Masz problemy z wątrobą? Sprawdź, co zrobić, aby poprawić jej działanie

Fot: Hiroshi Watanabe / gettyimages.com

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w ciele człowieka. Odpowiada za produkcję niektórych związków, a także za neutralizowanie tych niebezpiecznych dla zdrowia. Mimo że sama potrafi świetnie się regenerować, to zbyt obciążona może odmówić posłuszeństwa. Jak uniknąć takich problemów?

Wątroba znajduje się po prawej stronie nadbrzusza. Jej podstawowym zadaniem jest detoksykacja, czyli unieszkodliwienie toksycznych i szkodliwych substancji. Dodatkowo wspiera układ immunologiczny, to w niej odbywa się aktywacja funkcji obronnych organizmu. Odpowiada także za utrzymanie prawidłowej temperatury oraz metabolizm tłuszczów i bilirubiny (produkt rozpadu czerwonych krwinek). Wątroba magazynuje również glukozę i węglowodany.

Chora wątroba - objawy

Mimo że wątroba nie jest unerwiona i sama z siebie nie może boleć, to jeśli choruje może się pojawić dyskomfort czy ból z prawej strony brzucha. Jeśli towarzyszą mu nudności, wymioty, brak apetytu, a nawet awersja do pokarmów, zwłaszcza tłustych. Należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem. 

Jak poprawić pracę wątroby?

Działanie wątroby w dużej mierze zależy od nas samych i naszych nawyków. Co zrobić, aby ulżyć wątrobie?

  • Alkohol 

Trzeba sobie zdawać sprawę, że alkohol to trucizna. Przyjmowany w nadmiarze może doprowadzić do marskości narządu, a w konsekwencji do raka wątroby. Jeśli całkowita rezygnacja nie jest możliwa, warto przynajmniej ograniczyć jego spożycie. Mimo że nie ma czegoś takiego, jak bezpieczna dawka alkoholu, to lekarze zezwalają na wypicie jednego kieliszka wina lub wódki dziennie.

  • Dieta

Ogromny wpływ na pracę wątroby ma dieta. Dla lepszej pracy narządu warto wprowadzić więcej warzyw zwłaszcza tych bogatych w witaminy z grupy B, czyli szpinak, brokuły, fasola, ziemniaki. To dzięki procesy metaboliczne przebiegają prawidłowo, a zawarty w nich błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit oraz całego przewodu pokarmowego. Ostrożnie trzeba podchodzić do czosnku. Zawarta w nim siarka może podrażnić wątrobę.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że wątroba odpowiada za rozkład tłuszczów. Te pochodzenia zwierzęco zawierają bardzo dużo cholesterolu i są trudniejsze do strawienia. Wątroba znacznie lepiej poradzi sobie z tłuszczami pochodzenia roślinnego. Mimo że są dla niej zdrowszy, to trzeba je stosować w rozsądnych ilościach.

Na pracę wątroby wpływa nie tylko sam skład posiłku, ale jego częstotliwość. Narząd znacznie lepiej i sprawniej upora się z 5 czy 6 małymi posiłkami niż 3 dużymi. Mniejsze porcje łatwiej jest nie tylko strawić, ale i "wyciągnąć" z nich najbardziej wartościowe substancje. Warto także pamiętać, że wątroba nie lubi pospiechu. Jedzenie w biegu zmusza wątrobę do wydzielania dużej ilości żółci w krótkim czasie, co jest dla niej sporym obciążeniem. Dlatego trzeba zadać oto, aby posiłki jeść w spokoju i bardzo dokładnie przeżuwać kęsy.

Jak zbudowana jest wątroba? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Budowa wątroby Źródło: 36,6

  • Przyprawy

Aby wątroba działała jeszcze sprawniej posiłki warto doprawiać ziołami. Jej pracę wspomoże majeranek, jałowiec, tymianek i mięta, które zwiększają wydzielanie żółci, a tym samym poprawiają trawienie. Warto także na stałe wprowadzić do diety kminek oraz oregano. Wykazują one działanie rozkurczowe, regulują wydzielanie żółci oraz zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Uważać trzeba natomiast na pieprz, curry, cząber, ostrą paprykę, musztardy i ocet, gdyż mogą one podrażniać układ pokarmowy.

  • Zioła

Pracę wątroby mogą wspomóc także niektóre zioła. Na uwagę zasługują ostropest plamisty i ziela karczochów. Ostropest ma w swoim składzie silimarynę. Dzięki niej wątroba szybciej się regeneruje oraz wytwarza więcej żółci. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalnie i odtruwające. Karczoch to doskonałe źródło cynareiny, która także ułatwia regenerację wątroby i zwiększa wydzielanie żółci. Więcej informacji o ziołach, które wspomagają pracę wątroby znajdziesz w naszym materiale: Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające

Data aktualizacji: 03.06.2020,
Opublikowano: 03.06.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej