Miód majowy, czyli syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Sposób przygotowania, zastosowanie i prozdrowotne działanie syropu z mlecza 

Fot: Pilat666 / gettyimages.com

Syrop z mniszka lekarskiego posiada prozdrowotne właściwości, do których zalicza się m.in. wspomaganie układu oddechowego podczas infekcji, zwalczanie wirusów, bakterii oraz działanie przeciwmiażdżycowe. Przygotowuje się go z kwiatów mlecza, które należy zbierać w maju.

Syrop z mniszka lekarskiego, potocznie nazywanego mleczem, wykazuje liczne właściwości lecznicze. Najczęściej stosowany jest w celu zwalczania męczącego kaszlu i bólu gardła. Można go przygotować w prosty sposób samodzielnie w domu, wykorzystując do tego kwiaty rośliny.

Zobacz film: Zastosowanie mniszka lekarskiego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Właściwości i działanie syropu z mniszka lekarskiego

Lecznicze właściwości posiada cały mniszek lekarski, czyli liście, kwiaty oraz korzenie. Mniszek lekarski jest dziko rosnącym chwastem o prozdrowotnym działaniu. Syrop z mniszka, nazywany również miodem majowym przygotowuje się z kwiatów rośliny. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu skutecznie zwalcza infekcje i towarzyszące im objawy. Syrop z mleczu wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed zachorowaniem. Miód majowy wykazuje działanie detoksykacyjne, oczyszcza organizm z toksyn, oraz moczopędne, więc zalecany jest osobom z chorobami nerek, kamicą nerkową oraz przy infekcjach dróg moczowych. Syrop z mniszka lekarskiego zapobiega również rozwojowi miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza proces gojenia się ran oraz wspomaga układ oddechowy w trakcie infekcji, przyczyniając się do oczyszczania dróg oddechowych, łagodzenia kaszlu, chrypki oraz stanów zapalnym jamy ustnej i gardła. Syrop pobudza procesy trawienne, stymuluje wytwarzanie soku żołądkowego, dzięki czemu zwalcza dolegliwości żołądkowego. Zalecany jest osobom z chorobami wątroby lub woreczka żółciowego.

Zobacz także: Syrop z czarnego bzu – jakie ma właściwości?

Co dostarcza miód majowy?

Miód majowy dostarcza wielu cennych dla zdrowia substancji. Wśród nich należy wymienić witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, oraz witaminy A, C, D, wzmacniające układ odpornościowy oraz kostny. Syrop z mniszka lekarskiego jest źródłem flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne – chronią przed rozwojem licznych chorób, m.in. układu krążenia i nowotworów oraz hamują procesy starzenia się skóry. W składzie miodu majowego znajdują się również garbniki o właściwościach przeciwzapalnych, bakteriobójczych i przeciwświądowych. Kwiaty mlecza dostarczają ważnych składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu i krzemu, które zapewniają prawidłową pracę układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego. Cennym składnikiem są również triterpeny obniżające stężenie cholesterolu we krwi oraz działające przeciwbólowo, antywirusowo i detoksykacyjnie.

Zobacz także: Drogocenne źródło krzemu – skrzyp polny w pielęgnacji włosów. Zastosowanie i właściwości 

Zobacz film: Niezwykła moc mniszka lekarskiego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Syrop z mniszka lekarskiego: przepis

Nazwa „miód majowy”, która określa syrop z mniszka lekarskiego, jest związana z tym, że kwiaty mleczu do przygotowania syropu najlepiej jest zbierać w maju. W tym okresie kwiaty rośliny są odpowiednio dojrzałe i pozbawione posmaku goryczy. Należy zbierać duże kwiaty mleczu, bez łodyżek. Zerwane kwiaty układa się na gazecie lub czystej ściereczce i pozostawia na około godzinę. Do przyrządzenia leczniczego syropu potrzebne są:

  • litr kwiatów mniszka lekarskiego,
  • litr wody,
  • 1 kilogram cukru,
  • 2 cytryny.

Kwiaty mniszka wkłada się do garnka, zalewa zimną wodą, a następnie gotuje się na małym ogniu przez około 15 minut. Po upływie tego czasu, garnek odstawia się w chłodne miejsce na całą dobę. Wywar odcedza się przez sito i dodaje się do niego cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji lejącego miodu, czyli przez około 2 godziny. Przygotowywany syrop z mniszka lekarskiego przelewa się do słoiczków lub butelek.

Syrop z mniszka bez gotowania i bez cukru

Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego przygotuje się również bez gotowania i bez dodatku białego cukru, którego zamiennikiem jest naturalny słodzik – ksylitol, inaczej cukier brzozowy. Kwiaty mlecza układa się w wyparzonym słoiku warstwowo – około dwucentymetrową warstwę kwiatów posypuje się cukrem brzozowym ponawiając czynność aż do wypełnienia słoiczka. Końcową, wierzchnią warstwę powinien tworzyć ksylitol. Wypełniony słoik odstawia się w nasłonecznione miejsce w celu rozpuszczenia cukru. Syrop z mniszka jest gotowy do użycia po około 7-10 dniach.

Syrop z mniszka lekarskiego: dawkowanie

Osobom dorosłym zaleca się stosowanie syropu z mniszka lekarskiego w ilości 2-3 łyżeczki w ciągu doby. Maksymalną dawką dla dziecka jest 1-1,5 łyżeczki syropu (połowa dawki dla osoby dorosłej). Dzieciom syrop najczęściej podaje się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, kaszlu oraz bólu gardła. Domowy syrop z mlecza można bezpiecznie stosować u dzieci już od 9.miesiąca życia. Miód majowy może być wykorzystywany do słodzenia herbaty oraz jako dodatek do pieczywa.

Przeciwwskazania do stosowania syropu z mniszka lekarskiego

Do przygotowania tradycyjnego syropu z mniszka lekarskiego wykorzystuje się dużą ilość cukru. Z tego powodu syrop nie powinien być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Diabetykom (cukrzykom) zaleca się syrop bez cukru (dosładzany ksylitolem) lub picie naparu z mniszka lekarskiego, który również posiada właściwości prozdrowotne. Miód majowy pobudza produkcję soków żołądkowych, dlatego przeciwwskazany jest w przypadku choroby wrzodowej oraz nadkwaśności żołądka. 

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Data aktualizacji: 10.10.2018,
Opublikowano: 03.05.2017 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Babcia 31.12.2018r.

Syrop jest skuteczny. Robię dla całego klanu - 4 rodziny. Wnuki i dzieci używają od listopada do końca marca. Poza katarami nie ma poważnych infekcji. Najbardziej nie lubię zbierać kwiatów. Zrywam ich 10 kg.

Honorata 10.08.2018r.

Czy ktoś wie, jak długo taki syrop jest dobry? Mam słoik sprzed dwóch lat i nie wiem, czy jest jeszcze dobry?

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej