Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane

Fot. greenp / Getty Images

W wyniku decyzji Powiatowego Lekarza Weterynarii sieć sklepów Żabka wycofuje niektóre produkty z zawartością mięsa wołowego. Możliwe, że mięso nie było przebadane. 

Produkty są wycofane ze względu na prawdopodobieństwo obecności mięsa niepoddanego badaniu poubojowemu - czytamy w komunikacie sklepów. 

Klienci, którzy kupili produkty powinni je zwrócić w najbliższym sklepie Żabka lub Freshmarket i otrzymają oni pełną rekompensatę za towar. O jakich produktach mowa? Chodzi o dwa produkty pochodzące z firmy Konspol Holding:

Cheeseburger wołowy Szam Amm

  • numer partii 515/C/1, termin przydatności do spożycia 18/02/2019,
  • numer partii 553/C/1, termin przydatności do spożycia 19/02/2019,
  • numer partii 581/C/1, termin przydatności do spożycia 20/02/2019.

Kiełbaski z wołowiną XL

  • numer partii 676/1, termin przydatności do spożycia 17/11/2019,
  • numer partii 780/1, termin przydatności do spożycia 20/11/2019.

Więcej znajdziecie na TVN24: Żabka wycofuje produkty. "Prawdopodobieństwo obecności niebadanego mięsa"

Jak truje nas mięso?

Przemysł mięsny od lat nie ma nic wspólnego ze szczęśliwymi zwierzętami na dużych wybiegach, choć reklamy próbują przekonywać konsumentów, że jest inaczej. Zwierzęta są karmione paszą z antybiotykami, nie mają odpowiednich warunków do życia, zapewnionego ruchu i często nawet dostępu do światła. 

Jak ujawnił Superwizjer zwierzęta są wykorzystywane zawsze, nawet wtedy, kiedy są chore i powinny zostać "zutylizowane", tj. uśpione. Chore krowy, często w fatalnym stanie, są transportowane do ubojni, gdzie są zabijane, a ich mięso sprzedawane wbrew przepisom, ale po okazyjnej cenie. 

Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: REPORTAŻ

Zwierzęta, które są transportowane do rzeźni przeżywają ogromny stres. Jadąc setki kilometrów bez wody, ściśnięte, we własnych odchodach boją się, na skutek czego w ich organizmach dochodzi do wytwarzania ogromnych ilości hormonów. Mają one wpływ na smak mięsa, a także na nasze organizmy. Niestety mięso nie jest najzdrowsze, mimo że teoretycznie jakieś wartości odżywcze zawiera. Pytanie tylko, czy nie można ich zastąpić stosując tylko dietę roślinną? 

Warto wiedzieć, że nadmierne spożycie mięsa przyczynia się do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi, a także sprzyja rozwojowi nowotworów z rakiem jelita grubego na czele. Eksperci zalecają ograniczenie spożycia mięsa do zaledwie pół kilograma na tydzień, przy czym powinno to być mięso chude. Czyli zdecydowanie nie wołowina i nie wieprzowina, choć ich spożycie i tak nie jest w Polsce najwyższe. 

Mało tego - warto ograniczyć jedzenie wędlin! Aby nie były one szkodliwe możemy zjeść zaledwie plasterek wędliny dziennie. Zobaczcie, co o wędlinach i ich związkiem z rozwojem nowotworów mówią eksperci: Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek

Mięso w sklepach

Przemysł mięsny wykorzystuje zwierzęta, zaś przemysł spożywczy - ludzi. Niestety odświeżanie mięsa w sklepach, faszerowanie go wodą, dodawanie do niego tłuszczu to dość popularne praktyki. Więcej o tym znajdziecie tutaj: Woda w wędlinie, tłuszcz w kiełbasie, czyli co dominuje w mięsie i na filmie poniżej:

Zobacz film: Odświeżanie mięsa. Źródło: CO nas truje


Data aktualizacji: 05.02.2019,
Opublikowano: 05.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej