Lecytyna – na pamięć, serce oraz wątrobę. Działanie, skutki uboczne i właściwości lecytyny

Fot.: F16-ISO100 / stock.adobe.com

Lecytyna to substancja, która składa się z wielu różnych związków przede wszystkich fosfolipidów. W organizmie człowieka pełni ona wiele ważnych funkcji, między innymi usprawnia procesy myślowe i pamięć, wspomaga wątrobę, a także obniża poziom cholesterolu.

 Lecytyna jest substancją o niezwykle wszechstronnym działaniu, występującą naturalnie w niemalże wszystkich komórkach organizmu – w szczególnie dużym stężeniu zwłaszcza w błonach komórkowych. Lecytyna bierze udział w różnorodnych procesach metabolicznych, reguluję gospodarkę cholesterolową, a także chroni osłonkę mielinową mózgu. Z zewnątrz lecytynę można dostarczać organizmowi wraz z odpowiednim pożywieniem lub w postaci gotowych suplementów diety.

Co to jest lecytyna?

Mianem lecytyny określa się mieszaninę wielu związków, z których zdecydowana większość posiada charakter lipidowy. Za najważniejsze spośród substancji obecnych w lecytynie uznaje się fosfolipidy, czyli związki, na które składają się kwasy tłuszczowe, glicerol, grupa fosforowa oraz dodatkowy, przyłączony związek, który może stanowić:

  • cholina – fosfolipid określany jest wówczas jako fosfatydylocholina,
  • inozytol – fosfolipid określany jest wówczas jako fosfatydyloinozytol,
  • seryna – fosfolipid określany jest wówczas jako fosfatydyloseryna.

Oprócz fospolipidów, na lecytynę składają się również glikolipidy, woda, węglowodany oraz trójglicerydy.

Zobacz film: Jak poprawić pracę mózgu? Źródło: 36,6

Lecytyna – działanie

Do najważniejszych funkcji lecytyny w organizmie człowieka zalicza się:

  • udział w procesach przemiany materii,
  • tworzenie bariery ochronnej ścian żołądka,
  • stanowienie budulca dla wszystkich komórek ciała, zwłaszcza dla błon komórkowych,
  • stanowienie elementu budulcowego tkanki mózgowej oraz otoczki mielinowej,
  • działanie ochronne na wątrobę,
  • wspomaganie przyswajania przez organizm witamin, które rozpuszczalne są w tłuszczach,
  • przyspieszanie regeneracji organizmu po wysiłku,
  • regulowanie poziomu cholesterolu.

Lecytyna – jaka najlepsza? Źródła lecytyny

Za najlepsze źródła lecytyny w pożywieniu uznaje się:

  • żółtko jaja,
  • soję,
  • rzepak,
  • orzechy ziemne i włoskie,
  • kiełki pszenicy,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • wątrobę.

Ludzka pamięć działa inaczej, niż myślimy... Zobaczcie, jak procesy myślowe obrazuje psychoterapeuta: 

Zobacz film: Jak działa pamięć? Źródło: Dzień Dobry TVN

Lecytyna – właściwości

Działanie lecytyny szczególnie istotne jest dla funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.

Lecytyna na pamięć – wspomaganie koncentracji, zapamiętywania oraz zdolności myślowych to prawdopodobnie jedna z najbardziej znanych właściwości lecytyny. Spożywanie produktów bogatych w lecytynę lub suplementów diety z lecytyną zaleca się przede wszystkim osobom, które pracują umysłowo, w okresie wyjątkowego wysiłku umysłowego (na przykład podczas przygotowań do egzaminu lub wystąpienia), a także osobom w podeszłym wieku, których kondycja umysłowa może ulec osłabieniu. Stosując lecytynę w celu usprawnienia procesów myślowych i pamięci, należy uzbroić się w cierpliwość. Pierwsze pozytywne efekty, wynikające ze zwiększonej podaży lecytyny, zaobserwować można zwykle po około 3-4 miesiącach regularnego stosowania.

Lecytyna na serce i układ krwionośny – lecytyna uczestniczy w procesach metabolizmu tłuszczów oraz w regulowaniu gospodarki cholesterolowej w organizmie. Za sprawą zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, lecytyna wiąże cholesterol oraz wspomaga wydalanie jego nadmiernych ilości z organizmu. Ponadto, lecytyna wykazuje działanie emulgujące. Oznacza to, że rozbija ona cząsteczki tłuszczów na niewielkie fragmenty, co pozwala ograniczych ich agregację z płytkami krwi oraz ze ścianami naczyń krwionośnych. Tym samym lecytyna zapobiega rozwojowi miażdżycy czy zakrzepów.

Lecytyna na wątrobę – regularne przyjmowanie suplementów diety z lecytyną, pozwala przyspieszyć regenerację oraz detoksykację wątroby. Lecytyna, działając ochronnie na wątrobę, znacznie ogranicza szkodliwe działanie substancji, które obciążają ten narząd, na przykład leków czy alkoholu. Co więcej, lecytyna zapobiega nagromadzeniu tłuszczów w wątrobie, ograniczając jej otłuszczenie, a także wspomaga rozkład cholesterolu w żółci, zapobiegając w ten sposób powstawaniu kamieni żółciowych.

Lecytyna na potencję – sperma zawiera znaczne ilości lecytyny, która jest niezbędna w procesie produkowania płynu nasiennego. Za szczególnie istotny dla męskiej potencji uważa się inozytol – w 100 gramach spermy znajduje się go aż 53 miligramów. Regularne przyjmowanie suplementów lub produktów bogatych w lecytynę pozwala zwiększyć objętość nasienia, a także liczbę i ruchliwość plemników.

Zobacz film: Czy mózg można trenować? Źródło: 36,6

Lecytyna – dawkowanie i zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę wynosi około 2 gramów. Ilość tę można pokryć, spożywając na przykład 300 gramów pełnoziarnistego pieczywa. W stanach zwiększonego zapotrzebowania na lecytynę, dzienną dawkę można zwiększyć do 6 gramów.

Lecytyna – skutki uboczne

Suplementy diety z lecytyną uznawane są za bezpieczne i dobrze tolerowane przez organizm. Niemniej jednak nadmierne ich spożycie może wiązać się z takimi objawami jak nudności, biegunka czy wymioty. Znaczne przekroczenie zalecanej maksymalnej dziennej dawki lecytyny może skutkować wystąpieniem stanów lękowych, znacznym obniżeniem ciśnienia krwi, czy zaburzeniami pracy serca.

Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane? Źródło: Wiem, co kupuję

Data aktualizacji: 23.07.2018,
Opublikowano: 24.12.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej