Korzeń mniszka lekarskiego – właściwości, zastosowanie i skład. Jak go przygotować?

Fot. Madeleine_Steinbach / Getty Images

Korzeń mniszka lekarskiego można z powodzeniem stosować w licznych dolegliwościach. Wykorzystywany jest przy bólach żołądkowych, na odchudzanie oraz w leczeniu schorzeń wątroby i układu moczowego.

Mniszek lekarski powszechnie występuje na terenie całego kraju. W zielarstwie wykorzystuje się przede wszystkim jego korzeń. To w nim znajduje się najwięcej substancji biologicznie aktywnych, które odpowiadają za jego właściwości lecznicze. Pierwsze wzmianki o terapeutycznym działaniu mniszka lekarskiego datuje się na przełom X i XI wieku.

Korzeń mniszka lekarskiego – budowa i skład

Mniszek lekarski, powszechnie zwany także dmuchawcem, mniszkiem pospolitym lub mleczem, to bardzo pospolita bylina, uznawana przez liczne grono osób za chwast. Jednakże roślina ta, a zwłaszcza korzeń mniszka (Taraxaci radix), posiada wiele właściwości leczniczych. Korzeń główny ma 2–3 cm średnicy i 1–2 m długości. Korzenie boczne wyrastają w dwóch rzędach w formie spirali, która schodzi do ziemi zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Korzeń mniszka lekarskiego zawiera wiele cennych substancji, takich jak: fitosterole, sole potasu, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, miedzi, molibdenu, cynku i krzemu, trójterpeny, błonnik, gorycze (najcenniejszą jest laktukopiryna), fitosterole, wielocukry (pektyna i inulina), żywice, kwas foliowy (folacyna), garbniki, prowitamina A, witaminy C, E oraz z grupy B, flawonoidy (kwercetyna), karotenoidy, polifenolokwasy (kwas chlorogenowy, cykoriowy, kawowy, kaftarowy), trójterpeny (taraksasterol, tarakserol), woski, kumaryny, gumy, aminokwasy i kwas cerotynowy.

Jak przygotować korzeń mniszka lekarskiego?

Z przeznaczeniem do celów leczniczych korzeń mniszka zbiera się w okresie jesiennym albo wczesną wiosną. Należy go dokładnie umyć, po czym kroi się go wzdłuż na paski. Suszy się go w zacienionym i przewiewnym miejscu. Różne są zdania co do temperatury, jakiej należy użyć do tego celu. Jak zatem suszyć korzeń mniszka lekarskiego? Zdaniem jednych zalecana jest temperatura otoczenia, zaś w opinii innych proces ten powinien odbywać się w suszarni, w temperaturze 40–50°C.

Polecamy wam przekonać się, jakie zioła miały zastosowanie w medycynie staropolskiej: 

Zobacz film; Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Korzeń mniszka – właściwości lecznicze

Korzeń mniszka lekarskiego posiada liczne właściwości lecznicze. Jest to doskonały środek żółciopędny i łagodzący bóle wątrobowe. Ułatwia procesy trawienia, likwiduje nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym, działa rozwalniająco i przeczyszczająco. Popularne jest zastosowanie korzenia mniszka na odchudzanie. Działa też moczopędne, antyoksydacyjnie, hipolipidemicznie, przeciwskurczowo i przeciwzapalnie w obrębie dróg moczowych. Stosuje się go w schorzeniach nerek, pęcherza i moczowodów, otyłości, niestrawności i przy wzdęciach. Ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy. Stabilizuje pracę komórek wątrobowych.

Korzeń mniszka lekarskiego ma zastosowanie przy przeziębieniu, grypie, anginie i innych chorobach połączonych z kaszlem, zwłaszcza z uporczywym i suchym. Stosowany jest w zapaleniu oskrzeli, zaleganiu w nich flegmy, jako środek powlekający i regenerujący przesuszone oraz uszkodzone przez infekcje błony śluzowe dróg oddechowych.

Zalecany jest jako środek uspokajający i w leczeniu nerwic. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, dlatego jest cennym środkiem pomocniczym w leczeniu cukrzycy i w nieżytach przewodu pokarmowego. Chroni przed neuropatią cukrzycową. Działa detoksykująco, a także łagodzi bóle reumatyczne i artretyczne.

Bierze udział w procesie krwiotworzenia. Pomaga w walce z anemią. Działa bakteriostatycznie na prątki gruźlicy płuc. Przyczynia się do szybszej regeneracji uszkodzonych tkanek w płucach. Wpływa na organizm ogólnie biostymulująco i wzmacnia układ odpornościowy. Wykazuje działanie przeciwskurczowe, przeciwalergiczne i przeciwgorączkowe. Badania wykazały także, że korzeń mniszka lekarskiego działa na raka, a zwłaszcza nowotwór skóry i białaczkę.

Stosuje się go jako środek kosmetyczny do pielęgnacji oczu i mycia twarzy. Wykazuje działanie ściągające, dzięki czemu stanowi częsty składnik produktów do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej oraz do przetłuszczających się włosów. Wykorzystywany jest zwłaszcza do produkcji mleczek do ciała i płynów do kąpieli.

Jak spożywać korzeń mniszka lekarskiego?

Istnieje kilka propozycji spożycia korzenia mniszka lekarskiego. Pierwszą z nich jest odwar, który powinno się pić w proporcjach l łyżeczka suszu na 1 szklankę wody. Po zagotowaniu odstawia się go pod przykryciem na 2–3 minuty i spożywa 3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Kolejną jest herbata. Korzeń i ziele mniszka lekarskiego gotuje się przez 15 minut w 1 l wody. Tak przygotowany napój należy pić po szklance dziennie.

Popularne jest także połączenie ziela morszczynu, korzenia mniszka, kłącza perzu, ziela krwawnika, ziela bratka polnego, kory kruszyny i kwiatu lipy. Do przyrządzenia odwaru potrzebna jest l łyżka ziół i 350 ml gorącej wody. Mieszankę należy gotować przez 3–5 min i pić 2 razy dziennie po l szklance, po posiłkach. Zestaw tych ziół działa rozwalniająco, poprawia trawienie i przemianę materii oraz usprawnia pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego. Z kolei podczas żółtaczki, przy schorzeniach wątroby i śledziony zalecana jest mieszanka: 50 g korzenia mniszka lekarskiego, 50 g przetacznika, 25 g marzanki wonnej i 25 g kwiatów podróżnika. Łyżkę stołową ziół należy zalać 250 ml wrzątku i odstawić na kilka minut do zaparzenia. Zaleca się spożywanie 2 szklanek herbaty dziennie.

Przy jakich dolegliwościach warto pamiętać o ziołach? Odpowiedź na filmie: 

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. Gier L.J., Burress R.M., Anatomy of Taraxacum Officinale 'Weber', „Transactions of the Kansas Academy of Science”, 1942, 45, s. 94–97.

2. Leśnicka M., Zielska, zioła i ziółka, Gdańsk, Tower Press, 2000.

3. Treben M., Apteka Pana Boga. Porady i praktyka stosowania ziół leczniczych, Warszawa, Ex Libris, 2015.

4. Cairns G., Korzeń mniszka lekarskiego lekiem na raka, „Nexus”, 2007, 14(2), s. 25-29.

5. Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Poznań, Publicat S.A., 2008.

6. Paluch A., Świat roślin w tradycyjnych praktykach wsi polskiej, Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 1984.

7. Tymrakiewicz W., Atlas chwastów, Warszawa, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1962.

8. Lis B., Grabek-Lejko D., Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – potencjalne właściwości prozdrowotne, „Nauka. Przyroda. Technologie”, 2016, 10(3), s. 1–15.

Data aktualizacji: 10.09.2019,
Opublikowano: 24.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej