Mango – kaloryczność, właściwości i wartości odżywcze

Fot: nata_vkusidey / fotolia.com

Mango to jedno określenie obejmujące grupę ok. 45 różnych gatunków drzew owocowych. Popularny owoc mango zawiera dużą dawkę witaminy C, która wspiera walkę z przeziębieniami. Mango także pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a także obniżyć cholesterol.

Mango było uprawiane już kilka tysięcy lat temu. Jego smakowe i zdrowotne właściwości doceniane są obecnie na całym świecie. Mimo znacznej słodyczy owoc mango pozwala obniżyć poziom cukru we krwi.

Mango – owoc znany od pokoleń

Owoc mango był uprawiany i doceniany w Indiach już ponad 4 tysiące lat temu. Hindusi nazywają mango „owocem bogów”. W Europie pojawiło się natomiast dopiero w XVI wieku, kiedy miały miejsce tzw. wielkie odkrycia geograficzne. We współczesnym świecie uprawy mango rozlokowane są w objętych klimatem tropikalnym częściach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii. Mango rośnie także w Europie. Ma 60 kcal w 100 g, z czego większość stanowią węglowodany. Zawiera dużo witaminy C, więc przyda się na przykład przy leczeniu gardła i przeziębień.

Owoc mango – właściwości

  • Mango w kosmetyce

Wiele kosmetyków dostępnych na rynku ma w składzie ekstrakt i olejek z mango. Dotyczy to zwłaszcza kosmetyków do cery dojrzałej i suchej. Właściwości nawilżające i odmładzające tych dodatków pozwalają ukoić napiętą i przesuszoną skórę, dodają jej blasku i zdrowszego, młodego wyglądu. Te właściwości mango sprawiają, że znajdziemy go także w balsamach do ciała.

  • Mango a zespół metaboliczny

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oklahoma przekonują o możliwości uregulowania poziomu lipidów dzięki spożywaniu mango. Zmniejsza to znacznie ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzają to badacze z Uniwersytetu w Queensland. Ponadto przekonują o większych korzyściach płynących z „leczenia się” mango niż przyjmowania niektórych leków na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu czy w przypadku cukrzycy. Mango nie zastąpi jednak leczenia, dlatego wszelkie zmiany należy konsultować z lekarzem.

Jedzenie mango przyczynia się także do obniżenia insulinooporności i pomaga w poprawie tolerancji glukozy.

Podczas spotkania Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB - Federation of American Societies for Experimental Biology) zaprezentowano szereg badań, których wyniki dowodzą, że dzięki spożywaniu mango każdego dnia możliwe jest obniżenie poziomu cukru we krwi – mimo że owoc jest nasycony cukrami. Badania nie były jednak przeprowadzone na ludziach, tylko myszach, dlatego nie można odnieść tych wyników w sposób pewny do ludzi.

  • Mango a odchudzanie

Badania grupy naukowców z Kamerunu pokazują, że afrykańskie mango – dokładniej wyciąg z nasion tego owocu – pomaga w relatywnie szybkim pozbyciu się zbędnych kilogramów. W Stanach Zjednoczonych tabletki z ekstraktem z mango są niezwykle popularne, bardziej niż inne specyfiki wspomagające proces odchudzania.

Zobacz także: Liczi – jakie ma właściwości i jak je spożywać

Doniesienia Kameruńczyków nie wzbudzają jednak optymizmu wśród szerszego grona naukowców – jest to tylko suplement, a jego pozytywne działanie spowodowane jest zawartością błonnika w ekstrakcie z mango. Błonnik przyczynia się do regulacji wypróżnień i wypełnienia żołądka, tak aby nawet po niewielkim posiłku długo odczuwać sytość. Uczeni podają ponadto w wątpliwość bezpieczeństwo stosowania ekstraktu z nasion mango. Obawy wywołuje taka zawartość błonnika, która może zaburzyć przyswajanie wartościowych składników.

  • Mango a nowotwory

Zawarte w mango substancje podejrzewane są o powstrzymywanie rozwoju raka piersi oraz okrężnicy.

Wyciągi z mango poddawane były testom na komórkach nowotworowych białaczki, płuc, piersi, prostaty i okrężnicy. Wyniki badań wskazywały najlepsze działanie mango w przypadku nowotworów piersi i okrężnicy – ekstrakty z tego owocu hamowały wzrost komórek poprzez tzw. śmierć komórkową (apoptozę) przy jednoczesnym braku naruszenia komórek niezaatakowanych przez nowotwór. Przyczyniły się do tego polifenole zawarte w mango.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Jak wybrać, obrać i jeść mango?

Skórka dojrzałego mango powinna mieć barwy zarówno czerwone, jak i żółte oraz zielone. Całkowicie zielone owoce są niedojrzałe, czerwone zaś – przejrzałe. W mango nadającym się do spożycia skórka się nie klei, za to lekko ugina pod naciskiem palca. W okolicy szypułki owoc wydziela przyjemny zapach.

Przed obraniem mango należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoc trzeba umieścić na desce w pozycji pionowej – ogonkiem w dół. Następnie należy odciąć szersze boki, a miąższ, który znajduje się wewnątrz skórki, naciąć dogłębnie tak, by powstała kratka. Teraz wystarczy odgiąć skórkę w taki sposób, by kostki były wypukłe – wystarczy odciąć je nożem przy samej skórce. Można zjeść same kawałki albo dodać do deseru (np. sernika na zimno) lub ulubionej sałatki.

Spożycie mango – przeciwwskazania

Osoby cierpiące na kamicę szczawianowo-wapniową powinny wystrzegać się jedzenia mango. Jest to spowodowane obecnością w miąższu szczawianów. Owoc ten może również wywołać reakcję alergiczną – po spożyciu pojawiają się podrażnienia skóry i wysypka.

Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Mario 19.09.2018r.

Odkad jem mango,wstajemy we dwoch z rana!

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej