Ładunek glikemiczny posiłku – na czym polega i w jaki sposób go obliczyć?

Fot.: M.studio / stock.adobe.com

Ładunek glikemiczny posiłku jest wskaźnikiem wzrostu glukozy we krwi, który nastąpi po spożyciu zawartych w danym posiłku węglowodanów. Jest szczególnie istotny dla osób chorych na cukrzycę, dzięki czemu mogą zorientować się, jakie skutki wywoła dany posiłek przed jego zjedzeniem.

Ładunek glikemiczny (z ang. glycemic load – IG) umożliwia sprawdzenie zawartości węglowodanów (cukrów, węglowodanów złożonych) w danym pożywieniu. Do jego obliczenia można wykorzystać sprawdzone wzory, a także dostępne tabele wartości.

Co to jest ładunek glikemiczny?

Zjedzenie każdego produktu, który zawiera węglowodany, powoduje wzrost poziomu cukru (glukozy) we krwi. Dzieje się tak za sprawą glikolizy, która jest naturalnym stanem polegającym na pobieraniu energii właśnie z węglowodanów. Nagły wzrost glukozy we krwi może być bardzo niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Ładunek glikemiczny (ŁG) wraz z indeksem glikemicznym (IG) pomagają przewidzieć skutki zjedzenia danych posiłków. Indeks wskazuje na to, jak szybko wzrośnie poziom glukozy we krwi, a ładunek pozwala ocenić, jaki wpływ na poziom cukru we krwi będzie miało zjedzenie określonej porcji jedzenia. Ładunek glikemiczny jest obszerniejszym źródłem wiedzy, ponieważ może pokazać, że zjedzenie produktu o wysokim indeksie glikemicznym (IG) zawierającego mało węglowodanów da podobny efekt, jak zjedzenie produktu o niskim indeksie glikemicznym (IG), który zawiera dużo węglowodanów.

Zobacz film: Co to jest indeks glikemiczny? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Choć z początku różnica pomiędzy ładunkiem glikemicznym a indeksem glikemicznym może być nie do końca zrozumiała, rozjaśnia ją przytaczany przez wielu dietetyków przykład arbuza oraz czekolady mlecznej. Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny (IG = 72), o wiele większy niż indeks glikemiczny czekolady mlecznej (IG = 49). Choć to z pozoru trudne do uwierzenia, by zdrowy owoc miał wyższy IG od czekolady, która jest produktem bogatym w cukry proste, różnica wynika z zawartości tłuszczów w czekoladzie, co prowadzi do spowolnienia wchłaniania cukrów. Jednak za pomocą ładunku glikemicznego można dowiedzieć się, że aby dostarczyć 50 g cukrów prostych, konieczne jest zjedzenie aż 1 kg arbuza. Większą ilość węglowodanów zawiera 100 g czekolady mlecznej, co wpłynie na większą glikemię.

Jak obliczyć ładunek glikemiczny posiłku?

Wzór na ładunek glikemiczny jest prostym równaniem matematycznym, które nie powinno sprawić trudności żadnej osobie. Konieczna jest jednak wiedza na temat ilości węglowodanów przyswajalnych w porcji danego produktu (wyrażona w gramach) oraz znajomość indeksu glikemicznego tego samego produktu. Wzór na ładunek glikemiczny wygląda następująco:

  • ŁG = W * IG/100, gdzie:
  1. ŁG to ładunek glikemiczny,
  2. W to ilość węglowodanów porcji,
  3. IG to indeks glikemiczny produktu.

Osoby z cukrzycą i metabolizowaniem węglowodanów powinny opierać jadłospis na produktach o niskim ładunku glikemicznym. W celu rozróżnienia stosuje się podział żywności na pokarmy o niskim ładunku glikemicznym (ŁG poniżej 10), pokarmy o średnim ładunku glikemicznym (ŁG między 10–20), a także produkty o wysokim ładunku glikemicznym (ŁG powyżej 20). Jak obliczyć ładunek glikemiczny w praktyce? Na przykładzie bułki pszennej, która waży średnio ok. 80 g, zawiera 46,2 węglowodanów, ma IG = 70, wygląda to następująco: ŁG = 46,2*70/100, a zatem ŁG = 32,3.

Do czego wykorzystać wiedzę o ładunku glikemicznym?

Ładunek glikemiczny pozwala w miarę dokładnie oszacować glikemię, która nastąpi po spożyciu produktów o różnych wartościach IG oraz ŁG. Dzięki obliczeniom można dowiedzieć się, że żywność o niskim indeksie glikemicznym i niskim ładunku glikemicznym wpływa na powolny, stosunkowo stabilny i stały poziom glukozy we krwi. Zjedzenie żywności o wysokim indeksie glikemicznym i niskim ładunku glikemicznym wpływa na szybki, lecz krótkotrwały wzrost glukozy we krwi. Z kolei jedzenie o wysokim indeksie glikemicznym i wysokim ładunku glikemicznym powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy do bardzo wysokich wartości, co wpływa na wyrzut insuliny. Produkty o niskim indeksie glikemicznym i bogatym ładunku glikemicznym powodują powolny wzrost glukozy do wysokich wartości, utrzymujący się przez dłuższy czas.

Ładunek glikemiczny – wartości

  • kasza gryczana gotowa – ŁG = 18, IG = 54,
  • płatki kukurydziane – ŁG = 21, IG = 81,
  • twaróg chudy – ŁG = 1, IG = 30,
  • fasola – ŁG = 1, IG = 15,
  • chleb pszenny – ŁG = 10, IG = 70,
  • ziemniaki gotowane – ŁG = 15, IG = 70
  • pączek – ŁG = 30, IG = 69,
  • naleśniki – ŁG = 34, IG = 85,
  • czekolada mleczna – ŁG = 2, IG = 49,
  • truskawki – ŁG = 1, IG = 25,
  • arbuz – ŁG = 2, IG = 70,
  • grejpfrut – ŁG = 8, IG = 30,
  • pomidor – ŁG = 2, IG = 2,
  • fasola szparagowa – ŁG = 1, IG = 15,
  • kasza jęczmienna gotowana – ŁG = 31, IG = 70,
  • mleko 3% – ŁG = 3, IG = 27,
  • jogurt naturalny – ŁG = 4, IG = 36,
  • chleb pszenny – ŁG = 10, IG = 70,
  • chleb razowy – ŁG = 10, IG = 57.

Zobacz film: Jak obliczyć BMI? Źródło: Bez skazy

Bibliografia

1. Davidsson U., Lauritzson O., Dieta z niskim indeksem glikemicznym, Rea, 2016.

2. Mikołajczak J., Wyka J., Biernat J., Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy?, Wrocław, Medpharm Polska, 2008.

Data aktualizacji: 21.06.2018,
Opublikowano: 24.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej