Mango było uprawiane już kilka tysięcy lat temu. Jego smakowe i zdrowotne właściwości doceniane są obecnie na całym świecie. Mimo znacznej słodyczy owoc mango pozwala obniżyć poziom cukru we krwi.
Mango – owoc znany od pokoleń
Owoc mango był uprawiany i doceniany w Indiach już ponad 4 tysiące lat temu. Hindusi nazywają mango „owocem bogów”. W Europie pojawiło się natomiast dopiero w XVI wieku, kiedy miały miejsce tzw. wielkie odkrycia geograficzne. We współczesnym świecie uprawy mango rozlokowane są w objętych klimatem tropikalnym częściach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii. Mango rośnie także w Europie. Ma 60 kcal w 100 g, z czego większość stanowią węglowodany. Zawiera dużo witaminy C, więc przyda się na przykład przy leczeniu gardła i przeziębień.
Owoc mango – właściwości
-
Mango w kosmetyce
Wiele kosmetyków dostępnych na rynku ma w składzie ekstrakt i olejek z mango. Dotyczy to zwłaszcza kosmetyków do cery dojrzałej i suchej. Właściwości nawilżające i odmładzające tych dodatków pozwalają ukoić napiętą i przesuszoną skórę, dodają jej blasku i zdrowszego, młodego wyglądu. Te właściwości mango sprawiają, że znajdziemy go także w balsamach do ciała.
-
Mango a zespół metaboliczny
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oklahoma przekonują o możliwości uregulowania poziomu lipidów dzięki spożywaniu mango. Zmniejsza to znacznie ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzają to badacze z Uniwersytetu w Queensland. Ponadto przekonują o większych korzyściach płynących z „leczenia się” mango niż przyjmowania niektórych leków na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu czy w przypadku cukrzycy. Mango nie zastąpi jednak leczenia, dlatego wszelkie zmiany należy konsultować z lekarzem.
Jedzenie mango przyczynia się także do obniżenia insulinooporności i pomaga w poprawie tolerancji glukozy.
Podczas spotkania Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB - Federation of American Societies for Experimental Biology) zaprezentowano szereg badań, których wyniki dowodzą, że dzięki spożywaniu mango każdego dnia możliwe jest obniżenie poziomu cukru we krwi – mimo że owoc jest nasycony cukrami. Badania nie były jednak przeprowadzone na ludziach, tylko myszach, dlatego nie można odnieść tych wyników w sposób pewny do ludzi.
-
Mango a odchudzanie
Badania grupy naukowców z Kamerunu pokazują, że afrykańskie mango – dokładniej wyciąg z nasion tego owocu – pomaga w relatywnie szybkim pozbyciu się zbędnych kilogramów. W Stanach Zjednoczonych tabletki z ekstraktem z mango są niezwykle popularne, bardziej niż inne specyfiki wspomagające proces odchudzania.
Zobacz także: Liczi – jakie ma właściwości i jak je spożywać
Doniesienia Kameruńczyków nie wzbudzają jednak optymizmu wśród szerszego grona naukowców – jest to tylko suplement, a jego pozytywne działanie spowodowane jest zawartością błonnika w ekstrakcie z mango. Błonnik przyczynia się do regulacji wypróżnień i wypełnienia żołądka, tak aby nawet po niewielkim posiłku długo odczuwać sytość. Uczeni podają ponadto w wątpliwość bezpieczeństwo stosowania ekstraktu z nasion mango. Obawy wywołuje taka zawartość błonnika, która może zaburzyć przyswajanie wartościowych składników.
-
Mango a nowotwory
Zawarte w mango substancje podejrzewane są o powstrzymywanie rozwoju raka piersi oraz okrężnicy.
Wyciągi z mango poddawane były testom na komórkach nowotworowych białaczki, płuc, piersi, prostaty i okrężnicy. Wyniki badań wskazywały najlepsze działanie mango w przypadku nowotworów piersi i okrężnicy – ekstrakty z tego owocu hamowały wzrost komórek poprzez tzw. śmierć komórkową (apoptozę) przy jednoczesnym braku naruszenia komórek niezaatakowanych przez nowotwór. Przyczyniły się do tego polifenole zawarte w mango.
Jak wybrać, obrać i jeść mango?
Skórka dojrzałego mango powinna mieć barwy zarówno czerwone, jak i żółte oraz zielone. Całkowicie zielone owoce są niedojrzałe, czerwone zaś – przejrzałe. W mango nadającym się do spożycia skórka się nie klei, za to lekko ugina pod naciskiem palca. W okolicy szypułki owoc wydziela przyjemny zapach.
Przed obraniem mango należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoc trzeba umieścić na desce w pozycji pionowej – ogonkiem w dół. Następnie należy odciąć szersze boki, a miąższ, który znajduje się wewnątrz skórki, naciąć dogłębnie tak, by powstała kratka. Teraz wystarczy odgiąć skórkę w taki sposób, by kostki były wypukłe – wystarczy odciąć je nożem przy samej skórce. Można zjeść same kawałki albo dodać do deseru (np. sernika na zimno) lub ulubionej sałatki.
Spożycie mango – przeciwwskazania
Osoby cierpiące na kamicę szczawianowo-wapniową powinny wystrzegać się jedzenia mango. Jest to spowodowane obecnością w miąższu szczawianów. Owoc ten może również wywołać reakcję alergiczną – po spożyciu pojawiają się podrażnienia skóry i wysypka.
Mario 19.09.2018r.
Odkad jem mango,wstajemy we dwoch z rana!