Mleko migdałowe – kalorie, właściwości, skład. Jak zrobić mleko migdałowe?

Foto: naito8 / gettyimages.com

Mleko migdałowe to alternatywa tradycyjnego mleka krowiego lub sojowego. Napój cieszy się szczególnym zainteresowaniem wśród osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać nabiału. Dzięki bogactwu składników odżywczych mleko migdałowe coraz częściej spożywają również osoby na tradycyjnej diecie.

Mleko migdałowe pozyskuje się rozdrobionych orzechów (pasty migdałowej), połączonych w odpowiednich proporcjach z wodą. Napój taki można zakupić w formie gotowej do spożycia lub samodzielnie przyrządzić go w domu. Jego konsystencja jest niemalże identyczna jak mleka krowiego. Mleko migdałowe wyróżnia się kremową barwą, delikatnym, lekko słodkim, orzechowym smakiem i aromatem. Z tego względu wykorzystuje się je głównie jako dodatek do słodkich dań, wypieków czy kawy.

Mleko migdałowe – kalorie i wartości odżywcze

Naturalne, niesłodzone mleko migdałowe jest produktem niskokalorycznym, który bez przeszkód spożywać mogą osoby na diecie redukcyjnej. Dokładna liczba kalorii oraz ilość poszczególnych składników odżywczych w napoju uzależniona jest od sposobu wytwarzania, a także od stopnia rozcieńczenia (ilości wykorzystanej wody). Przeciętnie 100 mililitrów mleka migdałowego zawiera:

  • 37 kcal,
  • 2,7 gramów tłuszczu (z czego 0,8 grama stanowią tłuszcze nasycone),
  • 1,9 gramów węglowodanów,
  • 1 gram białka (w tym tryptofan),
  • 0,4 grama błonnika pokarmowego.

Ponadto, w mleku migdałowym obecne są następujące witaminy oraz składniki mineralne:

  • witaminy z grupy B (przede wszystkim witaminy B2 oraz B3),
  • witamina D2,
  • fosfor,
  • potas,
  • wapń,
  • mangan,
  • żelazo,
  • miedź.

Mleko migdałowe – jak zrobić

Do przygotowania mleka niezbędna będzie szklanka migdałów, cztery szklanki wody mineralnej (niegazowanej), blender ręczny lub kielichowy oraz gaza lub gęste sito. Wskazane proporcje składników wystarczą do tego, by wyprodukować około 1 litra mleka migdałowego.

  • Migdały należy obrać z łupin, umieścić w naczyniu, zalać zimną wodą (wody powinno być co najmniej dwukrotnie więcej niż orzechów) i pozostawić do namoczenia na 8-10 godzin.
  • Migdały odsączyć z wody, przełożyć do pojemnika blendera lub do wysokiego naczynia, zalać wodą, a następnie miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Otrzymany gęsty płyn należy dokładnie przetrzeć przez sitko lub gazę.
  • Powstałe mleko można rozcieńczyć, dodając większą ilość wody.
  • Mleko należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni od przygotowania.

Mleko migdałowe można wzbogacić o ulubiony aromat, dodając do płynu wanilię, cynamon, kakao, karob lub inne, ulubione dodatki. Napój można również posłodzić, jednak należy pamiętać, że znacznie zwiększy to jego kaloryczność.

Mleko migdałowe – zastosowanie w kuchni

  • Jako składnik kawy – mleko migdałowe świetnie sprawdza się w połączeniu z kawą. Z jego użyciem można przygotować bezlaktozowe, wegańskie cappuccino, frappe czy nawet latte – mleko migdałowe bez problemu można spienić.
  • Jako dodatek do płatków śniadaniowych – tradycyjnej owsianki, granoli czy muesli.
  • Jako składnik naleśników i wypieków – mleko migdałowe dodane do ciasta, nie tylko sprawdzi się równie dobrze, co mleko krowie, ale także nadaje potrawom i wypiekom wyjątkowego aromatu.
  • Jako składnik koktajli i smoothie – mleko dobrze się sprawdza jako baza do różnego rodzaju napojów owocowych.

Mleko migdałowe – właściwości prozdrowotne

Mleko migdałowe, podobnie jak inne mleka roślinne, nie zawiera laktozy, która jest jednym z najpopularniejszych alergenów, występujących w mleku krowim. Ponadto, w odróżnieniu od mleka zwierzęcego, napój z migdałów nie zawiera kazeiny – ciężkostrawnego białka, które może przypisywać się do powstawania chorób serca czy osteoporozy. Wśród najważniejszych właściwości prozdrowotnych mleka migdałowego wymienia się:

  • Wspieranie redukcji wagi – mleko migdałowe jest niskokaloryczne, zawiera trzykrotnie niższą ilość kalorii niż pełnotłuste mleko krowie. Co więcej, napój bogaty jest w błonnik roślinny, który przyspiesza przemianę materii i zapewnia długotrwałe poczucie sytości.
  • Obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów – zastąpienie mleka krowiego napojem migdałowym pozwala obniżyć poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL we krwi, a jednocześnie zwiększyć ilość pożądanego cholesterolu HDL. Tym samym mleko migdałowe pozwala obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Łagodzenie stanów zapalnych układu pokarmowego – mleko migdałowe jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne, więc może być spożywane również przez osoby, które uskarżają się dolegliwości trawienne. Co więcej, mleko wykazuje działanie łagodzące na błony śluzowe żołądka i hamujące stany zapalne.
  • Niewielką ilość cukrów – niesłodzone, naturalne mleko migdałowe zawiera nieznaczną ilość węglowodanów, nie powoduje nagłych wyrzutów cukru i może być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę (lub znajdujące się w grupie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2).

Kupując gotowe mleko migdałowe, należy zawsze dokładnie czytać etykiety umieszczone na opakowaniach. Aby skorzystać ze wszystkich zalet, jakie posiada napój, należy wybierać produkty, które nie zawierają cukru ani innych substancji słodzących, konserwantów, ani sztucznych aromatów.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem co jem na diecie

Data aktualizacji: 08.02.2018,
Opublikowano: 08.02.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej