Syrop z mniszka lekarskiego, potocznie nazywanego mleczem, wykazuje liczne właściwości lecznicze. Najczęściej stosowany jest w celu zwalczania męczącego kaszlu i bólu gardła. Można go przygotować w prosty sposób samodzielnie w domu, wykorzystując do tego kwiaty rośliny.
Właściwości i działanie syropu z mniszka lekarskiego
Lecznicze właściwości posiada cały mniszek lekarski, czyli liście, kwiaty oraz korzenie. Mniszek lekarski jest dziko rosnącym chwastem o prozdrowotnym działaniu. Syrop z mniszka, nazywany również miodem majowym przygotowuje się z kwiatów rośliny. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu skutecznie zwalcza infekcje i towarzyszące im objawy. Syrop z mleczu wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed zachorowaniem. Miód majowy wykazuje działanie detoksykacyjne, oczyszcza organizm z toksyn, oraz moczopędne, więc zalecany jest osobom z chorobami nerek, kamicą nerkową oraz przy infekcjach dróg moczowych. Syrop z mniszka lekarskiego zapobiega również rozwojowi miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza proces gojenia się ran oraz wspomaga układ oddechowy w trakcie infekcji, przyczyniając się do oczyszczania dróg oddechowych, łagodzenia kaszlu, chrypki oraz stanów zapalnym jamy ustnej i gardła. Syrop pobudza procesy trawienne, stymuluje wytwarzanie soku żołądkowego, dzięki czemu zwalcza dolegliwości żołądkowego. Zalecany jest osobom z chorobami wątroby lub woreczka żółciowego.
Zobacz także: Syrop z czarnego bzu – jakie ma właściwości?
Co dostarcza miód majowy?
Miód majowy dostarcza wielu cennych dla zdrowia substancji. Wśród nich należy wymienić witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, oraz witaminy A, C, D, wzmacniające układ odpornościowy oraz kostny. Syrop z mniszka lekarskiego jest źródłem flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne – chronią przed rozwojem licznych chorób, m.in. układu krążenia i nowotworów oraz hamują procesy starzenia się skóry. W składzie miodu majowego znajdują się również garbniki o właściwościach przeciwzapalnych, bakteriobójczych i przeciwświądowych. Kwiaty mlecza dostarczają ważnych składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu i krzemu, które zapewniają prawidłową pracę układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego. Cennym składnikiem są również triterpeny obniżające stężenie cholesterolu we krwi oraz działające przeciwbólowo, antywirusowo i detoksykacyjnie.
Zobacz także: Drogocenne źródło krzemu – skrzyp polny w pielęgnacji włosów. Zastosowanie i właściwości
Syrop z mniszka lekarskiego: przepis
Nazwa „miód majowy”, która określa syrop z mniszka lekarskiego, jest związana z tym, że kwiaty mleczu do przygotowania syropu najlepiej jest zbierać w maju. W tym okresie kwiaty rośliny są odpowiednio dojrzałe i pozbawione posmaku goryczy. Należy zbierać duże kwiaty mleczu, bez łodyżek. Zerwane kwiaty układa się na gazecie lub czystej ściereczce i pozostawia na około godzinę. Do przyrządzenia leczniczego syropu potrzebne są:
- litr kwiatów mniszka lekarskiego,
- litr wody,
- 1 kilogram cukru,
- 2 cytryny.
Kwiaty mniszka wkłada się do garnka, zalewa zimną wodą, a następnie gotuje się na małym ogniu przez około 15 minut. Po upływie tego czasu, garnek odstawia się w chłodne miejsce na całą dobę. Wywar odcedza się przez sito i dodaje się do niego cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu, czyli przez około 2 godziny. Przygotowywany syrop z mniszka lekarskiego przelewa się do słoiczków lub butelek.
Syrop z mniszka bez gotowania i bez cukru
Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego przygotuje się również bez gotowania i bez dodatku białego cukru, którego zamiennikiem jest naturalny słodzik – ksylitol, inaczej cukier brzozowy. Kwiaty mlecza układa się w wyparzonym słoiku warstwowo – około dwucentymetrową warstwę kwiatów posypuje się cukrem brzozowym ponawiając czynność aż do wypełnienia słoiczka. Końcową, wierzchnią warstwę powinien tworzyć ksylitol. Wypełniony słoik odstawia się w nasłonecznione miejsce w celu rozpuszczenia cukru. Syrop z mniszka jest gotowy do użycia po około 7-10 dniach.
Syrop z mniszka lekarskiego: dawkowanie
Osobom dorosłym zaleca się stosowanie syropu z mniszka lekarskiego w ilości 2-3 łyżeczki w ciągu doby. Maksymalną dawką dla dziecka jest 1-1,5 łyżeczki syropu (połowa dawki dla osoby dorosłej). Dzieciom syrop najczęściej podaje się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, kaszlu oraz bólu gardła. Domowy syrop z mlecza można bezpiecznie stosować u dzieci już od 9.miesiąca życia. Miód majowy może być wykorzystywany do słodzenia herbaty oraz jako dodatek do pieczywa.
Przeciwwskazania do stosowania syropu z mniszka lekarskiego
Do przygotowania tradycyjnego syropu z mniszka lekarskiego wykorzystuje się dużą ilość cukru. Z tego powodu syrop nie powinien być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Diabetykom (cukrzykom) zaleca się syrop bez cukru (dosładzany ksylitolem) lub picie naparu z mniszka lekarskiego, który również posiada właściwości prozdrowotne. Miód majowy pobudza produkcję soków żołądkowych, dlatego przeciwwskazany jest w przypadku choroby wrzodowej oraz nadkwaśności żołądka.
Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:
Babcia 31.12.2018r.
Syrop jest skuteczny. Robię dla całego klanu - 4 rodziny. Wnuki i dzieci używają od listopada do końca marca. Poza katarami nie ma poważnych infekcji. Najbardziej nie lubię zbierać kwiatów. Zrywam ich 10 kg.
Honorata 10.08.2018r.
Czy ktoś wie, jak długo taki syrop jest dobry? Mam słoik sprzed dwóch lat i nie wiem, czy jest jeszcze dobry?