Len mielony – właściwości nasion lnu a odchudzanie

Fot.: Magone / Getty Images

Len mielony i jego właściwości są znane i doceniane od wielu lat przez medycynę naturalną. Obecnie stanowi składnik suplementów diety, preparatów leczniczych i ma coraz szersze zastosowanie w kosmetyce. Źródłem pożądanych substancji są przede wszystkim charakterystyczne niewielkie i lśniące nasiona.

Len mielony i ziarna lnu zawierają wiele pożądanych dla organizmu substancji. W ziołolecznictwie wykorzystywane są przede wszystkim nasiona rośliny, ale też olej i tzw. wytłoki. Nie tylko zapobiega zaparciom i wspomaga odchudzanie, ale również łagodzi objawy m.in. choroby wrzodowej.

Len mielony

W zielarstwie podstawowym surowcem są nasiona lnu, który dojrzewa w okresie wakacji. Stąd też często określany jest „złotem polskich pól”. W lipcu i w sierpniu, kiedy jest jeszcze żółto-zielony, wyrywa się całe kłącze wraz z korzeniami i pozostawia do wyschnięcia. Dopiero wówczas nasiona uzyskują właściwą brunatną barwę. Po oczyszczeniu najlepiej przechowywać je w papierowej torbie, aby nie straciły swoich właściwości, i zmielić bezpośrednio przed użyciem.

W ziołolecznictwie wykorzystuje się nasiona, len mielony, olej i tzw. wytłoki pozostałe po jego produkcji. Olej wyciskany z nasion uważany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Zawiera przede wszystkim związki śluzowe, ale także: białka, sterole, kwasy organiczne (np. askorbinowy), sole mineralne i enzymy. Jest bogatym źródłem glicerydów, kwasów nienasyconych, nasyconych, fitosteroli i witaminy E. Produkty z nasion lnu można stosować wewnętrznie, ale także zewnętrznie – w postaci okładów, maści czy kremów. Pożądane składniki, jakie zawiera roślina, powodują, że ciągle poszukiwane są jeszcze bardziej efektywne techniki ich pozyskiwania.

Len mielony – właściwości

Właściwości lnu mielonego, jego nasion (tzw. siemienia lnianego) i oleju są bardzo wszechstronne. Przede wszystkim roślina jest bardzo pożądanym składnikiem diety w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a zwłaszcza przy chorobie wrzodowej. Oleje zawarte w nasionach bardzo skutecznie powlekają błony śluzowe żołądka, przełyku i części dwunastnicy, przez co tworzą swego rodzaju barierę ochronną, która zabezpiecza przed szkodliwym działaniem kwasu solnego. Zaparzone siemie lniane jest wskazane w przypadku zapalenia oskrzeli, jako środek przeciwkaszlowy. Ponadto przyspiesza regenerację naskórka i błon śluzowych w schorzeniach dermatologicznych i stanach zapalnych skóry.

Len mielony w postaci naparu wspomaga obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, a jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Ponadto zdolności zawartych w nim substancji do obniżania poziomu cukru i lipidów we krwi są doceniane w diecie i leczeniu osób ze zdiagnozowaną cukrzycą.

W kosmetyce len traktowany jest jako środek zapewniający odpowiedni poziom nawilżenia skóry, ponieważ zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Coraz częściej kosmetyki na jego bazie stosowane są także do skóry głowy i jako kuracja regeneracyjna do włosów. Wpływa pozytywnie na wygląd cery i reguluje wydzielanie sebum, co jest pożądane zwłaszcza w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. W formie maści może stanowić również skuteczną ochronę przed promieniami słonecznymi.

Jak zdrowo i bezpiecznie zgubić zbędne kilogramy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak zdrowo się odchudzać? Źródło: 36,6.

Len mielony na odchudzanie

Len mielony wspomaga odchudzanie za sprawą zawartych związków określanych jako lignany. Działają one podobnie do żeńskich hormonów, jakimi są estrogeny, których jedną z funkcji jest regulacja tempa przemiany materii i gospodarki węglowodanowej organizmu. Jeśli olej lniany będzie codziennym składnikiem diety (oczywiście w odpowiednich ilościach i przy zastosowaniu wspomagającej proces odchudzania aktywności fizycznej), wówczas szybciej można zaobserwować spadek wagi, na skutek przyspieszenia metabolizmu. Nie tylko zostanie pobudzona w organizmie produkcja rozkładającej tłuszcz żółci, ale także ułatwi on przekształcanie pożywienia w energię.

Len mielony – zastosowanie

Zastosowanie lnu mielonego i pozostałych pochodnych siemienia lnianego jest bardzo szerokie. W domu można przyrządzić np. odwar z siemienia lnianego – łyżkę nasion należy zalać szklanką letniej wody, a następnie gotować pod przykryciem przez około 15 min. Po wystygnięciu i odcedzeniu pozostały płyn trzeba pić 2 razy dziennie (po pół szklanki) jako środek łagodzący podrażnienia żołądka.

W podobny sposób przygotowuje się napar z nasion lub lnu mielonego. Łyżkę proszku należy zalać szklanką wrzątku, przykryć i pozostawić na 15 min. W przypadku zaparć czy wydzieliny zalegającej w oskrzelach jest to sprawdzone rozwiązanie. Zaleca się spożywanie naparu 2 razy dziennie – najlepiej rano i wieczorem. Poza działaniem wewnętrznym można też stosować go w formie okładów np. w przypadku czyraków, łuszczycy czy półpaśca.


Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 01.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej