Kwasy omega-3 – definicja, występowanie, funkcja w organizmie

Fot: airborne77 / fotolia.com

Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Ich przemiany są elementem wielu ważnych procesów życiowych. Organizm ludzki nie potrafi ich wytwarzać, więc związki te muszą być dostarczane w pożywieniu.

Kwasy omega-3 są ważnym składnikiem zdrowej diety. Stanowią budulec komórek i spowalniają proces ich starzenia się. Obniżają ryzyko wielu chorób (w tym – nowotworów) i zwiększają naturalną odporność organizmu. Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowej pracy ośrodkowego układu nerwowego oraz wspomagają układ krążenia. Ze względu na udział w budowie serotoniny (tzw. hormonu szczęścia) mają także wpływ na samopoczucie. Dorosły człowiek powinien spożywać około 1,5 g kwasów omega-3 na dobę.

Kwasy omega-3 – występowanie

Do kwasów omega-3 pełniących istotną rolę w diecie człowieka należą:

  • kwas eikozapentaenowy (EPA), 
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA), 
  • kwas alfa-linolenowy (ALA). 

Organizm ludzki ma największe zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA, których źródłem są głównie ryby i owoce morza. Kwasy ALA występują w tłuszczach pochodzenia roślinnego i same w sobie nie stanowią istotnego składnika diety. W procesach metabolicznych są jednak przetwarzane na EPA i DHA, dzięki czemu spożywanie produktów z odpowiednią zawartością ALA może zrekompensować niedobory pozostałych kwasów.

Produkty bogate w kwasy omega-3 to:

  • tłuste ryby morskie – łososie, makrele, halibuty, pstrągi, dorsze, śledzie, tuńczyki, sardynki, sardele,
  • oleje rybne – olej z łososia, śledzia, sardynek, wątroby dorsza (tran),
  • skorupiaki – małże, ostrygi, krewetki,
  • oleje roślinne – rzepakowy, lniany, palmowy, kukurydziany, sezamowy, konopny, sojowy, słonecznikowy, z pestek winogron, orzechów włoskich, zarodków pszennych, otrębów ryżowych,
  • orzechy włoskie, migdały,
  • siemię lniane,
  • ziarna chia,
  • pestki dyni,
  • zielone warzywa – m.in. brokuły, kapusta, zielony groszek, zielona soja,
  • awokado.

Suplementy diety z kwasami omega-3

Na rynku dostępne są preparaty zawierające kwasy omega-3, którymi można, a wręcz należy, uzupełniać dietę, jeśli z jakichś przyczyn nie spożywa się wyżej wymienionych produktów. Najzdrowsze są suplementy powstałe na bazie naturalnych substancji, np. tranu. Wybierając taki preparat, należy zwrócić uwagę na jego datę produkcji, unikać kupowania dużych opakowań, a nabyte kapsułki przechowywać w chłodnym miejscu. Istotna jest także zawartość DHA i EPA w suplemencie. Przyjmowanie poniżej 1 g dziennie jest nieskuteczne. Niewskazane jest także przekraczanie dziennej dawki kwasów omega-3. Powoduje to m.in. obniżenie krzepliwości krwi.

Kwasy omega-3 a układ krążenia

Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia wielu chorób układu krążenia. Przyczynia się do wzrostu poziomu „dobrego” cholesterolu (HDL) we krwi i obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL), hamując rozwój zmian miażdżycowych. Spożycie kwasów omega-3 wpływa także na krzepliwość krwi – powstrzymuje powstawanie zakrzepów i zatorów. Cenne tłuszcze zapobiegają procesom zapalnym, prowadzącym do stwardnienia naczyń. Kwasy omega-3 ograniczają również ryzyko choroby niedokrwiennej serca i przeciwdziałają zaburzeniom rytmu.

Wpływ kwasów omega-3 na pracę mózgu

Kwasy omega-3, a w szczególności DHA, wchodzą w skład substancji tworzących korę mózgową i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Poprawiają jego ukrwienie, wspomagają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą a białą. Odpowiadają za właściwe funkcjonowanie ośrodków wzroku i koordynacji, wpływają korzystnie na pamięć. Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 chroni mózg przed starzeniem się. Stosujący ją ludzie rzadziej zapadają na choroby Alzheimera i Parkinsona.

Kwasy omega-3 w czasie ciąży

Kwasy omega-3 stanowią niezwykle istotny element diety kobiet ciężarnych. Są niezbędne dla kształtowania się mózgu dziecka. Wskazane jest zatem, by przyszłe mamy spożywały ryby i owoce morza zawierające DHA i EPA. Dzieci kobiet, które w ciąży dbały o właściwą podaż kwasów tłuszczowych omega-3, są bardziej inteligentne i szybciej rozwijają się umysłowo.

Kwasy omega-3 w układzie odpornościowym

Spożywanie kwasów omega-3 ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Związki te stymulują działanie leukocytów, które chronią organizm przed bakteriami i wirusami. W tym kontekście kwasy omega-3 szczególnie korzystne są dla dzieci, które dopiero nabywają odporność.

Zobacz film: Wprowadzenie suplementów na rynek. Źródło: Wiem, co jem

Kwasy omega-3 a odchudzanie

Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 nie służy bezpośrednio utracie wagi czy redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. Utrata masy ciała wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych – eliminacją produktów zawierających szkodliwe tłuszcze trans oraz ograniczeniem tłuszczów nasyconych na rzecz nienasyconych. Kwasy omega-3 nie odkładają się w komórkach tłuszczowych, obniżają poziom cholesterolu, wpływają na regulację stężenia insuliny we krwi. Są zatem korzystne dla osób, które pragną schudnąć, szczególnie w przypadku dużej nadwagi. Ich odpowiednia podaż nie zastąpi jednak racjonalnego odżywiania i aktywności fizycznej, niezbędnych w procesie odchudzania. 


Data aktualizacji: 13.12.2018,
Opublikowano: 20.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

anna 10.08.2018r.

dzieki za artykul

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej