Lizyna – występowanie i działanie. Jakie są konsekwencje jej niedoboru?

Fot. Lew Robertson / getty Images

Lizyna to aminokwas dostarczany organizmowi z pożywieniem. Człowiek nie potrafi go produkować. Zaliczana jest do aminokwasów białkowych. Jej rola jest bardzo duża. Jest kluczowym składnikiem niezbędnym w okresie wzrostu i intensywnego treningu.

Lizyna wchodzi w skład wielu białek, które budują i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Uważana jest za jeden z najbardziej rozpowszechnionych aminokwasów na świecie. Nie może być syntetyzowana w organizmie człowieka i dlatego dostarczana jest wraz z dietą. Na skalę przemysłową otrzymuje się ją z kaprolaktamu. Odpowiada za odporność humoralną organizmu. Wpływa na przemianę lipidową i uczestniczy w budowie tkanek.

Co to jest lizyna?

Lizyna (Lys, K) to aminokwas zasadowy egzogenny dostarczany wraz z pożywieniem. Bez niej nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka, dlatego też włączono ją do grupy aminokwasów niezbędnych. Zaliczana jest ponadto do aminokwasów białkowych. Posiada wzór sumaryczny C6H14N2O2. Jest bezsmakowa.

Lizyna w pożywieniu

Lizyna znajduje się w pożywieniu. Jej najlepszym źródłem są soja, fasola, nasiona konopi, drożdże i komosa ryżowa. Występuje w dużej ilości w produktach pochodzenia zwierzęcego. Lizyna znajduje się w jajku, serach, rybach, mięsie (w szczególności czerwonym, kurczaku, indyku, wołowinie i jagnięcinie). Ponadto zawarta jest w ziemniakach, migdałach i produktach pełnoziarnistych, takich jak: pieczywo, płatki i makarony.

Niedobór lizyny

Niedobór lizyny może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne w ludzkim organizmie. Może skutkować problemami z kośćmi i słabym przyrostem masy mięśniowej, zwłaszcza u dzieci. Stanowi czynnik warunkujący rozwój anemii. Może spowodować wypadanie i łamliwość włosów oraz paznokci. Objawia się chronicznym zmęczeniem, osłabieniem i rozdrażnieniem. Niedostatek lizyny w organizmie sprzyja rozwojowi opryszczki i zaburzeniom metabolizmu oraz podnosi skłonność do infekcji. Może prowadzić do zaniku mięśni, odwapnienia kości, problemów z koncentracją i zaburzeń enzymatycznych czy pracy układu rozrodczego. Powoduje przekrwienia oczu, zawroty głowy, brak apetytu, a nawet upośledzenie tempa wzrostu.

Lizyna – preparaty

O suplementację preparatami lizyny powinni zadbać zwłaszcza weganie i wegetarianie. Zapotrzebowanie na ten aminokwas jest większe u kobiet w ciąży i w okresie karmienia. Przyjmują ją często osoby uprawiające sport, intensywnie trenujące na siłowni oraz przebywające na restrykcyjnych dietach i głodówkach. Zaleca się ją osobom starszym, regenerującym organizm po urazach, zmagającym się opryszczką i półpaścem oraz kobietom w wieku okołomenopauzalnym. Stała się także suplementem diety popularnym wśród osób pragnących schudnąć.

Opakowanie 50 kapsułek lizyny kosztuje około 48 zł. Korzystne rezultaty jej spożywania obserwuje się przy zażywaniu porcji około 500 mg. Dlatego też zalecane jest przyjmowanie 1–2 kapsułek dziennie. Na skalę przemysłową otrzymuje się ją z kaprolaktamu. Najlepiej wybierać preparaty zawierające czystą postać aminokwasu.

Czym się różnią suplementy diety od leków? Przekonajcie się:

Zobacz film: Czym są suplementy diety? Suplementy a leki. Źródło: W dobrym stylu

Jakie działanie ma lizyna?

Lizyna posiada różnorodne działanie. Jest dodatkiem zwiększającym wartość odżywczą produktów mącznych, a także jest stosowana w niektórych paszach roślinnych.

W organizmie człowieka buforuje sok żołądkowy do prawidłowej kwasowości, dlatego też posiada zastosowanie w leczeniu nadkwaśności i niedokwaśności żołądka. Niezbędna jest przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Pełni zatem znaczącą rolę w okresie rozwoju – stymuluje wzrost, przyspiesza przyrost masy mięśniowej i regenerację uszkodzonych tkanek (zwłaszcza po urazach i kontuzjach). Łagodzi objawy przeziębienia, opryszczki czy grypy. Usprawnia proces absorpcji wapnia z przewodu pokarmowego. Zauważono, że działa korzystnie na kondycję psychiczną i poprawia koncentrację umysłową. Obecna jest podczas wytwarzania enzymów, hormonów i przeciwciał. Lizyna uważana jest przez część badaczy za czynnik wpływający na procesy antykancerogenne.

Warunkuje produkcję L-karnityny, czyli organicznego związku chemicznego, który odpowiada za prawidłowy metabolizm tłuszczów, wytwarzanie energii i regulację pracy mięśni. Lizyna to aminokwas, który wpływa pozytywnie na kondycję skóry. Zapewnia jej elastyczność i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Wspomaga zachowanie młodego wyglądu. Ponadto odpowiedzialna jest za prawidłową pracę ścięgien. Uważa się, że zapobiega osteoporozie. Pełni istotną rolę w tworzeniu kolagenu, czyli składnika tkanki łącznej, który odpowiedzialny jest za sprężystość, jędrność i elastyczność wielu elementów budulcowych ciała.

Lizyna, wiążąc się z ołowiem, przyspiesza usuwanie tego pierwiastka z organizmu. Wchodzi w skład białek osocza krwi. Działa jako przeciwutleniacz. Wspomaga pracę jajników i przebieg laktacji. Warunkuje syntezę nukleotydów. Przyspiesza gojenie się ran. Badania udowodniły również właściwości przeciwwirusowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwlękowe lizyny. Pomaga ukoić lęk i niepokój, normalizuje poziom hormonów odpowiedzialnych za reakcję na stres. Wzmacnia strukturę tkanki w ściankach tętnic i pracę układu sercowo-naczyniowego. Pomaga także skutecznie łagodzić skutki ostrego zatrucia alkoholem.

Bibliografia:

1. Michalska A., Zieliński H., Produkty reakcji Maillarda w żywności, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2007, 2(51), s. 5–16.

2. Firlit M., Aminokwasy w żywieniu wegetariańskim, ”Zielone Brygady. Pismo ekologów”, 2005, 7-8(209-210), s. 54–55.

3. Hassa R., Mrzigod J., Nowakowski J., Podręczny słownik chemiczny, Katowice, Videograf II, 2004.

4. Alramadhan E., Hanna M.S., Hanna M.S., Goldstein T.A., Avila S.M., Weeks B.S., Dietary and Botanical Anxiolytics, “Medical Science Monitor  International Medical Journal of Experimental and Clinical Research”, 2012, 18(4), s. 40–48.

5. Gołąbczak J., Biochemiczne, genetyczne i technologiczne podstawy biosyntezy L-lizyny, „Biotechnologia”, 2008, 1(80), s. 53–70.

6. Smriga M., Torii K., Prolonged treatment with L-lysine and L-arginine reduces stress-induced anxiety in an elevated plus maze, “Nutritional Neuroscience”, 2003, 6(2), s. 125–128.

Data aktualizacji: 04.07.2019,
Opublikowano: 24.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej