Kumin jako środek na odchudzanie? Właściwości i zastosowanie przyprawy

Getty Images

Kumin czyli kmin rzymski pochodzi z Egiptu i jest popularną przyprawą wielu dań kuchni arabskiej. Ma także lecznicze właściwości – pozwala szybciej zrzucić zbędne kilogramy i zwalczyć przykre dolegliwości trawienne. Jakie jeszcze właściwości ma kumin i jak go stosować?

Przyprawa była już znany Egipcjanom w V wieku p.n.e., czego potwierdzeniem jest fakt, iż jego nasiona zostały znalezione w najstarszych egipskich piramidach. Grecy i Rzymianie używali go w celach leczniczych i kosmetycznych, aby nadać rumieńców bladej cerze. Kumin często mylony jest z kminkiem perskim, chociaż to kompletnie inna przyprawa o innych właściwościach. Kminek słynie z pikantnego smaku, który nadaje potrawom i także ma korzystny wpływ na ludzkie zdrowie.

Więcej o kminku dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Kminek i kumin przyprawy dla kobiet. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co to jest kumin?

Kumin jest rośliną jednoroczną przynależącą do rodziny selerowatych. Jego łacińska nazwa to Cuminum cyminum. W Polsce jest znany także pod kilkoma alternatywnymi nazwami: kmin, kmin rzymski, kmin egipski, czy kmin pluskwi.

Kumin to roślina smukła, o wąskiej łodydze, dosyć wątła – często uginająca się pod własnym ciężarem. Dorasta maksymalnie do wysokości pół metra. Najczęściej jednak osiąga wysokość 30–40 cm. Liście kminu są pierzaste i złożone z nitkowatych odcinków – przypominają igiełki. Roślina wytwarza kwiaty o płatkach w kolorze białym, czerwonym lub różowym. Są one zebrane w baldach złożony z pokrywami i pokrywkami charakterystyczny dla roślin z rodziny selerowatych – na szypułkach baldachów I rzędu wyrastają baldachy II rzędu (tzw. baldaszki). Najważniejsza, spożywcza część kminu rzymskiego to jego owoce występujące w formie podwójnej rozłupni, która rozdziela się na dwie rozłupki – wewnątrz znajdują się nasiona wykorzystywane w kuchni i medycynie niekonwencjonalnej.

Kumin pochodzi najprawdopodobniej ze wschodnich obszarów nad Morzem Śródziemnym. Dzisiaj roślina ta nie jest spotykana w stanie dzikim – występuje wyłącznie w uprawach. Największe uprawy kuminu prowadzone są na terenach Indii, a także w Chinach, Uzbekistanie, Turcji, Maroku, Syrii, Chile, Meksyku oraz w niektórych krajach Europy Środkowej. W Polsce uprawiany jest niezwykle rzadko, ponieważ nie wykazuje wysokiej odporności na mrozy.

Kumin– właściwości zdrowotne

Nasiona kuminu pomagają zlikwidować wzdęcia i kolki. Mają działanie wiatropędne, łagodzą niestrawność i pobudzają żołądek do wydzielania soków trawiennych. Łagodzą biegunki i wykazują działanie przeciwwrzodowe. Mogą być z powodzeniem stosowane w dolegliwościach układu pokarmowego i w profilaktyce jego chorób..

Zobacz także: Jakie zmiany zachodzą w ciele, kiedy jemy ostre potrawy?

Ostre przyprawy poprawiają nastrój? Źródło: Agencja TVN

Kumin ma również właściwości przeciwwirusowe. Działa moczopędnie, oczyszczająco na drogi moczowe i napotnie, dlatego mogą stosować go osoby z problemami z układem moczowym, a także przy przeziębieniach, w celu oczyszczenia organizmu ze zbędnych toksyn. Roślina pozwala pozbyć się różnych infekcji. Działa również przeciwalergicznie.

Owoce i ziele kuminu pobudzają do pracy serce i układ oddechowy. Wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają lepkość czerwonych krwinek (erytrocytów) oraz ochraniają wątrobę – największe laboratorium chemiczne w ludzkim ciele, którego właściwa praca wspomaga cały organizm

Kumin przede wszystkim ułatwia trawienie. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika, więc ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów. Przyprawa posiada także silne działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. To zadziwiające, ale kumin dodawany do potraw przyspiesza gojenie się ran oraz stanów zapalnych układu pokarmowego. Przyprawa pomoże także osobom, które zmagają się z hemoroidami.

Kolejnym istotnym działaniem kuminu jest przeciwdziałanie cukrzycy, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia hipoglikemii. Kumin działa także doskonale na schorzenia układu oddechowego, jak astma. Działa podobnie, jak środek wykrztuśny: rozluźnia zalegającą wydzielinę i ułatwia jej wykrztuszanie. Kumin jest także pomocny w przeciwdziałaniu przeziębieniom i infekcjom wirusowym, a to wszystko za sprawą olejków eterycznych, które działa odkażająco i zawartości witaminy C. Działa jak naturalny przeciwutleniacz, który chroni przed rozwojem choroby i wzmacnia odporność organizmu.

Kumin to także skarbnica żelaza, którego zawiera ponad 66 mg na 100 gramów. Dlatego jest niezwykle ważnym składnikiem w diecie kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla wszystkich kobiet w trakcie menstruacji. Z tego powodu jest także polecany w menu osób zagrożonych anemią. Poza tym kumin jest świetnym źródłem wapnia, manganu, magnezu, fosforu, witaminy E i witaminy z grupy B.

Kumin - jak do stosować? 

Aby wykorzystać roślinę w celach leczniczych, warto sporządzić napar z łyżeczki nasion zalanych szklanką wrzątku. Po 10-minutowym parzeniu pod przykryciem i ostudzeniu napar należy odcedzić i pić.

Kumin stosowany jest najczęściej jako przyprawa – nieodłączny element curry i wielu innych dań kuchni orientalnej. Zmielony z solą i pieprzem można wykorzystać jako marynatę do mięsa. Pasuje do gulaszu, dań kuchni meksykańskiej  i węgierskiej oraz wielu ciężkich potraw, takich jak bigos.

Kmin rzymski a odchudzanie

Naukowcy z Iranu przeprowadzili eksperyment, którego wyniki dowodzą, że popularny kmin rzymski stanowi świetny środek w walce z nadwagą. W celu jego przeprowadzenia zaangażowano 88 osób zmagających się z nadwagą lub chorobą otyłości. Przez trzy miesiące zadaniem badanych było spożywanie ograniczonej dziennej liczby kalorii – zredukowano dzienną podaż o 500 kcal. Osoby były także przez cały ten czas pod nadzorem dietetyków. Autorzy eksperymentu stworzyli dwie grupy, z których jedna spożywała dziennie jedną łyżeczkę sproszkowanego kminu rzymskiego jako dodatek do dań, a druga stanowiła grupę kontrolną.

Zobacz także: Dlaczego warto jeść czarnuszkę?

Dlaczego warto jeść czarnuszkę? Źródło: Agencja TVN

Trzymiesięczny eksperyment irańskich badaczy wykazał, że osoby codziennie spożywające kmin rzymski straciły średnio ponad kilogram więcej od tych, które nie dodawały kuminu do posiłków. Odnotowano u nich także większą redukcję tkanki tłuszczowej – 14,6%, podczas gdy ubytek u pozostałych wyniósł zaledwie 4,9%.

Kumin podziałał także na trójglicerydy i poziom złego cholesterolu. U osób spożywających przyprawę odnotowano spadek poziomu trójglicerydów o 23 punkty, podczas gdy u pozostałych było to tylko 5 punktów. Fakt ten jest niezwykle istotny, ponieważ ich nadwyżka w organizmie może doprowadzić do chorób układu krążenia, cukrzycy typu II, otyłości, a nawet miażdżycy i zawału serca.

Zobacz także video: Właściwości kminku i kuminu

Właściwości kminku i kuminu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 19.12.2019,
Opublikowano: 19.12.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej