Maltitol – zalety i wady naturalnego zamiennika cukru

Fot. kirisa99 / Getty Images

Maltitol to substancja słodząca – niemal tak samo słodka, jak zwykły cukier, ale o zdecydowanie niższej wartości kalorycznej i indeksie glikemicznym. Stosowany jest w przemyśle spożywczym do produkcji żywności light. Można go także wykorzystywać w gospodarstwie domowym.

Maltitol – tak jak ksylitol czy erytrytol – należy do grupy półsyntetycznych słodzików, tzw. polioli. Takie substancje słodzące nie są pozbawione wad, ale warto stosować je jako zamienniki zwykłego cukru, którego nadmiar w diecie jest znacznie bardziej szkodliwy dla zdrowia.

Czym jest maltitol i syrop maltitolowy?

Poliole to alkohole wielowodorotlenowe, czyli takie, które posiadają w cząsteczce więcej niż jedną grupę hydroksylową (-OH). Są to naturalne związki organiczne (bez sztucznych dodatków), które pozyskuje się z roślin w procesach złożonej obróbki chemicznej. Maltitol pozyskiwany jest zwykle w reakcji redukcji maltozy znajdującej się w ziarnach kukurydzy.

Maltitol lub syrop maltitolowy stosowany jest najczęściej jako substancja słodząca w produkcji dietetycznej żywności, np. dla osób odchudzających się czy diabetyków. Na oficjalnej liście dodatków spożywczych oznaczony jest symbolem E965. Jako słodzik maltitol dostępny jest w sklepach w postaci kryształków przypominających wyglądem tradycyjny biały cukier.

Czym zastąpić cukier? Dowiesz się tego z filmu: 

Zobacz film: Czym zastąpić cukier? Źródło: 36,6.

Właściwości maltitolu

Maltitol nie różni się smakiem od zwykłego cukru, choć jego słodycz określa się jako mniejszą o 10–40% w stosunku do słodyczy sacharozy. Z tego względu w produktach spożywczych często wykorzystywany jest razem ze słodzikami syntetycznymi, takimi jak aspartam czy sacharyna. Te mogą być od białego cukru nawet kilka tysięcy razy słodsze, ale rozpadają się w wysokich temperaturach i nie nadają produktom pożądanej tekstury. Maltitol jest termostabilny. Ponadto jest higroskopijny i łatwo rozpuszcza się w wodzie, tak samo jak cukier. Dzięki temu z powodzeniem może go zastępować w procesach gotowania czy pieczenia.

O ile własności fizyczne maltitolu podobne są do właściwości cukru, jego odmienna budowa chemiczna sprawia, że jest zupełnie inaczej metabolizowany w organizmie. Ma blisko o połowę niższą wartość energetyczną niż sacharoza. Porcja 100 g dostarcza około 210 kcal, podczas gdy taka sama ilość białego cukru – blisko 400 kcal. Zdecydowanie niższy jest także indeks glikemiczny maltitolu – wynosi 36, podczas gdy IG cukru to 68. Większość polioli nie wchłania się w jelicie cienkim, lecz ulega rozpadowi w jelicie grubym, gdzie jest fermentowana przez mikroflorę jelitową. W związku z niewielką absorbcją maltitol nie zwiększa gwałtownie stężenia glukozy we krwi i nie wywołuje silnej odpowiedzi insulinowej.

Zalety maltitolu

Maltitol to substancja słodząca odpowiednia dla osób, które dbają o linię lub walczą z nadwagą. Można stosować go także – w odróżnieniu od niektórych spośród dostępnych na rynku słodzików – w diecie bezglutenowej lub w przypadku nietolerancji laktozy. Używania maltitolu nie wyklucza cukrzyca, choć dla diabetyków bardziej odpowiedni jest np. erytrytol, którego indeks glikemiczny jest zerowy.

Poliole, w tym maltitol, mają także tę zaletę, że nie zwiększają ryzyka wystąpienia próchnicy zębów. Nie są one bowiem – tak jak zwykły cukier – metabolizowane przez bakterie bytujące w jamie ustnej.

Osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez słodkości, dzięki zastosowaniu maltitolu mogą ograniczyć spożywanie cukrów prostych, których nadpodaż w diecie uznawana jest obecnie za jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych – nadwagi i otyłości, niskiej odporności, nowotworów, cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, zawałów i udarów.

PolecamyJakie produkty mogą zastąpić biały cukier?

Szkodliwość maltitolu

Mimo licznych zalet maltitol nie jest produktem doskonałym i może wywoływać niepożądane skutki uboczne. Światowa Organizacja Zdrowia nie ustaliła wprawdzie dla polioli wskaźnika maksymalnego dziennego spożycia, co oznacza, że (w odróżnieniu od syntetycznych słodzików) w umiarkowanej ilości są one całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Jednak w związku ze sposobem, w jaki metabolizowane jest w organizmie, maltitol może wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Poliole ulegają fermentacji w jelicie grubym, w związku z czym powodują niekiedy wzdęcia, gazy, biegunki. Zmieniając naturalną motorykę przewodu pokarmowego, maltitol może przyczynić się do odwodnienia lub zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej. Sytuacja taka dotyczy jednak przypadku spożycia nadmiernej ilości słodzika (ponad 50 g na dobę lub ponad 25–30 g w jednorazowej dawce), co w praktyce raczej się nie zdarza. Istnieją także osoby o szczególnej wrażliwości (np. z zespołem jelita drażliwego), które mogą mieć mniejszą tolerancję na maltitol. Dla nich najkorzystniejszym zamiennikiem cukru z grupy polioli jest erytrytol, który jako jedyny wchłaniany jest w jelicie cienkim.

Data aktualizacji: 28.03.2019,
Opublikowano: 27.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej