Melon galia – jakie posiada właściwości? Czy jest kaloryczny?

Fot.: tpzijl / Getty Images

Melon galia jest najpopularniejszą odmianą owocu, który jest dostępny w większości sklepów spożywczych. Poza charakterystycznym wyglądem i smakiem posiada właściwości zdrowotne, o których nie każdy pamięta. Tymczasem powinien znaleźć się w diecie m.in. osób z nadciśnieniem i miażdżycą.

Melon galia nie tylko reguluje ciśnienie i zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach, ale ponadto jest skutecznym środkiem odchudzającym. Pomaga też dłużej cieszyć się wakacyjną opalenizną i wspomaga pracę oczu.

Melon galia – pochodzenie

Zalety smakowe i właściwości zdrowotne melona galia znane i doceniane były już w starożytności. Pierwotnie owoc uprawiano w dorzeczu Nilu i tak naprawdę dopiero w XV w. trafił on do Europy. Ponieważ ówczesna medycyna opierała się na ziołach, warzywach i owocach, bardzo szybko zaczęto polecać go jako składnik diety, szczególnie wskazany w okresach rekonwalescencji po przebytych chorobach, przy zdiagnozowanym reumatyzmie, a także problemach z nerkami. Już wtedy ceniono jego moczopędne właściwości.

Wszystkie odmiany melona galia mają charakterystyczny zielono-żółty, miąższ, a w ich wnętrzu znajdują się niejadalne, niewielkie pestki. Owoce te są ponadto bardzo aromatyczne i słodkie, mimo że w niemal 90% składają się z wody. Mało kto zdaje sobie sprawę, że melon jest tak naprawdę bliskim krewnym ogórka, więc bliżej mu do rodziny warzyw niż owoców.

Jakie właściwości posiada melon galia?

Swoje właściwości melon galia zawdzięcza obecnym w nim w dużych ilościach beta-karotenom, które odpowiadają za charakterystyczną barwę jego miąższu. Jest to związek z grupy karotenoidów, czyli żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwników roślinnych, które jednocześnie są skutecznymi przeciwutleniaczami, chroniącymi przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także zapobiegającymi powstawaniu nowotworów. Dodatkowo jest to substancja, która wspiera dobrą kondycję wzroku. Im bardziej pomarańczowy miąższ owocu, tym więcej beta-karotenu.

Ponadto w melonie obecny jest jeszcze jeden związek z grupy antyoksydantów – likopen oraz pektyny czyli rozpuszczalny błonnik. Owoc ceniony jest przez wzgląd na znaczną ilość potasu (280 mg w 100 g) oraz inne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk oraz witaminy A, E, K, C i B6.

Potas wpływa na regulację ciśnienia tętniczego. Witaminy z grupy B wspomagają natomiast prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego też melon wskazany jest dla osób żyjących w dużym stresie oraz dla tych, którzy mają problem z zasypianiem.

Związki i minerały, które zawiera owoc, nie tylko działają oczyszczająco i są moczopędne, ale sprawdzają się także w pielęgnacji skóry, zwłaszcza suchej, skłonnej do podrażnień i trądzikowej (łagodzi zmiany skórne i zapobiega ich powstawaniu). Wyciąg z melona stanowi bazę niektórych linii kremów nawilżających. Przeciwutleniacze, beta-karoten oraz witamina C i E poprawiają kondycję skóry, sprzyjają jej regeneracji, a co najważniejsze – opóźniają efekty starzenia.

Melon galia – kalorie

Ponieważ owoc w większości składa się z wody, jest przez to niskokaloryczny – w około 100 g melona galia jest zaledwie od 28 do 34 kcal. Polecany jest dla osób, które mają problemy z nadwagą i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jego dodatkową zaletą jest obecność cytruliny – aminokwasu, który uczestniczy w procesie produkcji hormonu wzrostu, a przy tym przyspiesza proces utraty wagi.

Melon galia należy do grupy owoców o wysokim indeksie glikemicznym (IG 60), przez co nie może być spożywany przez cukrzyków. Może aktywować także tzw. alergie krzyżowe (reakcja uczuleniowa po kontakcie z substancją, która pochodzi z tej samej grupy alergenów). Po spożyciu melona, pomarańczy czy arbuza może wystąpić reakcja alergiczna u osób uczulonych na pyłki traw.

Melon galia – zastosowanie w kuchni

Melon galia nadaje się nie tylko do deserów, ale również jako dodatek do dań mięsnych – znawcy kuchni podkreślają, że idealnie komponuje się np. z szynką parmeńską i serem feta. Słodsze odmiany, o bardziej pomarańczowym miąższu, lepiej nadają się do sałatek owocowych, a te o smaku określanym jako orzeźwiający (z zielonym miąższem) sprawdzają się jako dodatek do owoców morza.

Zawsze należy pamiętać, że melony tracą szybko swoje właściwości, szczególnie witaminy, jeśli są wystawione na działanie powietrza, dlatego należy kupować tylko całe owoce i nie przechowywać zbyt długo przekrojonych połówek owocu. Najsmaczniejsze są te najbardziej dojrzałe, co można poznać po zapachu – melon galia powinien mieć intensywną woń.

Owoc może być jedzony na surowo. Najprościej jest go przekroić na dwie połówki, wydrążyć za pomocą łyżki nasiona i pokroić na mniejsze kawałki, oddzielając miąższ od twardej skóry.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 16.03.2018,
Opublikowano: 27.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej