodparniająco.

Zmniejszają obrzęk błon śluzowych, a także upłynniają wydzielinę oskrzelową, co ułatwia jej wykrztuszanie. Ponadto miód działa uspokajająco i nasennie. To oczywiście nie wszystkie dobroczynne właściwości miodu, który także przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbiegunkowo, wzmacnia mięsień sercowy, hamuje procesy miażdżycowe czy pobudza pracę mózgu.

Zobacz film i sprawdź jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi i kto powinien po niego sięgać: 

Zobacz film: Jak cenny dla naszego zdrowia jest czosnek niedźwiedzi? 

Masło - na zdrowie

Wokół masła narosło wiele mitów, które sprawiają, że wielu ludzi eliminuje je ze swojej diety.

Tymczasem to jeden z najzdrowszych tłuszczów i stosowany w rozsądnych ilościach ma bardzo korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu.

Jest między innymi bogatym źródłem witamin regulujących działanie tarczycy, kory nadnerczy czy układu sercowo-naczyniowego. Witaminy te są także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto masło zawiera kwas palmitooleinowy, który chroni przed infekcjami, zaś spożywany tłuszcz wyściela i nawilża błony śluzowe gardła, łagodzi ból i ułatwia przełykanie.

Zobacz film: Czy można przedawkować naturalne preparaty? Źródło: Wiem, co kupuję

Mleko z miodem i czosnkiem na przeziębienie

W związku z dobroczynnymi właściwościami opisanych wyżej składników mleko z miodem i czosnkiem okazuje się doskonałym remedium na kaszel, ból gardła i inne objawy przeziębienia.

Zaletą mieszanki jest to, że bez ograniczeń mogą ją spożywać nawet kobiety w ciąży i małe dzieci. Po miksturę warto sięgnąć, gdy tylko pojawią się pierwsze symptomy infekcji - wówczas będzie najbardziej skuteczna.

Sporządzając mieszankę, trzeba pamiętać o ważnej zasadzie. Jaki jest przepis na mleko z miodem i czosnkiem? Mleko trzeba podgrzać do temperatury nie wyższej niż 40 stopni.

Dobrze, by napój był rozgrzewający, ale w wysokiej temperaturze miód i czosnek tracą swoje dobroczynne właściwości.

Do szklanki podgrzanego mleka dodaje się łyżkę miodu, łyżkę masła i dwa ząbki posiekanego czosnku. Ciepły napój należy spożywać powoli, najlepiej dwa razy dziennie lub co najmniej wieczorem. Mikstura powinna rozgrzać, złagodzić nieprzyjemne objawy przeziębienia, takie jak ból gardła czy kaszel, a także zapewnić spokojny, mocny sen.


Data aktualizacji: 06.11.2019,
Opublikowano: 03.10.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej