Kwas szczawiowy – jakie ma zastosowanie? Jak go bezpiecznie stosować?

Fot.: knape / Getty Images

Kwas szczawiowy jest kwasem organicznym – najprostszym związkiem dikarboksylowym, który znajduje się w wielu spożywanych przez człowieka produktach. W zbyt dużych dawkach uważany jest za substancję niebezpieczną, która może prowadzić do zatrucia, a w rzadkich przypadkach do śmierci.

Kwas szczawiowy w największych ilościach występuje głównie w roślinach – szpinaku i botwinie. Przyjmuje się, że człowiek zjada go dziennie około 150 mg, podczas gdy za śmiertelną dawkę uważa się 1500 mg.

Kwas szczawiowy – właściwości i występowanie

Przyjmuje się, że 100 g szpinaku zawiera około 600 mg kwasu szczawiowego, a 100 g botwiny – 700 mg. Jest obecny także w burakach ćwikłowych i orzechach. Zawiera go rabarbar i kakao. Mimo że w 100 g rabarbaru znajduje się 500 mg tej substancji, to uważa się go za najbardziej niebezpieczny ze spożywanych produktów, w związku z wieloma odnotowanymi przypadkami zatrucia tą rośliną. Największa ilość niebezpiecznego kwasu szczawiowego występuje w liściach, znacznie mniej jest go w łodygach.

Lista produktów, które zawierają tę substancję, to:

  • rabarbar,
  • szczaw,
  • szpinak,
  • orzechy,
  • soja,
  • mocna kawa oraz czarna, liściasta i długo parzona herbata,
  • kakao i czekolada.

Jedną z jego ważniejszych cech są właściwości określane jako tzw. powinowactwo do metali. Oznacza to, że zbyt duże spożycie może prowadzić do niedoborów metali, które odgrywają podstawową rolę w organizmie człowieka. takich jak: magnez, wapń, mangan i żelazo. Stąd też szpinak nie jest aż tak dobrym źródłem żelaza jak uważano jeszcze do niedawna. Zawarty w nim kwas szczawiowy powoduje, że organizm jest w stanie przyswoić jedynie 5% zawartych w nim zasobów tego pierwiastka. Dlatego też szpinak powinien być traktowany jako smakowy dodatek do potraw, który dostarcza niewielkie ilości białka i witaminy C.

Kwas szczawiowy – dlaczego jest niebezpieczny?

Długotrwałe przyjmowanie kwasu szczawiowego może prowadzić do bardzo niebezpiecznego w skutkach obniżenia poziomu wapnia we krwi – poniżej wartości krytycznej. Stanowi to bardzo rzadkie, ale realne zagrożenie dla człowieka. Ponadto regularne przyjmowanie niewielkich ilości tej substancji zwiększa ryzyko kamicy nerkowej. Jony wapnia i kwas tworzą tzw. szczawian wapnia, który odkłada się w formie kryształków – te odkładają się w nerkach i pęcherzu moczowym, gdzie dodatkowo rosną. Dlatego też osoby ze zdiagnozowanym schorzeniem muszą tak komponować swoją dietę, aby była ona uboga w kwas szczawiowy. Oczywiście nie zawsze kamica nerkowa powstaje w wyniku jego przyjmowania. Przyczyny schorzenia mogą być całkiem inne. W niektórych przypadkach powoduje ją przyjmowanie w dużych ilościach witaminy C, której organizm człowieka nie potrafi składować i przekształca ją właśnie w szkodliwy związek, jakim jest kwas szczawiowy.

Nie jest on również wskazany dla osób cierpiących na reumatyzm czy dolegliwości ze strony wątroby i układu pokarmowego. Spożywany w nadmiarze może prowadzić do zapalenia stawów, a nawet zahamowania wzrostu w przypadku dzieci.

Nie oznacza to, że należy zupełnie zrezygnować z jedzenia np. szczawiu. Jeśli jest wykorzystywany jako dodatek do zupy, jajka i śmietany, jego działanie jest neutralizowane przez zawarty w tych produktach wapń. Należy pamiętać, że o szkodliwym działaniu substancji decyduje stosunek kwasu do zawartego w potrawie wapnia. Poza tym część z produktów zawiera też wiele innych substancji, które są korzystne dla zdrowia. Należy jedynie przestrzegać dozwolonej dziennej dawki. Jeżeli dieta zawiera większe ilości kawy czy herbaty, wskazane jest dodawanie do nich mleka i spożywanie odpowiedniej ilości wody, czyli około 2,5 l dziennie. Ważne jest uzupełnienie diety w produkty zawierające wapń, czyli pochodzenia zwierzęcego, mleko, nabiał, ale także brokuły czy mak.

Układając jadłospis, zawsze należy pamiętać o zróżnicowanej diecie, dzięki której można uniknąć spożywania w nadmiarze danej substancji, a przy tym dostarczać do organizmu różnorodne składniki odżywcze, co pozwoli zapobiec niedoborom niektórych substancji. W przypadku zdiagnozowanych chorób wszelkie znaczne zmiany nawyków żywieniowych zawsze należy skonsultować z lekarzem.

Kwas szczawiowy – zastosowanie w przemyśle

Kwas szczawiowy znajduje zastosowanie głównie w przemyśle. Używa się go w procesie barwienia tkanin, garbowania i wybielania skóry czy oczyszczania powierzchni metali, drewna i innych surowców. Usuwa rdzę i jest przydatny przy polerowaniu metali. Substancja, która jest wykorzystywana w przemyśle, pozyskiwana jest metodami chemicznymi.

Kwas szczawiowy ma właściwości redukujące i tworzy związki zwane chelatami, przez co jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym – zapobiega brązowieniu warzyw i owoców, co opóźnia proces ich starzenia.

W domu można go używać do wywabiania plam, szczególnie z rdzy i atramentu.

Zobacz film: Co to jest zespół metaboliczny u osoby szczupłej? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 03.07.2019,
Opublikowano: 02.03.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej