Miodunka plamista – właściwości i zastosowanie. Jak uprawiać miodunkę plamistą?

Fot. kbwills / Getty Images

Miodunka plamista to roślina lecznicza, którą ceni się dodatkowo za ciekawy wygląd. Wykorzystywana jest do łagodzenia podrażnionych dróg oddechowych ze względu na wysoką zawartość śluzu. Dodatkowo łagodzi biegunki i działa bakteriobójczo.

Miodunka plamista zawdzięcza swoją nazwę wyglądowi liści, których powierzchnia pokryta jest plamkami. Roślina znana jest z działania wykrztuśnego, przez co skutecznie oczyszcza drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny. Ze względu na korzystny wpływ na układ oddechowy określana była płucnikiem.

Miodunka plamista – co to jest?

Miodunka plamista (z łac. Pulmonaria officinalis L.), znana jako miodunka lekarska, to gatunek roślin zaliczany do rodzaju miodunka i rodziny ogórecznikowatych. Naturalnie porasta tereny niemal całej Europy, przy czym w Polsce spotykana jest rzadko. Najczęściej występuje na Pomorzu i w zachodniej części kraju – w lasach liściastych i nadrzecznych zaroślach.

Miodunka plamista – zastosowanie lecznicze

Miodunka plamista znalazła liczne zastosowanie w lecznictwie. Surowiec zielarski stanowi ziele miodunki (z łac. Herba Pulmonariae), w którego składzie znajdują się m.in. garbniki, alantoina, kwasy organiczne, saponina, flawonoidy, związki śluzowe, sole mineralne, rozpuszczalna w wodzie krzemionka. Działanie synergistyczne wobec miodunki wykazują m.in. ślaz, podbiał, poziewnik, prawoślaz, oman, tymianek, babka wąskolistna.

Miodunka plamista wykazuje właściwości wykrztuśne, przez co stanowi częsty element pomocniczy terapii przewlekłego nieżytu oskrzeli, zapalenia płuc, astmy, rozedmy płuc. Roślina przyspiesza proces gojenia uszkodzonej tkanki płuc, dzięki czemu skutecznie zwalcza zwapnienia ognisk gruźliczych. Wspomaga usuwanie zalegającej w górnych drogach oddechowych wydzieliny, ponieważ pobudza ruchy wyścielającego je nabłonka rzęskowego. Zawarte w niej substancje śluzowe powlekają warstwą ochronną błony śluzowe, zapewniając ich nawilżenie. Flawonoidy i alantoina sprzyjają gojeniu się podrażnień w jelitach i żołądku. Garbniki zaś ograniczają nadmierną perystaltykę jelit i nadają jej działanie bakteriobójcze. Liście miodunki plamistej, ze względu na właściwości ściągające, znalazły zastosowanie w tamowaniu krwawień.

Zobacz film i dowiedz się, które zioła wykazują właściwości lecznicze: 

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu.

Ile kosztuje ziele miodunki plamistej?

Miodunkę plamistą nabyć można w wybranych aptekach, sklepach zielarskich lub dzięki sprzedaży internetowej. Za opakowanie 100 g suszonego ziela zapłaci się około 10 zł. Istnieje możliwość samodzielnego opracowania surowca. Zbiór ziela trwa od marca do maja. Suszenie odbywa się w ciemnych i przewiewnych miejscach, po rozłożeniu ziela cienką warstwą.

Inne zastosowanie miodunki plamistej

Miodunka plamista w wielu krajach uprawiana jest jako roślina ozdobna. Swój atrakcyjny wygląd zawdzięcza plamistym liściom i dwubarwnym kwiatom. Dobrze sprawdza się w nasadzeniach naturalistycznych. Tworzy zwarte kępy o wysokości około 30 cm. Można nabyć sadzonki miodunki plamistej lub wysiewać ją do gruntu. Sadzonka kosztuje około 10–14 zł, paczka nasion zaś 2,5 zł. Miodunka plamista ma niewielkie wymagania. Roślina lubi półcieniste stanowiska, żyzną, bogatą w próchnicę, przepuszczalną i wilgotną glebę. Jest mrozoodporna i wieloletnia.

Wykorzystanie miodunki plamistej

Z ziela miodunki plamistej można przygotować napar. W tym celu należy 1–2 łyżeczki suszonego surowca zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 10–15 minut. Zaleca się spożywać 3 razy dziennie po szklance.

Miodunka plamista w połączeniu z innymi ziołami stanowi bazę dla leczniczej nalewki. Miesza się po 5 g: ziela miodunki, przetacznika, poziewnika, rdestu, podbiału, skrzypu, kocanki, babki lancetowatej. Zioła wsypuje się do szklanego słoika, zalewa butelką wytrawnego czerwonego wina i 200 ml spirytusu. Po dokładnym wymieszaniu składników miksturę odstawia się na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedza się i dodaje wedle uznania miodu. Wymieszaną miksturę odstawia się na tydzień, po czym przelewa do butelek. Zaleca się spożywać 3 razy dziennie po 1–4 ml.

Z miodunki uzyskać można zimny wyciąg. W tym celu pół szklanki ziela zalewa się 2 szklankami przegotowanej, chłodnej wody, po czym odstawia na 5–6 godzin i przecedza. Zaleca się spożywać 2 razy po ½ szklanki.

Ciekawą propozycją są też kwiaty miodunki w cieście. Z połączenia szklanki mąki, 100 g cukru i 2 jajek wyrabia się ciasto, do którego dodaje się kilka garści kwiatów miodunki. Z łyżki ciasta na rozgrzanej patelni smaży się placki na kształt racuchów.

Miodunka plamista w mieszance ojca Klimuszko

Miodunka plamista stanowi jeden ze składników ziołowej mieszanki opracowanej według receptury ojca Klimuszko, stosowanej w leczeniu gruźlicy. Cena mieszanki to około 45 zł. Składają się na nią odpowiednio po 50 g: ziele miodunki plamistej, poziewnika, przetacznika, rdestu ptasiego, skrzypu, liść podbiału, babki lancetowatej, kwiatostan kocanek, kłącze perzu, porost islandzki. Po zmieszaniu składników łyżkę ziół zalewa się szklanką wrzątku, odstawia pod przykryciem na 3 godziny i przecedza. Miksturę należy lekko podgrzać i spożywać 3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed jedzeniem.

Bibliografia:

  1. Rutkowski L., Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, Warszawa, PWN, 2006.
  2. Matuszkiewicz W., Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski, Warszawa, PWN, 2006.
Data aktualizacji: 26.02.2019,
Opublikowano: 26.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej