Majonez wegański. Sposób przygotowania i wartość odżywcza 

Fot. tashka2000 / Getty Images

Majonez wegański może pojawić się nie tylko w diecie wykluczającej jajka, ale również w diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Jest produktem niskokalorycznym w porównaniu do tradycyjnego majonezu. Majonezem wegańskim o wysokiej wartości odżywczej jest ten przygotowany na bazie kaszy jaglanej lub awokado.

Majonez wegański można przygotować, bazując na różnych składnikach. Najpopularniejszym, a zarazem najłatwiejszym przepisem na ten wegański przysmak jest połączenie mleka sojowego i roślinnego oleju. Pyszny majonez przyrządzi się również, wykorzystując kaszę jaglaną, białą fasolę, ziemniaki, awokado lub aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy.

Majonez wegański – jak zrobić?

Majonez wegański nie zawiera jajek, mleka czy glutenu. Doskonale sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, bezmlecznej i bezglutenowej, a także u osób z alergią na białko jaja kurzego. Klasyczny majonez przygotowuje się, bazując na żółtkach jaj lub całych jajkach. Zamiennikami jajek w przepisach na wegańską wersję tego przysmaku mogą być różne składniki: mleko sojowe, fasola, ziemniaki, kasza jaglana, awokado. W diecie wegańskiej dużą popularność zyskał majonez z aquafaby, czyli wody pozostającej po ugotowaniu ciecierzycy. Drugim niezbędnym składnikiem do przygotowania majonezu jest olej roślinny – rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, ryżowy lub oliwa z oliwek. Dodatkami są najczęściej: świeżo wyciśnięty sok z cytryny, musztarda lub gorczyca, sól, pieprz oraz słód – ksylitol, miód lub syrop z agawy. Sposób przygotowaniu majonezu wegańskiego jest niezwykle prosty. Wystarczy za pomocą blendera zmiksować wszystkie składniki, dodając stopniowo olej. Majonez wegański doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub dodatek do różnych sałatek. Można go również wykorzystywać w roli dipów do warzywnych frytek lub innych przekąsek.

Majonez wegański – wartość odżywcza i energetyczna

Majonez wegański odznacza się niższą kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego majonezu bazującego na jajkach. 100 g majonezu wegańskiego dostarcza około 479 kcal, podczas gdy taka sama ilość klasycznej wersji to już około 663 kcal. Majonez wegański zawiera średnio:

  • 1,7 g białka/100 g produktu,
  • 50 g tłuszczu/100 g produktu,
  • 5,5 g węglowodanów/100 g produktu.

Dodatek oleju roślinnego lub oliwy z oliwek sprawia, że majonez wegański jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związki te wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe oraz chronią przed chorobami układu sercowo–naczyniowego. Zdrową propozycją majonezu wegańskiego jest ten na bazie awokado. Owoc ten ma wysokie wartości odżywcze. Dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, dużej ilości błonnika pokarmowego (6,7 g/100 g awokado) oraz licznych witamin i minerałów. W składzie awokado znajdują się m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i beta-karoten, a także potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo i cynk. Wysoką wartość odżywczą ma również majonez wegański z kaszy jaglanej. Cechuje się ona wysoką zawartością witamin z grupy B oraz obecnością krzemu przyspieszającego przemianę materii i zapewniającego dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana dostarcza również lecytyny, która reguluje poziom cholesterolu oraz poprawia pamięć i koncentrację.

Majonez wegański na bazie mleka sojowego – przepis

W przygotowanym majonezie wegańskim na bazie mleka sojowego (około 800 g) znajduje się: 

 kcal4069
białko11.6 g
tłuszcz432.7 g
węglowodany53.54 g
błonnik pokarmowy1.6 g

100 g produktu dostarczy:

 kcal508 kcal
białko1.45 g
tłuszcz54 g
węglowodany6.6 g
błonnik pokarmowy 0.2 g 

Składniki:

  • 180 ml mleka sojowego,
  • 550 ml oleju roślinnego,
  • 1 cytryna,
  • 1 czubata łyżka musztardy,
  • 3 łyżki octu,
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia blendera wlej mleko sojowe. Dodaj ocet, miód, sól i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość zmiksuj.
  2. Do naczynia, cały czas blendując, wlej cienkim strumieniem olej. Po wykorzystaniu całego oleju wyłącz blender.
  3. W razie konieczności majonez można doprawić.
  4. Gotowy majonez wegański przełóż do słoików.

Majonez wegański z białej fasoli – przepis

W przygotowanym majonezie wegańskim z białej fasoli (około 350 g) znajduje się około: 

kcal1058
białko43.2 g
tłuszcz49.5 g
węglowodany93.8 g
błonnik pokarmowy31.4 g 

100 g produktu dostarcza: 

kcal302
białko12.3 g
tłuszcz14 g
węglowodany26.8 g
błonnik pokarmowy8.9 g

Składniki:

  • 200 g ugotowanej białej fasoli lub z zalewy,
  • 50 ml wody po ugotowanej fasoli lub zalewy,
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • sól i pieprz biały do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę podgrzej wraz z zalewą. Odsącz zalewę. Ciepłą fasolę zmiksuj na gładką masę pozbawioną grudek.
  2. Do masy fasolowej dodaj musztardę oraz wodę lub zalewę z fasoli. Miksując, dodawaj stopniowo olej. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Do majonezy dodawaj wody i oleju aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  4. Gotowy majonez wegański przełóż do miski i schłódź w lodówce.

Majonez wegański z kaszy jaglanej – przepis

W przygotowanym majonezie wegańskim z kaszy jaglanej (ok. 450 g) znajduje się około: 

kcal1560
białko9.2 g
tłuszcz203 g
węglowodany39.6 g
błonnik pokarmowy2.2 g 

100 g produktu dostarcza: 

kcal346
białko2 g
tłuszcz45 g
węglowodany8.2 g
błonnik pokarmowy0.4 g

Składniki:

  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 duże łyżki słonecznika,
  • ½ szklanki wody,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka białej gorczycy,
  • ¾ szklanki oleju ryżowego,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Blenduj: kaszę jaglaną, nasiona słonecznika, gorczycę, wodę, sól i ksylitol do momentu uzyskania gładkiej masy.
  2. Cały czas blendując, dodawaj stopniowo olej.
  3. Majonez wegański dopraw do smaku.

Majonez wegański z ziemniaków – przepis

W przygotowanym majonezie wegańskim z ziemniaków (około 690 g) znajduje się około: 

kcal2212
białko7.9 g
tłuszcz215.6 g
węglowodany65.6 g
błonnik pokarmowy6 g 

100 g produktu dostarczy: 

kcal320
białko 1.1 g
tłuszcz32 g
węglowodany9.5 g
błonnik pokarmowy0.8 g 

Składniki:

  • 5 sztuk ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pieprz biały i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane, lekko ciepłe ziemniaki utrzyj mikserem na gładką masę. Dodaj musztardę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.
  2. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo i małymi porcjami olej.
  3. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji majonez wegański dopraw solą i pieprzem.

Majonez wegański z awokado – przepis

W przygotowanym majonezie wegańskim z awokado (około 370 g) znajduje się około: 

kcal
białko6.7 g
tłuszcz83.4 g
węglowodany14.8 g
błonnik pokarmowy9.4 g

100 g produktu dostarcza:

kcal231 
białko1.8 g
tłuszcz22.5 g 
węglowodany4 g
błonnik pokarmowy2.5 g

Składniki:

  • 2 sztuki awokado,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój na pół, wzdłuż. Usuń pestkę. Miąższ awokado wydrąż łyżką i przełóż do blendera.
  2. Dodaj sok z cytryny, musztardę, ząbek czosnku i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
  3. Na koniec dodaj przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz.

Zobacz film: Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten? Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 09.07.2018,
Opublikowano: 02.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej