Macierzanka – rodzaje ziela, właściwości lecznicze, zastosowanie

Fot: fotolia.com

Ziele macierzanki wykorzystuje się w kuchni, kosmetyce, przemyśle perfumeryjnym, farmaceutycznym, a przede wszystkim w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Macierzanka najbardziej znana jest jako naturalny środek przynoszący ulgę w dolegliwościach ze strony układu oddechowego.   

Macierzanka (znana również jako cząberek) to roślina występująca niemalże na całym świecie. Jej aromat do złudzenia przypomina tymianek – dzięki temu z powodzeniem znajduje zastosowanie jako przyprawa do potraw. Macierzanka posiada kilkaset odmian, spośród których tylko część posiada właściwości lecznicze. Do odmian najczęściej stosowanych w ziołolecznictwie zaliczają się:

  • macierzanka piaskowa,
  • macierzanka cytrynowa,
  • macierzanka zwyczajna.

Każdy gatunek macierzanki posiada zbliżone właściwości lecznicze i może być stosowany zamiennie.

Macierzanka – właściwości

Macierzanka występuje w postaci niewysokich krzewów. Łodygi rośliny gęsto pokryte są drobnymi, ciemnozielonymi listkami i zakończone niewielkimi kwiatami w kolorze różu, purpury lub fioletu. Po roztarciu w dłoniach roślina wydziela bardzo intensywny, ziołowy zapach. Do produkcji substancji leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się młode pędy macierzanki.

Ziele macierzanki bogate jest w następujące substancje:

  • olejek eteryczny, na który składają się przede wszystkim tymol, karwakrol, cymon, cytral, terpineol;
  • flawonoidy;
  • garbniki;
  • gorycze;
  • saponiny;
  • sole mineralne, przede wszystkim glin i lit;
  • kwasy organiczne;
  • witamina C.
  • preparaty na bazie macierzanki wykazują działanie:
  • bakteriobójcze,
  • dezynfekujące,
  • moczopędne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwzapalne.

Macierzanka – jak stosować? Przepisy na substancje lecznicze

Napar z macierzanki do stosowania wewnętrznego (herbata z macierzanki) – łyżkę suszu zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Odcedź. Smak naparu można poprawić, dodając łyżkę naturalnego miodu.

Napar z macierzanki do stosowania zewnętrznego – 2,5 łyżki suszonego ziela zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i odstaw na 15 minut, a następnie przecedź i ostudź. Napar przechowuj w lodówce.

Kąpiel lecznicza z macierzanki – w dużym garnku zagotuj 3 litry wody, dodaj 200 g suszonej macierzanki. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 30 minut. Wannę napełnij ciepłą wodą, dodaj przygotowany napar. Spędź w kąpieli 20-30 minut.

Maseczka z macierzanki – dwie łyżki macierzanki rozdrobnij w moździerzu, a następnie zalej odrobiną wrzątku (wystarczy, że ziele lekko napęcznieje). Dodaj łyżkę miodu i łyżkę śmietany. Powstałą pastę nałóż na skórę twarzy. Po 20-30 zmyj maseczkę ciepłą wodą.

Wino z macierzanki i babki lancetowatej – 4 łyżki suszonej macierzanki wymieszaj w dużym garnku z 4 łyżkami babki lancetowatej. Ziele zalej 6 szklankami czerwonego, wytrawnego wina. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut. Odcedź. Do wina dodaj litr miodu oraz ulubione przyprawy (imbir, cynamon, wanilię, skórkę pomarańczy). Rozlej do czystych butelek i odstaw w ciemne i suche miejsce.

Macierzanka – właściwości lecznicze

Preparaty bazujące na zielu macierzanki stosuje się w następujących dolegliwościach:

  • stany zapalne dziąseł i jamy ustnej,
  • stany zapalne gardła i krtani,
  • kaszel, zapalenie oskrzeli,
  • skurcze brzucha i żołądka,
  • zaburzenia trawienia,
  • trądzik,
  • stany zapalne skóry,
  • uszkodzenia naskórka, rany, oparzenia.

Macierzanka – zastosowanie w leczeniu i pielęgnacji skóry

Wysoka zawartość fenoli i garbników sprawia, że macierzanka to roślina o silnych właściwościach bakteriobójczych oraz ściągających. Dzięki temu dobrze sprawdza się jako składnik okładów, toników i kremów stosowanych w problemach skórnych.

Macierzanka może być stosowana na trudno gojące się rany, wrzody, ukąszenia owadów oraz oparzenia. Ziele stosowane zewnętrznie łagodzi objawy trądziku. Stosowane na skórę głowy przynosi ulgę w grzybicy oraz łojotokowym zapaleniu skóry.

Macierzanka na kaszel i zapalenie oskrzeli

Ziele macierzanki wykazuje silne działanie wykrztuśne – stymuluje produkcję śluzu w drogach oddechowych, a także zwiększa ruchy rzęsek nabłonka. Napar lub wino z macierzanki przynoszą ulgę w zapaleniu oskrzeli, w tak zwanym kaszlu palacza, a także w suchym kaszlu, który towarzyszy przeziębieniu lub grypie.

Macierzanka na bolesne miesiączkowanie i migrenę

Macierzanka działa rozkurczowo i przeciwbólowo. Dzięki temu zmniejsza dolegliwości bólowe, towarzyszące miesiączkowaniu. Napar z macierzanki może przynieść ulgę także w migrenie i bólach głowy.

Macierzanka na dolegliwości trawienne

Olejek eteryczny oraz garbniki znajdujące się w zielu macierzanki, stymulują organizm do zwiększonej produkcji soków żołądkowych. Dzięki temu napar z ziela łagodzi dyskomfort trawienny spowodowany niedokwasotą, wzdęciami, uczuciem pełności.

Macierzanka w dezynfekowaniu błon śluzowych

Substancje zawarte w zielu macierzanki sprawiają, że działa ona bakteriobójczo, przeciwzapalnie i ściągająco. Dzięki temu z powodzeniem można używać jej do odkażania jamy ustnej i gardła – w przebiegu przeziębienia, grypy lub stanów zapalnych.  

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej