Mąka orkiszowa – czy zawiera gluten? Właściwości prozdrowotne i zastosowanie. Przepis na naleśniki i chleb orkiszowy

Fot: HandmadePictures / gettyimages.com

Mąka orkiszowa wykorzystywana jest w produkcji domowych wypieków – chleba, ciast oraz naleśników. Związki w niej występujące biorą udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych, dzięki czemu obecność mąki orkiszowej w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju anemii.

Mąka orkiszowa znajduje szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Wykazuje również liczne właściwości prozdrowotne. Składniki obecne w mące orkiszowej umożliwiają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Mąka orkiszowa – co to jest? Wartość odżywcza mąki orkiszowej

Mąka orkiszowa otrzymywana jest z orkiszu, czyli gatunku zboża należącego do odmian pszenicy. Wykorzystywana była już w czasach starożytnych, m.in. przez Rzymian i Germanów, którzy uznawali orkisz za zboże wzmacniające organizm i zwiększające siły organizmu. Mąka orkiszowa jest źródłem roślinnego białka, błonnika pokarmowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza również cennych dla organizmu witamin z grupy B, witaminy A, E, K oraz składników mineralnych, takich jak: cynk, miedź, selen, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. W składzie mąki orkiszowej występują także fitosterole, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Na rynku dostępna jest mąka orkiszowa biała i pełnoziarnista. Biała mąka orkiszowa w 100 gramach dostarcza około 320 kcal, natomiast pełnoziarnista około 335 kcal, jednak jest bogatsza w błonnik pokarmowy i minerały. Mąka orkiszowa, podobnie jak pszenna, zawiera gluten, dlatego może być niewskazana w żywieniu osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Niektóre badania wskazują jednak, że orkisz nie wywołuje negatywnej reakcji organizmu i nasilenia objawów choroby. Należy jednak pamiętać, że zależy to od indywidualnych predyspozycji organizmu.

Jakie są rodzaje mąki? Z jakiej mąki wyrabia się chleb? Mąka orkiszowa także się do tego nadaje:

Zobacz film: Jakie są rodzaje chleba i po czym poznać, że dany produkt jest zdrowy? Rodzaje mąki. Źródło: Wiem, co jem 

Właściwości prozdrowotne mąki orkiszowej

Właściwości mąki orkiszowej wykorzystywane były w żywieniu i medycynie naturalnej już od starożytności. Jest ona bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne oraz reguluje rytm wypróżnień, czego skutkiem jest zapobieganie zaparciom oraz zwalczanie nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych (np. wzdęć). Obecność błonnika pokarmowego redukuje ryzyko chorób nowotworowych przewodu pokarmowego. Składniki mąki orkiszowej wykazują właściwości krwiotwórcze, gdyż uczestniczą w procesie wytwarzania krwinek czerwonych, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii (inaczej niedokrwistości). Ponadto usprawniają krążenie krwi i zapewniają lepszy dopływ tlenu do komórek i tkanek organizmu, dzięki czemu polepszają ogólne samopoczucie i prowadzą do wzrostu poziomu energii. Mąka orkiszowa przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe oraz reguluje poziom cukru we krwi. Mąka orkiszowa wspomaga pracę układu immunologicznego, co prowadzi do wzmocnienia odporności organizmu i zmniejszenia podatności na infekcje wirusowe i bakteryjne. Mąka otrzymywana z orkiszu dostarcza kwasu krzemowego, który ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Mąka orkiszowa – zastosowanie

Mąka orkiszowa jest szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Znajduje zastosowanie w produkcji pieczywa oraz makaronów. Z mąki orkiszowej przygotowuje się różne słodkości, np. tarty z dodatkiem sezonowych owoców, naleśniki oraz muffiny. W sklepach dostępne są także przekąski z mąki orkiszowej, takie jak: krakersy, precelki, wafle, ciasteczka oraz pieczywo chrupkie.

Zobacz film: Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten? Źródło: 36,6.

Mąka orkiszowa – przepisy

Przepis na orkiszowe naleśniki z owocowym farszem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 jajo,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli.

Składniki na owocowy farsz:

  • 6 jabłek,
  • 3 brzoskwinie,
  • świeżo starta skórka z jednej pomarańczy,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

1. Jabłka należy umyć, obrać i wydrążyć z gniazd nasiennych. Następnie jabłka ściera się na tarce o grubych oczkach. Brzoskwinie obiera się i kroi na cząstki.

2. Wszystkie owoce umieszcza się w garnku, podlewa niewielką ilością wody i dusi na małym ogniu aż do rozgotowania. Następnie do owocowej masy dodaje się cukier wanilinowy, skórkę z pomarańczy oraz rodzynki.

3. Mąkę orkiszową, mleko i jaja umieszcza się w wysokiej misce, a następnie łączy ze sobą za pomocą miksera aż do uzyskania gładkiej masy. Do ciasta naleśnikowego dodaje się szczyptę soli. Przygotowane ciasto odstawia się na około 20 minut, aby zgęstniało.

4. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu smaży się naleśniki (obustronnie do zarumienienia).

5. Każdy naleśnik smaruje się przygotowanym owocowym farszem i zawija w rulonik. Naleśniki można podawać oprószone cukrem pudrem oraz udekorowane świeżym listkiem mięty.

Przepis na chleb orkiszowy

Składniki (na dwa bochenki chleba):

  • 800 g mąki orkiszowej,
  • 1 saszetka suchych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 600 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i sól należy wymieszać w misce, a następnie dodać do nich drożdże. Całość ponownie się miesza.

2. W środku suchej marzy robi się dołek. Dodaje się wodę, oliwę oraz miód. Ciasto należy starannie wyrobić dłońmi lub za pomocą miksera – przez około 5-10 minut.

3. Przygotowane ciasto dzieli się na dwie części. Każdą z nich umieszcza się w podłużnej formie wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami, ewentualnie mąką pszenną. Wypełnione formy przykrywa się i odstawia do wyrośnięcia chleba (na około 1,5 godziny).

4. Przed pieczeniem chleb należy posmarować mlekiem i posypać opcjonalnie sezamem.

5. Chleb orkiszowy piecze się w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 13.07.2018,
Opublikowano: 07.02.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej