Maniok jadalny – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie w diecie

Fot. Julio Ricco / Getty Images

Maniok jadalny to roślina będąca podstawowym źródłem węglowodanów i składnikiem codziennej diety mieszkańców krajów Ameryki Południowej oraz państw azjatyckich i afrykańskich. Przetwory z manioku cenione są ze względu na właściwości odżywcze, a także smak, głównie o nucie słodyczy.

 Korzeń manioku stanowi alternatywę żywieniową dla innych roślin jadalnych rosnących pod ziemią, m.in. dla ziemniaków, batatów czy buraków. Liście warzywa wykorzystuje się jako przyprawę do zup czy deserów. Maniok jadalny stanowi ponadto wartościowy surowiec w przemyśle, kosmetyce oraz w medycynie.

Co to jest maniok jadalny?

Maniok jadalny to gatunek uprawnej rośliny, której bulwy rosnące pod ziemią stanowią cenne źródło witamin, pierwiastków i mikroelementów w codziennej diecie krajów Ameryki Południowej, Azji oraz Afryki. W strefie tropikalnej korzeń manioku jest odpowiednikiem ziemniaka z klimatu umiarkowanego, z kolei w krajach europejskich stanowi alternatywę dla innych roślin bulwiastych, m.in. dla batatów czy buraków. Warzywo ze względu na smak i cenne właściwości z powodzeniem wykorzystywane jest w sztuce kulinarnej oraz w lecznictwie, a także w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym.

Czy jadłeś kiedyś maniok?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Jak przyrządzić maniok?

Maniok jadalny ma szerokie zastosowanie szczególnie w gastronomii. Warzywo można wykorzystać niemal w całości po odpowiedniej obróbce termicznej, ze względu na to, że jego nasiona, liście, a szczególnie korzeń, w postaci surowej są toksyczne i mogą stanowić zagrożenie dla organizmu za sprawą tzw. kwasu pruskiego.

Najbardziej powszechnym sposobem przygotowania manioku jest gotowanie i smażenie bulw w całości lub w talarkach oraz spożywanie ich po utłuczeniu. Z korzenia manioku można przygotować wiele dań na podobieństwo potraw ziemniaczanych. Ponadto marynowane i poddane fermentacji warzywa wykorzystywane są do produkcji oleju, alkoholu, piwa czy octu.

Suszone i zmielone liście stanowią przyprawę do zup i sosów oraz dodatek do deserów. Z kolei z suszonych, startych i prażonych korzeni produkuje się mąkę, tzw. kassawę, która służy do wypieku m.in. chleba i innych wyrobów tego typu. Mielona mączka z manioku stanowi również półprodukt do wyrobu tzw. tapioki, czyli kaszy o grubym granulacie, powszechnie stosowanej do sporządzania dietetycznych potraw skrobiowych.

Przy jakich dolegliwościach warto pamiętać o ziołach? Odpowiedź na filmie: 

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Maniok – wartości odżywcze

Maniok jadalny stanowi cenne źródło węglowodanów i błonnika, witamin (A, B1, B2, B3, B6, B9 i C) oraz minerałów, jak fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo czy cynk, a także wody. Roślina jest łatwo przyswajalna przez organizm, a skrobia z manioku oraz produkty jej rozkładu czynnie i sprawnie wspierają funkcjonowanie układu trawiennego. Kompleks składników odżywczych jest niezwykle sycący dla organizmu, a ze względu na niski indeks glikemiczny uwalniana w wolnym i stałym tempie glukoza nie powoduje nagłych skoków insuliny, ale systematyczne produkowanie energii. Spożywanie potraw z manioku wpływa na wytrzymałość fizyczną oraz zapobiega zmęczeniu i nagłym atakom głodu, obniża apetyt i odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Właściwości lecznicze manioku

Dzięki wyjątkowym wartościom odżywczym maniok jadalny oraz różne przetwory, jak makaron, kasza czy ciastka z manioku, wykorzystywane są w leczeniu zaburzeń i chorób dotyczących m.in. układu trawiennego. Poprzez regulację flory bakteryjnej jelit i usprawnienie przyswajania składników odżywczych wpływają bowiem na poprawę metabolizmu pokarmowego, stanowią nieocenioną pomoc w walce z nadkwasotą, wrzodami czy wzdęciami, zaparciami i biegunkami.

Tapioka z manioku polecana jest osobom z wrażliwym żołądkiem i chorym na celiakię, a także alergikom żywieniowym, szczególnie eliminującym z diety gluten. Maniok jadalny sprawnie reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, dlatego wskazany jest dla diabetyków i cukrzyków, a także osób walczących z otyłością. Ponadto zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, wspiera produkcję czerwonych i białych płytek krwi, a także usprawnia przepływ chłonki w układzie limfatycznym, stymuluje funkcjonowanie układu odpornościowego.

Maniok działa przeciwzapalnie w chorobach zwyrodnieniowych stawów oraz o charakterze artretyzmu, usprawniając metabolizm kwasu moczowego oraz wchłanianie obrzęków. Wspiera wytrzymałość kości oraz przyspiesza regenerację uszkodzonych włókien kolagenowych ścięgien i mięśni w przebiegu urazów, łagodzi dolegliwości bólowe układu ruchu, stanowi źródło długotrwałej energii i wydłuża możliwości fizyczne organizmu.

Maniok jadalny znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry, np. w leczeniu otarć, oparzeń, egzemy, a także podrażnień o innym charakterze. Świeże lub suszone liście stosowane zewnętrznie stanowią wsparcie w oczyszczaniu otwartych, ale płytkich ran, przyspieszając procesy gojenia.

Bibliografia:

  1. Nagib Nassar, Rodomiro Ortiz. Korzeń dla ubogich. „Świat Nauki”. 6 (226), s. 76-81, czerwiec 2010. Warszawa: Prószyński Media.
Data aktualizacji: 17.05.2019,
Opublikowano: 14.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej